Ρωσική εκκλησία : «Προσευχόμαστε ώστε τα προβλήματα να λυθούν όχι στρατιωτικά αλλά ειρηνικά.


Μητροπολίτης Ιλαρίωνας:

 Η Εκκλησία προσεύχεται ώστε η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσεως να επιλυθεί ειρηνικά
«Δεν μπορώ να σχολιάσω τους σκοπούς, για τους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνεται στον ρωσικό λαό, αλλά οιοσδήποτε διάλογος υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν είναι λυσιτελής», απάντησε ο επικεφαλής του ΤΕΕΣ στην ερώτηση της τηλεπαρουσιάστριας της εκπομπής «Εκκλησία και κόσμος» να σχολιάσει την έκκληση του Τζο Μπάιντεν προς τους Ρώσους εν μέσω της ουκρανικής κρίσεως.

Ο διάλογος μπορεί να προσλαμβάνει ποικίλες μορφές, αλλά το πλέον σημαντικό είναι να διαφυλαχθεί η ειρήνη προπαντός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», υπογράμμισε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας: «Ενθυμούμεθα καλώς πώς δρούσαν οι Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή, ποια κατάσταση διαμορφώθηκε στο Ιράκ μετά την εισβολή τους, τι συνέβη στη Λιβύη. Καθόλου δεν θα επιθυμούσαμε να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στον ιστορικό μας χώρο».

Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία και άλλες όμορες χώρες είναι κράτη, όπου διαμένει το ποίμνιο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. «Αγωνιούμε για την τύχη τους όχι λιγότερο από ό,τι για την τύχη της Ρωσίας, επομένως για τη Ρωσική Εκκλησία η κατάσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως επώδυνη», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ και συνέχισε: «Όπως και στο Ντονμπάς, τμήμα του οποίου ανήκει στις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ενώ τμήμα ανήκει στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους διέρχεται η διαχωριστική γραμμή, ενώ το ποίμνιό μας διαμένει εκατέρωθεν της γραμμής».

«Προσευχόμαστε ώστε τα προβλήματα να λυθούν όχι στρατιωτικά, αλλά ειρηνικά. Ευελπιστώ πολύ ότι θα επαρκέσει και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης η σύνεση και η ανδρεία να ξεκινήσουν τη διαδικασία των συνομιλιών και να λύσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα ειδικά μέσω συνομιλιών», ανέφερε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Τμήμα Εξωτερικών σχέσεων Πατριαρχείου Μόσχας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...