Η Ορθόδοξη εκκλησίας της Ουκρανίας ανεξαρτητοποιείται από το πατριαρχείο Μόσχας


Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας της 27ης Μαΐου 2022


Το Συμβούλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (εφεξής - το Συμβούλιο), που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 2022 στο Κίεβο, εξέτασε ζητήματα εκκλησιαστικής ζωής που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. Με βάση τα αποτελέσματα των εργασιών, το Συμβούλιο ενέκρινε τα ακόλουθα:

1. Το Συμβούλιο καταδικάζει τον πόλεμο ως παραβίαση της εντολής του Θεού "Μη σκοτώσεις!" (Έξοδος 20:13) και εκφράζει συλλυπητήρια σε όλους όσους υπέφεραν στον πόλεμο.

2. Το Συμβούλιο απευθύνει έκκληση στις αρχές της Ουκρανίας και στις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συνεχίσουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και να αναζητήσουν μια ισχυρή και λογική λέξη που θα μπορούσε να σταματήσει την αιματοχυσία.

3. Διαφωνούμε με τη θέση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

4. Το Συμβούλιο ενέκρινε τις σχετικές προσθήκες και τροποποιήσεις στο Καταστατικό για τη Διοίκηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που μαρτυρούν την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονομία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

5. Το Συμβούλιο εγκρίνει τα ψηφίσματα των Επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και τις αποφάσεις των Ιερών Συνόδων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που συνήλθαν μετά την τελευταία Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (8 Ιουλίου 2011). Το Συμβούλιο εγκρίνει τις δραστηριότητες του Τμήματος Υποθέσεων και των Συνοδικών Ιδρυμάτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

6. Το Συμβούλιο εξέταζε την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

7. Κατά την περίοδο του στρατιωτικού νόμου, όταν οι σχέσεις μεταξύ των επισκοπών και του εκκλησιαστικού κέντρου ηγεσίας είναι περίπλοκες ή απουσιάζουν, το Συμβούλιο κρίνει σκόπιμο να δώσει στους επισκόπους επισκόπους το δικαίωμα να αποφασίζουν για ορισμένα θέματα της επαρχιακής ζωής στην αρμοδιότητα του Ιερού. Συνόδου ή του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας., με μετέπειτα, στην αποκατάσταση των ευκαιριών, την ενημέρωση των κληρικών.

8. Πρόσφατα, μια νέα ποιμαντική πρόκληση είναι ιδιαίτερα έντονη για την Εκκλησία μας. Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών του πολέμου, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό. Κυρίως Ουκρανοί από τις νότιες, ανατολικές και κεντρικές περιοχές της Ουκρανίας. Πολλοί από αυτούς είναι πιστοί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μητρόπολη Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δέχεται εκκλήσεις από διάφορες χώρες με αίτημα να ανοίξουν Ουκρανικές Ορθόδοξες ενορίες. Είναι προφανές ότι πολλοί συμπατριώτες μας θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πολλοί όμως θα μείνουν για μόνιμη διαμονή στο εξωτερικό. Από αυτή την άποψη, το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του πεποίθηση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν μπορεί να αφήσει τους πιστούς της χωρίς πνευματική φροντίδα, πρέπει να είναι μαζί τους στις δοκιμασίες τους και να οργανώνει εκκλησιαστικές κοινότητες στη διασπορά.

9. Έχοντας επίγνωση της ιδιαίτερης ευθύνης ενώπιον του Θεού, το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την έλλειψη ενότητας στην Ουκρανική Ορθοδοξία. Η Σύνοδος αντιλαμβάνεται την ύπαρξη σχίσματος ως μια βαθιά οδυνηρή πληγή στο σώμα της εκκλησίας. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», απλώς βάθυναν τις παρεξηγήσεις και οδήγησαν σε σωματική αντιπαράθεση. Όμως, ακόμη και σε τέτοιες καταστάσεις κρίσης, το Συμβούλιο δεν χάνει τις ελπίδες του για επανέναρξη του διαλόγου. Για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος, οι εκπρόσωποι της PCU πρέπει:

- να σταματήσει η κατάσχεση εκκλησιών και οι αναγκαστικές μεταφορές ενοριών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

- να συνειδητοποιήσουν ότι το κανονικό τους καθεστώς, όπως κατοχυρώνεται στο «Καταστατικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», είναι στην πραγματικότητα μη αυτοκέφαλο και σημαντικά κατώτερο από τις ελευθερίες και τις ευκαιρίες σε εκκλησιαστικές δραστηριότητες που παρέχει το Καταστατικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

- να επιλυθεί το ζήτημα της κανονικότητας της ιεραρχίας της PCU, διότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως και για τις περισσότερες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, είναι προφανές ότι για να αναγνωριστεί η κανονικότητα της ιεραρχίας της PCU είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η αποστολική διαδοχή των επισκόπων της.

Το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του πεποίθηση ότι το κλειδί για την επιτυχία του διαλόγου δεν πρέπει να είναι μόνο η επιθυμία αποκατάστασης της ενότητας της εκκλησίας, αλλά και η ειλικρινής επιθυμία να οικοδομηθεί η ζωή του στις αρχές της χριστιανικής συνείδησης και της ηθικής αγνότητας.

10. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της εργασίας που έγινε, το Συμβούλιο προσφέρει ευχαριστήρια προσευχή στον Ελεήμονα Κύριο για τη δυνατότητα αδελφικής επικοινωνίας και εκφράζει την ελπίδα για τον τερματισμό του πολέμου και τη συμφιλίωση των εχθρών. Σύμφωνα με τον Άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο, είθε η «χάρις, έλεος και ειρήνη από τον Θεό Πατέρα και από τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον Υιό τον Πατέρα, εν αλήθεια και αγάπη» να είναι μαζί μας όλους, ιδιαίτερα τους αδελφούς και τις αδελφές. ο Ανέστης Χριστός 1:3).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...