Προσοχή : Η Προσευχή του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου δεν έχει έγκριση από την εκκλησία της Ελλάδος

Απο το μακρινό Σικάγο των Η.Π.Α. φαίνεται πως μας ήρθε τελικά «εισαγόμενη» η περιβόητη ή και διαβόητη κατά πολλούς γνώστες του ορθόδοξου λειτουργικού τυπικού, προσευχή των 9 ημερών προς τον άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο που τελευταία έχει πάρει απίστευτες προεκτάσεις στη χώρα μας.

Η προσευχή που όπως υποστηρίζουν αυτοί που τη διακινούν έχει «σίγουρα αποτελέσματα» εφόσον διαβαστεί με τον «σωστό τρόπο», δηλαδή επί εννιά ημέρες έξι φορές ημερησίως, λες και είναι αντιβίωση, έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας μεταξύ των πιστών εξαιτίας της υπερπροβολής που της γίνεται από το «θαυματουργό» παρεκκλήσι των αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό αλλά και μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας που σχεδόν εργολαβικά έχει αναλάβει την αποστολή της ανάδειξης θαυμάτων και θαυμαστών γεγονότων στο συγκεκριμένο παρεκκλήσι αλλά και σε άλλα ανά την επικράτεια που διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην βιομηχανία των θαυμάτων.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, χθες μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας άρχισε να διακινείται έγγραφο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επί των ημερών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με την υπογραφή του τότε Αρχιγραμματέα της ΔΙΣ και σημερινού μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας πιστοποιεί «την αυθεντικότητα της προσευχής στον θαυματουργό Άγιο Ιούδα Θαδδαίο»!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

« Το @@@ αποκλειστικά φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα έγγραφα από το 2006 που πιστοποιούν την αυθεντικότητα της προσευχής στον θαυματουργό Άγιο Ιούδα Θαδδαίο μαζί με μαρτυρία λογιστή που μαζί με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο είδε τον Άγιο Ιούδα το Θαδδαίο, του εμφανίστηκε και τον καθοδήγησε. Οι χαιρετισμοί, η προσευχή, η παράκληση και ακολουθία εγκρίθηκαν από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου» υποστηρίζεται στο δημοσίευμα της εν λόγω ιστοσελίδας που παρουσιάζει ως πειστήριο και απόδειξη των γραφομένων της, την παρακάτω επιστολή της ΔΙΣ προς την Ι.Μητρόπολη Ν. Ιωνίας που είχε ζητήσει την έγκριση.


Όπως όμως φαίνεται ξεκάθαρα στην συνοδική επιστολή η ΔΙΣ δεν ενέκρινε καμία προσευχή και καμία ακολουθία Χαιρετισμών όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα αλλά μόνο την «Ασματική Ακολουθία μετά παρακλητικού κανόνος» όπως ακριβώς αναφερόταν και στο αίτημα της Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας.

Ποιος όμως ήταν ο συντάκτης της Ακολουθιας;

Σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΙΣ την Ακολουθία που εγκρίθηκε είχε συντάξει ο μακαρίτης σήμερα γιατρός Ευάγγελος Κοτσιομήτης ο οποίος είχε ιδιαίτερη ευλάβεια στον συγκεκριμένο άγιο. Ο Κοτσιομήτης είχε προχωρήσει σε εκδόσεις σχετικές με τον άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο καιρό πριν την έγκριση της Ιεράς Συνόδου. Σε μια από αυτές τις εκδόσεις που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2003 (τρια χρόνια πριν την έγκριση της Συνόδου) ο γιατρός συμπεριέλαβε και την συγκεκριμένη προσευχή μαζί με τις κατάλληλες «οδηγίες» προς τους προσευχόμενους πιστούς με την σημείωση πως «θα λάβετε την χάρη που ζητάτε όσο απραγματοποίητη κι αν φαίνεται».

Η συγκεκριμένη προσευχή ωστόσο, δεν έλαβε ποτέ καμία έγκριση από την Εκκλησία, ούτε όταν πρωτοδημοσιεύθηκε ούτε κι όταν ελήφθη η απόφαση για την «Ασματική Ακολουθία» αφού ποτέ δεν τέθηκε προς έγκριση, παρά τα όσα επιχειρούν , να διασώσουν οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας.

Τι σχέση έχει η εγκεκριμένη Ακολουθία με την «θαυματουργή» προσευχή όμως;

Τα δυο κείμενα φαίνεται πως δεν έχουν την παραμικρή σχέση. Η Ακολουθία που ενέκρινε η ΔΙΣ το 2006 είχε γραφτεί από τον Κουτσιομήτη. Η προσευχή όμως που πρωτοεμφανίστηκε σε δική του έκδοση (2003) χωρίς όμως την παραμικρή αναφορά πως την έγραψε ο ίδιος έχει την δική της ιστορία.

Ο λόγος για τον οποίο ο ευλαβής γιατρός, σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώριζαν, δεν είχε υπογράψει την προσευχή ήταν για τον απλό λόγο πως ήταν μετάφραση μιας καθολικής προσευχής που κυκλοφόρησε από ένα προσκύνημα του αγίου Ιούδα του Θαδδαίου στο Σικάγο των ΗΠΑ. Μάλιστα σε αντίθεση με τους δικούς μας οπαδούς της θαυματουργικής ευχής οι αντίστοιχοι Αμερικανοί δεν έχουν μόνο μια αλλά οκτώ προσευχές. (Σχετική ιστοσελίδα)

Υπάρχει προσευχή για την ειρήνη, για το σήμερα, για το αύριο, για την ελπίδα, για την ίαση και μια ακόμη πιο «εξειδικευμένη» προσευχή μόνο για αυτούς που πάσχουν από καρκίνο.

Με μια απλή μετάφραση της αμερικανικής ευχής εύκολα θα διαπιστώσει όποιος ενδιαφέρεται να δει την αλήθεια μακριά από τις υπερβολές της ελληνικής βιομηχανίας θαυμάτων πως η ελληνική «θαυματουργή» προσευχή δεν είναι άλλο παρά μόνο μια αντιγραφή της αμερικανικής στην οποία έχουν προστεθεί και οι σχετικές «σάλτσες».

Ο ιδρυτής του προσκυνήματος του αγίου Ιούδα του Θαδδαίου στο Σικάγο των ΗΠΑ, Π. Τζεϊμς Τορτ.


Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Ο ιδρυτής του προσκυνήματος του αγίου Ιούδα του Θαδδαίου στο Σικάγο των ΗΠΑ, Π. Τζεϊμς Τορτ
«Άγιε Απόστολε, Ιούδα, πιστέ δούλε και φίλε του Ιησού, η Εκκλησία σε τιμά και σε επικαλείται καθολικά ως προστάτη της ελπίδας. Παρακαλώ μεσολάβησε για λογαριασμό μου. Χρησιμοποιήστε αυτό το συγκεκριμένο προνόμιο που σας δίνεται για να φέρετε ελπίδα, παρηγοριά και βοήθεια εκεί που χρειάζονται περισσότερο. Ελάτε στη βοήθειά μου σε αυτή τη μεγάλη ανάγκη, ώστε να λάβω την παρηγοριά και τη βοήθεια του ουρανού καθώς εργάζομαι με τις προκλήσεις μου, ιδιαίτερα (εδώ κάντε το αίτημά σας). Δοξάζω τον Θεό μαζί σου και όλους τους αγίους για πάντα. Υπόσχομαι, ευλογημένε Άγιε Ιούδα, να έχω πάντα το μυαλό μου σε αυτή τη μεγάλη χάρη, να σε τιμώ πάντα ως τον ιδιαίτερο και ισχυρό προστάτη μου και να ενθαρρύνω με ευγνωμοσύνη την αφοσίωση σε σένα. Αμήν».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ «ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ» ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Αγιώτατε Απόστολε, Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, πιστέ υπηρέτη και φίλε του Ιησού, η Ορθοδοξία, σ’ όλον τον κόσμο σε τιμά και σε επικαλείτε ως Προστάτη των απελπισμένων υποθέσεων, αυτών για τις οποίες έχει χαθεί κάθε ελπίδα.

Προσευχήσου για μένα. Είμαι τόσο απελπισμένος/η και μόνος/η. Σε ικετεύω κάνε χρήση αυτής της ιδιαίτερης Χάρης που σου έχει δοθεί, να φέρνεις ορατή και γρήγορη βοήθεια όπου δεν υπάρχει καμμία σχεδόν ελπίδα βοηθείας. Βοήθησέ με τούτη την ώρα της ανάγκης, για να μπορέσω να λάβω την παρηγοριά και την βοήθεια της Αγίας Τριάδος, σ’ όλες μου τις ανάγκες, δοκιμασίες, και βάσανα – (εδώ εκφράζετε το αίτημα της προσευχής Αγίου Ιούδα Θαδδαίου) – και να μπορώ να υμνώ τον Χριστό μαζί με σένα και με όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Υπόσχομαι, ω ευλογημένε Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, να ενθυμούμαι πάντοτε αυτή τη μεγάλη Χάρη. Να σε τιμώ πάντοτε, ιδιαίτερα ως τον πιο δυνατό προστάτη μου, και μ’ ευγνωμοσύνη να ενθαρρύνω την ευλάβεια προς εσένα, ΑΜΗΝ.

ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΤΑ… ΕΝΝΙΑΜΕΡΑ
Σε αντίθεση με τους δικούς μας, οπαδούς της αλάνθαστης θαυματουργίας της προσευχής που αν δεν ειπωθεί επί εννιά ημέρες «δεν πιάνει», οι Καθολικοί είναι ελαφρώς πιο σοβαροί. Όπως και οι δικοί μας υποστηρίζουν επίσης ότι η προσευχή πρέπει να διαβάζεται επί εννέα ημέρες αλλά η εξήγηση που δίνουν όμως, είναι διαφορετική. Σύμφωνα λοιπόν με τους «αυθεντικούς» συντάκτες της προσευχής αυτή πρέπει να λέγεται επί εννιαήμερο σε ανάμνηση «των εννέα ημερών που προσευχήθηκαν μαζί οι δώδεκα Απόστολοι μεταξύ της Ανάληψης του Ιησού και της Πεντηκοστής…».

Το παράδοξο σε όλα τα παραπάνω είναι πως παρά το γεγονός που το ένα μετά το άλλο τα επιχειρήματα των εμπόρων της πίστης και της ελπίδας των ανθρώπων καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος με ελάχιστη έρευνα, η Εκκλησία της Ελλάδος εξακολουθεί να παρακολουθεί το φαινόμενο αμίλητη. Ίσως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο «θαύμα» της συγκεκριμένης προσευχής.

Διαβάστε τι γράφει ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός για την Προσευχή του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου στον παρακάτω σύνδεσμο 


Πηγή : Orthodoxia.info 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...