Η Ρωσία εόρτασε την ημέρα βαπτίσματος των Ρως από τον πρίγκιπα Βλαδίμηρο - Αγαπώ τον Χριστό


Την ημέρα μνήμης του Ισαποστόλου Μεγάλου Δούκα Βλαδίμηρου, ημέρα της εκκλησιαστικής-κρατικής εορτής της βάπτισης των Ρως, 28 Ιουλίου 2023, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κρεμλίνου της Μόσχας, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλος προεξείχε στην λιτανεία των  κειμηλίων και της Ιεράς εικόνας του Ισαποστόλου Πρίγκιπα Βλαδίμηρου μέσω της πύλης Μποροβίτσκι στο μνημείο του Βαπτιστή των Ρως στην Πλατεία Μποροβίτσκι.


Στην πομπή και την προσευχή στο μνημείο παρευρέθηκαν επίσκοποι και κληρικοί που υπηρέτησαν την Αγιότητά του στη λειτουργία, συμμετέχοντες στη Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στο μνημείο, όπου συγκεντρώθηκαν οι κληρικοί των εκκλησιών της Μόσχας, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας, προσευχήθηκαν προς τους Αποστόλους και στον πρίγκιπα Μεγα Δούκα Βλαδίμηρο.
Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος διάβασε επίσης και προσευχή για την Αγία Ρωσία.

Μετά την προσευχή ο Προκαθήμενος της Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απευθύνθηκε στο ακροατήριο στην Πλατεία Μποροβίτσκαγια Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης είπε: "... Σήμερα, έχει σπαρθεί διχόνοια μεταξύ των αδελφικών λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που έχουν αναδυθεί από την ίδια βαπτιστική γραμματοσειρά — και αυτή η διχόνοια, όπως γνωρίζουμε, υποστηρίζεται ενεργά από δυνάμεις εξίσου εχθρικές τόσο προς ρωσική όσο και Ουκρανοί. Επομένως, έχοντας επίγνωση όλων αυτών, καλούμαστε να πάρουμε την ασπίδα της αγάπης. Μια ασπίδα αγάπης για τον Θεό, τον γείτονα και την πατρίδα. Ανεξάρτητα από το πόσο εξελιγμένος μπορεί να είναι ο εχθρός, ο οποίος σκόπιμα και για πολλά χρόνια δημιούργησε τις προϋποθέσεις για αυτήν την εσωτερική σύγκρουση, δεν μπορεί να αντέξει τη δύναμη της θυσιαστικής αγάπης. Αυτή η αγάπη δεν είναι μόνο στην ανιδιοτελή στρατιωτική θητεία. Είναι στην ικανότητα να είμαστε ελεήμονες και συμπονετικοί στην καθημερινή μας ζωή. Υποστηρίζει αμάχους και πρόσφυγες, τραυματίες και χαμένες περιουσίες. Το κακό που φέρνει κάθε πόλεμος μαζί του ξεπερνιέται μόνο με αυτόν τον τρόπο και με κανέναν άλλο τρόπο. Χωρίς αγάπη, δεν υπάρχει τρόπος να βρεθεί ένας δίκαιος Κόσμος, και χωρίς αγάπη, δεν υπάρχει αληθινός δρόμος προς τον Θεό.

... Τώρα, σε περιόδους αναταραχής, είναι ο ηθικός μετασχηματισμός, μια ενεργή αλλαγή της καρδιάς που απαιτείται από τον καθένα μας. Εάν είμαστε παρόμοιοι σε αυτό το πνευματικό έργο με τον ίσο προς τους Αποστόλους πρίγκιπα Βλαντιμίρ, τότε με τη δύναμη του Αναστημένου Χριστού, ο οποίος νίκησε τον ίδιο τον θάνατο, σίγουρα θα κερδίσουμε τη νίκη επί του εχθρού της ανθρώπινης φυλής—αυτή είναι η νίκη που προηγείται όλων των άλλων νικών που χορηγούνται από τον Κύριο σε κάθε άτομο και ολόκληρο το έθνος. Είναι αυτή η νίκη επί του σημαντικότερου εχθρού, του εχθρού του ίδιου του Θεού, που ανοίγει το δρόμο για την οικοδόμηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, των καλών σχέσεων μεταξύ των λαών και της ευημερίας των χωρών και των κρατών.
Ο Θεός παραχωρεί ότι οι καρδιές μας μπορούν να γεμίσουν με καλοσύνη, ότι οι καλές πράξεις μπορεί να είναι το κύριο περιεχόμενο της ζωής του λαού μας, έτσι ώστε, σύμφωνα με το λόγο του Αποστόλου, αυτά τα τρία παραμένουν σε αυτό πάντα: πίστη, ελπίδα, αγάπη.αλλά η αγάπη τους είναι μεγαλύτερη (1 Κορ. 13:13).»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναστάσιμη χαρά από τον τάφο του Κυπριανού! - Συνέντευξη με τον π.Χριστόδουλο | Νεολαία ΝΙΚΗΣ

Αναστάσιμη χαρά από τον τάφο του Κυπριανού! - Συνέντευξη με τον π. Χριστόδουλο | Νεολαία ΝΙΚΗΣ Περιγραφή: Νεολαία ακούει; Πάμε να επενδύσουμ...