Εορτάζει το μοναστήρι της Χρυσοπηγής στην Σίκινο με την μοναδική καλόγρια Δωροθέα




Η Μονή κτίσθηκε το 1690 ως γυναικείο Μοναστήρι και υπήρξε έσχατο καταφύγιο των Σικινιωτών κάθε φορά που το νησί έπεφτε σε χέρια κακόβουλων επιδρομέων, 
«οχυρό για τις αρπαγές, τους βιασμούς και τις λεηλασίες, που πολλές φορές ούτε η βαριά ξύλινη πόρτα, ούτε οι ψηλοί τοίχοι, ούτε οι κρύπτες, οι επάλξεις, οι "ζεματίστρες", τα μυστικά περάσματα, οι πολεμίστρες, οι έξοδοι διαφυγής με σκοινιά προς τον γκρεμό αλλά ούτε και οι δεήσεις εμπόδιζαν τους πειρατές, που ερήμωσαν αρκετές φορές το νησί».

Στην ουσία πρόκειται για ένα Καστρομονάστηρο που ανέκαθεν φιλοξενούσε γυναικεία αδελφότητα, επισκευαζόταν καρτερικά μετά από κάθε ιστορική περιπέτεια και άντεξε μέχρι το 1834 οπότε έπαψε να λειτουργεί, με το βασιλικό διάταγμα του Όθωνα, και οι οκτώ τότε, γηραιές Μοναχές που έμεναν εκεί φιλοξενήθηκαν σε διάφορες Σικινιώτικες οικογένειες μέχρι το θάνατό τους.

Η Μονή ως και τον Αύγουστο του 2015 δεν είχε Μοναχές, παρ’ όλα αυτά, διατηρήθηκε σε μία αρκετά καλή κατάσταση και από τον Σεπτέμβριο του 2015 μια Μοναχή, η αδελφή Δωροθέα ξαναζωντάνεψε τη Μονή της Χρυσοπηγής.

Η προσπάθειά της είναι αξιέπαινη, με αρωγούς τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού, τον Δήμαρχο, τους δύο ιερείς, που όλοι τους την έχουν περιβάλλει με πολύ αγάπη και ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο τον Β’ που με το συνεχές και άοκνο ενδιαφέρον του προσπαθεί να ξαναστήσει το περίφημο και ιστορικό, Μοναστηράκι αυτό.


Η Μοναχή προσπαθεί με την εκτροφή ζώων (κατσίκες, κότες), την παραγωγή διάφορων κηπευτικών, παραγωγή μαρμελάδας και διαφόρων γλυκών κουταλιού, να εξοικονομήσει κάποια από τα έξοδα του Μοναστηριού.

Το κυριότερο και σημαντικότερο όμως πρόβλημα του Μοναστηριού είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη νερού και είναι αναγκασμένη η μοναχή, καθημερινά να κουβαλάει νερό από το χωριό, χειμώνα και καλοκαίρι, αφού μία στέρνα στην οποία συλλέγετε το βρόχινο νερό δεν είναι αρκετή ούτε για τις καθημερινές ανάγκες της Μονής. 

Η μοναχή μάλιστα, κάνει και τακτικές επισκέψεις στα σχολεία του Νησιού και προσφέρει σε έκτακτες περιπτώσεις και όπου αυτό χρειαστεί, οδοντιατρική βοήθεια στους κατοίκους, αφού είναι διπλωματούχος χειρούργος Οδοντίατρος με πενταετή μάλιστα, προϋπηρεσία.

Επισης φτιάχνει με τα χέρια της διάφορα εργόχειρα για να συντηρήσει τον εαυτόν της και το μοναστήρι 

Διάφορα προϊόντα από την ευλογημένη φύση φτιαγμένα από την μοναχή Δωροθέα. Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοπηγης Σίκινος. Λικέρ φραγκοσυκο,βαλσαμολαδο η σπαθολαδο,χειροποίητα σαπούνια,κεραλοιφη με φύκια,κεραλοιφη με άγρια λουλούδια από τη Σίκινο.Η μοναχή Δωροθέα χρειάζεται τη βοήθειά μας

Οσοι μπορείτε και θέλετε να βοηθήστε. Πληροφορίες 6975743928


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

37 Μοναστήρια κλείνουν τις πύλες για την Κυβέρνηση και όσους ψήφισαν ή δεν καταψήφισαν τον “Γάμο” των Ομοφυλόφιλων

Πέντε μεγάλες Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και 32 ακόμη Μοναστήρια της Ελλάδας ,  κλείνουν  πύλες στην Κυβέρνηση και όσους Βουλευτές ψήφισαν ...