Άγιος Ανδρόνικος: Δεν πρέπει οι Χριστιανοί να αδιαφορούμε για την πολιτική κατάσταση


Ο Ρώσος Άγιος Ανδρόνικος ελεγε:
 - Κανείς ας μην ακούει τους λαοπλάνους, που υποστηρίζουν ότι για τον Χριστιανό είναι εντελώς αδιάφορο το Πολιτικό σύστημα. Όχι! Εμείς οι Χριστιανοί, όπως όλοι οι άνθρωποι, ζούμε σ' αυτόν τον κόσμο, από τον οποίο δεν μπορούμε να φύγουμε παρά μόνο όταν το θελήσει ο Πλάστης μας. Δεν πρέπει  λοιπόν, ν' αδιαφορούμε για την Πολιτική κατάσταση, καθώς ένα Καθεστώς ή ένα Πολίτευμα ή μιά Κρατική εξουσία μπορεί είτε να διευκολύνει το έργο της Σωτηρίας μας είτε να το δυσχεραίνει είτε ακόμα και να το εμποδίζει με θανάσιμους διωγμούς... Έτσι, έχουμε την υποχρέωση να εξετάσουμε το παλαιό Πολιτικό σύστημα, που υπάρχει ως τώρα, και το νέο, που μας προτείνουν, για να διαπιστώσουμε ποιό από τα δύο συμβάλλει περισσότερο στην επίτευξη του προορισμού της ζωής μας. Κάτω απ' αυτό το πρίσμα πρέπει να εξετάζει ο Χριστιανός όλα τα εγκόσμια πράγματα, ένα από τα οποία είναι και το Πολιτικό σύστημα.

 Σ' όλους είναι γνωστό, τόσο από άλλες χώρες παλαιότερα όσο και από τη δική μας τώρα, τι γίνεται κατά τις περιόδους των εκλογών:
Θυσιάζονται τα πάντα -η Πίστη, η Πατρίδα, η Οικογένεια- στον βωμό της νίκης ενός κόμματος, οποιουδήποτε κόμματος. Τρία μόνο χρόνια έχουν περάσει από τις Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, και η χώρα μας έχει γίνει αγνώριστη· όχι, βέβαια, καλύτερη, αλλά χειρότερη.

Η Πίστη αδυνάτισε και τα ήθη κατέπεσαν.
 Η αθεΐα, η απροκάλυπτη διαφθορά, οι λεηλασίες και οι ληστείες δεν αποτελούν πια σπάνια φαινόμενα.
Η προεκλογική κομματική προπαγάνδα καταντά πλήρης παραφορά, στην οποία παραδίνονται ολοκληρωτικά οι άνθρωποι, ξεχνώντας όλα τα άλλα.
 Και μετά τις εκλογές, όποιο κόμμα καταλάβει την εξουσία με μια ευκαιριακή πλειοψηφία, αυτό κυβερνά ανεξέλεγκτα το Κράτος και διοικεί όλους τους πολίτες του, διακηρύσσοντας ότι είναι ο μοναδικός εκφραστής της θελήσεως του Λαού.
Αλλά ποιός μπορεί να το πιστέψει;...
Μήπως υπήρχε και υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τον Λαό και την Πατρίδα, όταν όλα συνδέονταν και συνδέονται με την πάλη και τη νίκη του κόμματος;

Άγιος Ανδρόνικος Αρχιεπίσκοπος Πέρμ Ρωσίας (❈ 6 Ιουνίου 1918)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...