Επιφάνιος Ντουμένκο : Οι Ουκρανοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον Άγιο τους εάν έχει σχέση με τη Ρωσική Εκκλησία.

Epiphany Dumenko.  Φωτογραφία: pomisna.infoEpiphany Dumenko. Φωτογραφία: pomisna.info

Ο Ντουμένκο είπε ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον ουράνιο προστάτη τους εάν έχει σχέση με τη Ρωσική Εκκλησία.

Ο επικεφαλής της OCU, Serhiy Dumenko, είπε ότι οι Ουκρανοί πρέπει να εγκαταλείψουν τον άγιό τους, προς τιμήν του οποίου βαφτίστηκαν, εάν ο άγιος έχει σχέση με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ή τη Ρωσία.

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου του lb.ua , τι πρέπει να κάνει αν βαφτίστηκε προς τιμήν της Ξένιας της Πετρούπολης, η Ντουμένκο απάντησε ότι τώρα πρέπει να προσευχηθούμε σε κάποια άλλη Ξένια: «Μπορούμε να μιλήσουμε για αλλαγή αυτού ή εκείνου του αγίου. Αν πάρουμε την Αγία Ξένια, υπάρχουν άλλες Ξένιες προς τιμήν των οποίων μπορούμε να αλλάξουμε την ημερομηνία της γιορτής.» Σύμφωνα με τον ίδιο, αν κάποιος θέλει να εγκαταλείψει τον άγιό του υπέρ κάποιου άλλου, πρέπει να πάει στον ιερέα και να λάβει ευλογία.

Την ίδια στιγμή, ο Dumenko παραπονιέται ότι οι πιστοί της OCU απαίτησαν να μείνουν στο ημερολόγιο οι «Ρώσοι» άγιοι.

«Αναγκαστήκαμε να αφήσουμε τόσο γνωστούς σεβαστούς αγίους, αν και γνωρίζουμε τι ρόλο έπαιξαν μερικές φορές στην ιστορία», πρόσθεσε ο Ντουμένκο, μιλώντας για την Αγία Ξένια της Πετρούπολης, τον ορθόπιστο πρίγκιπα Αλέξανδρο Νιέφσκι και άλλους αγίους.

Ο Επιφάνιος είναι βέβαιος ότι η παρουσία αυτών των αγίων στο ημερολόγιο είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που προκαλείται από το αίτημα των ενοριτών και μόλις αλλάξει η γενιά, οι πιστοί δεν θα θυμούνται καν αυτούς τους αγίους του Θεού.

«Στην ιστορία συνέβη ότι υπήρξε μια ορισμένη χρονική περίοδος που ήμασταν ενωμένοι, ήμασταν σε αυτήν την πνευματική απασχόληση και χρειάζεται χρόνος για να απομακρυνθούμε σταδιακά από αυτή τη ρωσική παράδοση», είπε ο επικεφαλής της OCU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...