Μητροπολίτης Αντώνιος : Καλώ όλους να σταματήσουν να βομβαρδίζουν τις εκκλησίες


Ο Μητροπολίτης Boryspil και Brovarsky Αντώνιος κάλεσε όλους  να σταματήσουν να βομβαρδίζουν τις ορθόδοξες εκκλησίες.

Η έκκληση του επικεφαλής των υποθέσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας , Μητροπολίτης Αντώνιος (Pakanich) σχετικά με τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Ο πόλεμος συνεχίζεται στη χώρα μας εδώ και τρεις εβδομάδες. Σπίτια καταστρέφονται, εκατομμύρια γυναίκες με παιδιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τους συζύγους τους και να αναζητήσουν τη σωτηρία σε μια ξένη χώρα, σε άλλες χώρες. Οι περισσότεροι από αυτούς που εκτίθενται στη φρίκη του πολέμου είναι πιστοί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Η Εκκλησία συμμερίζεται τον πόνο του λαού της και υποφέρει μαζί τους. Δυστυχώς, οι μάχες στο έδαφος της Ουκρανίας οδήγησαν σε πολυάριθμες καταστροφές των ναών του Θεού.

Στα ανατολικά, νότια, βόρεια και στο κέντρο της χώρας, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει χάσει εν μέρει ή πλήρως περισσότερες από 30 εκκλησίες. Και αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, αφού δεν έχουμε καμία σχέση με πολλές πόλεις.

Ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, καταστρέφονται τόσο οι αγροτικές εκκλησίες όσο και οι καθεδρικοί ναοί. Οι πιστοί χάνουν εκκλησίες όπου προσευχήθηκαν πολλές γενιές προγόνων μας. Για παράδειγμα, στη μητρόπολη Boryspil, από άμεσο χτύπημα από οβίδα, κάηκε η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Ζαβορίτσι. Ήταν ένας υπέροχος ξύλινος ναός του 19ου αιώνα, που επέζησε ακόμη και κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα έμεινε μόνο στάχτη στη θέση της.

Ίσως κάποιος φέρει αντίρρηση: «Τι λες; Οι άνθρωποι πεθαίνουν και εσείς μιλάτε για τους κροτάφους σας». Πράγματι, ο πόλεμος δεν λυπάται κανέναν και τίποτα. Άμαχοι, ενήλικες και παιδιά, συμπατριώτες μας πεθαίνουν στην περιοχή του Κιέβου και στο Χάρκοβο, το Ντόνετσκ, τη Μαριούπολη, το Σεβεροντόνετσκ, το Ιζιούμ, το Ρίβνε. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέτοια περιοχή στην Ουκρανία όπου δεν υπάρχουν θύματα.

Καταστρέφονται υποδομές, σπίτια, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία. Όλα αυτά τα «καταβροχθίζει» ο πόλεμος. Ωστόσο, ο ναός δεν είναι απλώς ένα κτίριο, είναι ένας τόπος της ιδιαίτερης παρουσίας του Θεού. Το μέρος όπου οι Χριστιανοί ενώνονται μαζί Του στο Μυστήριο της Κοινωνίας. Ο ναός είναι και μέσα στον κόσμο και πάνω από τον κόσμο. Σε αυτό θα πρέπει να νιώθουμε απολύτως προστατευμένοι. Οι περισσότερες εκκλησίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την αρχή των εχθροπραξιών παρέχουν καταφύγιο στους αμάχους. Οι άνθρωποι κρύφτηκαν και κρύβονται εκεί κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού. Και πολλοί από αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου βρήκαν δεύτερο σπίτι στους ναούς.

Επομένως, είναι απολύτως απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται ναοί ως στρατιωτικοί στόχοι. Καταλαβαίνω ότι λάθη γίνονται στον πόλεμο. Όχι όμως σε τέτοια ποσότητα.

Καλώ όλους από τους οποίους εξαρτάται να σταματήσουν να βομβαρδίζουν τις ορθόδοξες εκκλησίες. Και, στο τέλος, σταματήστε αυτόν τον τρομερό πόλεμο.

Όπως ανέφερε, ο Μητροπολίτης Boryspil και Brovarsky Αντώνιος προέτρεψε τους πιστούς να παραμείνουν πιστοί στον Χριστό ακόμη και στις πιο δύσκολες δοκιμασίες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...