Ο Πατριάρχης Πορφύριος ευχαρίστησε την Ρωσική εκκλησία για τον καλλωπισμό του Ι.Ν του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και Σερβικών Ιερών Ναών


Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Μεζντουναρόντναγια ζιζν» («Διεθνής ζωή») ο Αγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος με ευγνωμοσύνη τόνισε τη συμμετοχή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στον καλλωπισμό του ιερού ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, καθώς και την αναστήλωση ιερών σεβασμάτων, τα οποία υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς στην Κροατία το 2020-2021.

Ο Αγιώτατος διαπίστωσε ότι ο ναός του Αγίου Σάββα είναι το ένα τάμα όλου του σερβικού λαού κι έκανε μνεία στο ότι η ιστορία αυτού του ναού «ξεκίνησε ακόμη τον 16ο αι., όταν οι Τούρκοι έκαψαν τα τίμια λείψανα του μεγαλύτερου μας Αγίου και ο λαός μας έκανε τάμα να εγείρει τον μεγαλύτερο ναό του στον τόπο, όπου αυτό συνέβη».

Πολλοί αιώνες και αναρίθμητοι ευεργέτες εντάχθηκαν στην ιστορία της κατασκευής του ναού του Αγίου Σάββα, διαπίστωσε ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας, επισημαίνοντας ότι: «Λαμβάνοντας υπόψη την αλληλοσύνδεση της ιστορίας Ρωσίας και Σερβίας θα προκαλούσε έκπληξη εάν οι Ρώσοι δεν διαδραμάτιζαν σημαίνοντα ρόλο και σε αυτό το μεγάλο σερβικό εγχείρημα εις δόξαν Θεού. Είμαστε πολύ ευγνώμονες στον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για τη βοήθεια, χάρη στην οποία άρχισαν τα έργα διαμόρφωσης του εσωτερικού διακόσμου του ναού του Αγίου Σάββα».

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Πορφύριος επίσης υπέδειξε ότι όταν το 2011 ο Πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν για πρώτη φορά μετέβη στον ναό, έδειξε ενδιαφέρον, ώστε ο ρωσικός λαός, το ρωσικό κράτος να συμβάλουν στην εκπλήρωση του τάματος του σερβικού λαού. Αφού ευχαρίστησε τους Ρώσους ευεργέτες καθώς και καλλιτέχνες από τη Ρωσία, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τη δημιουργία του ψηφιδωτού διάκοσμου ο Πατριάρχης ανέφερε: «Τώρα και αυτό το στάδιο της ανέγερσης έχει ολοκληρωθεί. Απομένει μόνον να τελέσουμε τα θυρανοίξια του ναού και κατόπιν τούτου με ειρήνη στην ψυχή να πούμε: εμείς, οι Σέρβοι, εκπληρώσαμε στο ακέραιο το τάμα ενώπιον του μεγαλύτερου ιεράρχη και φωτιστή μας, του Αγίου Σάββα».

Ένα ακόμη παράδειγμα της αδελφικής βοήθειας της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι η φροντίδα για την αναστήλωση ιερών σεβασμάτων, που επλήγησαν κατά τους διαδοχικούς καταστροφικούς σεισμούς στην Κροατία. «Ορισμένοι ναοί καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ σε άλλους ήταν αδύνατο να τελούνται ακολουθίες διότι ήταν ετοιμόρροποι», είπε ο Αγιώτατος Πατριάρχης περιγράφοντας την κατάσταση, που διαμορφώθηκε συνεπεία της θεομηνίας.

«Ένα χρόνο μετά τον σεισμό, χάρη στη στοργική συμμετοχή πολλών ανθρώπων, άρχισε η αναστήλωση των ναών και των σπιτιών των πιστών μας. Αλλά, βεβαίως, αυτή η διαδικασία δεν προχωρά αρκετά γρήγορα. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες στην αδελφή Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ήταν από τις πρώτες, που προσέφερε βοήθεια και ανέλαβε πλήρως την αναστήλωση του ναού του Γενεθλίου της Θεοτόκου στην πόλη Γκλίνα», είπε ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, προσθέτοντας:

«Αυτός ο ναός, όπως και η ίδια η πόλη Γκλίνα, είναι τόπος φοβερών, απερίγραπτων βασάνων και μαρτυρίων χιλιάδων ορθοδόξων κατά τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έχει για εμάς ιδιαίτερη σημασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...