Μητροπολίτης Σάββας Πολωνίας : Ο Επιφάνιος είναι λαϊκός και αχειροτόνητος - Αγαπώ τον Χριστό -

Την ίδια στιγμή που οι Μητροπολίτες στην Ελλάδα ετοιμάζονται να συλλειτουργήσουν με τον Επιφάνιο και να τον υποδεχθούν σε Καβάλα κ Θάσο ο Μητροπολίτης Σάββας της Πολωνικής εκκλησίας λέει τον Επιφάνιο λαϊκό χωρίς χειροτονία.

 Ο Μητροπολίτης Σάββα δήλωσε ότι ο Φιλάρετος τέλεσε τους «αγιασμούς» του ενώ ήταν λαϊκός και ως εκ τούτου η Πολωνική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει την «επισκοπή» της OCU.

Ο Προκαθήμενος της Πολωνικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Σάββα , δήλωσε και πάλι την απουσία κανονικής ιεραρχίας στην OCU . Πιστεύει ότι ο Φιλάρετος, μετά τις απαγορεύσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τέλεσε τους «αγιασμούς» του, όντας λαϊκός, αντίστοιχα, ο Επιφάνιος και άλλοι «ιεράρχες» της OCU βρίσκονται στο ίδιο καθεστώς, δήλωσε ο Προκαθήμενος σε συνέντευξή του στο polityka .

«Ο Φιλαρέτos στερήθηκε τη χειροτονία και δεν έχει το δικαίωμα να τη χαρίσει σε άλλους. Εννοούμε την μη κανονική χειροτονία του Επιφανίου, του επικεφαλής αυτής της νέας ουκρανικής εκκλησίας, λέει ο Πολωνός Προκαθήμενος. «Ο Επιφάνιος «χειροτονήθηκε» από τον πρώην Μητροπολίτη Φιλάρετο, ο οποίος στερήθηκε την επισκοπική του καθιέρωση, δηλαδή τυπικά λαϊκός.

Ο Μητροπολίτης Σάββας  τόνισε ότι η Πολωνική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τις «χειροτονίες» του Φιλάρετου και υπενθύμισε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε την ίδια θέση πριν από λίγο καιρό.

«Επί 22 χρόνια, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος αναγνώρισε την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να του στερήσει τη χειροτονία και να καθαιρέσει τον Μητροπολίτη Φιλάρετο στην ιδιότητα του λαϊκού, ως σχισματικού της Εκκλησίας. Όμως επενέβησαν διάφορες δυνάμεις: κάποιος προσπάθησε να πείσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία υπό την ηγεσία του Επιφάνιου».

Ο Πολωνός Προκαθήμενος σημείωσε ότι «όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, αναγνωρίζουν ότι ο Φιλάρετος στερήθηκε τη χειροτονία και δεν έχει το δικαίωμα να την αναθέσει σε άλλους».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, υπάρχει μόνο μία διέξοδος για τον Επιφάνιο η κανονική χειροτονία. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα είναι δυνατό να μιλήσουμε για το νομικό καθεστώς της ιεραρχίας της OCU: «Τότε μπορεί να είναι μέρος του ουκρανικού κλήρου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναστάσιμη χαρά από τον τάφο του Κυπριανού! - Συνέντευξη με τον π.Χριστόδουλο | Νεολαία ΝΙΚΗΣ

Αναστάσιμη χαρά από τον τάφο του Κυπριανού! - Συνέντευξη με τον π. Χριστόδουλο | Νεολαία ΝΙΚΗΣ Περιγραφή: Νεολαία ακούει; Πάμε να επενδύσουμ...