Σέρβος εμπειρογνώμονας : Η Αμερική πίσω από την προσπάθεια διάσπασης της Ορθοδοξίας



O Slobodan Stojicevic υποστηρίζει ότι η επίθεση που πραγματοποιείται στην Ορθοδοξία συνολικά και σε κάθε μία από τις Τοπικές Εκκλησίες είναι μια καλά σχεδιασμένη ενέργεια.

Στο Ρωσικό Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με έκθεση με θέμα «Σερβία. Ένας υβριδικός πόλεμος κατά της Ορθοδοξίας και «έγχρωμες» διασπάσεις» πραγματοποίησε ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής της Σερβίας , συγγραφέας και δημοσιογράφος Slobodan Stojicevic, αναφέρει η ιστοσελίδα ενημέρωσης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας .

Ο Stojicevic τόνισε ότι η ομιλία του είναι αποτέλεσμα έρευνας για το φαινόμενο του δικτυακού πολέμου, στην οποία μελέτησε την επιρροή των αμερικανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Σερβία. Το 2018 εκδόθηκε το βιβλίο του Network War Against Serbs,  το οποίο συζητά τα χαρακτηριστικά του δικτυακού πολέμου ενάντια στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Η επίθεση που γίνεται στην Ορθοδοξία και μεμονωμένα σε καθεμία από τις Τοπικές Εκκλησίες δεν είναι αυθόρμητη και μεμονωμένη, είναι μια ξεκάθαρα σχεδιασμένη ενέργεια», υποστηρίζει ο αναλυτής. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά το 2001, η ιδεολογία της «αποριζοσπαστικοποίησης» (ουσιαστικά εκκοσμίκευσης ή μεταφοράς από πνευματική σε πολιτική) της θρησκείας διαμορφώθηκε σε αμερικανικά think tanks. Βρίσκεται στο γεγονός ότι μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων - φόρουμ πολιτών, συνέδρια, ακαδημαϊκή κοινότητα - να εισβάλουν στις παραδοσιακές θρησκείες: Χριστιανισμός, Ισλάμ, Ιουδαϊσμός.

Ο ομιλητής θεωρεί ότι σκοπός μιας τέτοιας παρέμβασης είναι να επηρεάσει τις παγκόσμιες θρησκείες προκειμένου να μετατραπούν από καθολικές σε «περιεκτικές», όταν οι πιστοί θα μοιάζουν με «άτομα με αναπηρία» με φόντο μια «υγιή» κοινωνία. Ταυτόχρονα προωθούνται ενεργά οι φεμινιστικές και οι ΛΟΑΤ απόψεις.

«Ο απώτερος στόχος της υλοποίησης αυτού του έργου μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: οποιαδήποτε θρησκεία μπορεί και πρέπει να αλλάξει προς όφελος των πολιτικών συμφερόντων της παγκοσμιοποίησης», είπε ο S. Stojicevic.

Ο Σέρβος δημοσιογράφος ξεχώρισε τα στάδια υλοποίησης αυτού του στόχου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «καταρχάς διατυπώνεται η ιδεολογία και η κατεύθυνση της στοχευμένης επιρροής στη θρησκευτική σφαίρα». «Έπειτα γίνεται αξιολόγηση αυτού του σχεδίου από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ , εκπόνηση σχεδίου για περαιτέρω ενέργειες και αξιολόγηση των διαθέσιμων ευκαιριών. Στο επόμενο στάδιο, τα σχέδια αυτά κατεβαίνουν στο επίπεδο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπου εγκρίνονται έργα και καθορίζονται περιοχές για μεγάλες επιχορηγήσεις», πιστεύει ο ειδικός.

«Εκ πρώτης όψεως, οι ενέργειες των μη κυβερνητικών οργανώσεων που θέλουν να δώσουν επιχορήγηση σε έναν νεαρό θεολόγο ή ιερέα, να στείλουν φοιτητές να σπουδάσουν σε ευρωπαϊκά προτεσταντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μπορεί να φαίνονται ευγενικές έως και αφελείς. Ωστόσο, τέτοιες ενέργειες έχουν πολιτικούς λόγους και απόλυτα ξεκάθαρους στόχους», σημείωσε ο Σ. Στοϊτσέβιτς.


Ο αναλυτής έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα «Η Εκκλησία και η Κοινωνία της Πληροφορίας» και εξήγησε στους ιερείς τις αρχές λειτουργίας του σύγχρονου πληροφοριακού πεδίου και τη δικτυακή δομή των μη κυβερνητικών οργανώσεων. «Κάποια σκάνδαλα που συμβαίνουν γύρω από την Εκκλησία δεν προκύπτουν τυχαία και είναι αποτέλεσμα της δράσης μη κυβερνητικών οργανώσεων», πιστεύει ο δημοσιογράφος.


Ο Stojevich επέστησε την προσοχή όσων εργάζονται στον τομέα της ενημέρωσης της Εκκλησίας στην ανάγκη παροχής των απαραίτητων πληροφοριών στο ποίμνιό τους, μη επιτρέποντας σε αυτές τις πληροφορίες να χειραγωγήσουν τη ζωή της Εκκλησίας.


«Διανύουμε μια ταραγμένη περίοδο, αλλά πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και την Εκκλησία μας», κατέληξε ο S. Stojicevic.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...