Η εορτή του προφήτη Ηλία στην κοινοβιακή σκήτη Προφήτου Ηλίου – Άγιον Όρος

Η ΠΑΝΉΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΆΣ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΙΝΉΣ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΉΣ ΣΚΉΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΎ. 


Ὁ ἔνσαρκος Ἄγγελος, τῶν Προφητῶν ἡ κρηπίς, ὁ δεύτερος Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Ἠλίας ὁ ἔνδοξος, ἄνωθεν καταπέμψας, Ἐλισαίῳ τὴν χάριν, νόσους ἀποδιώκει, καὶ λεπροὺς καθαρίζει, διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα πανηγύρισε το διήμερο 19 - 20 Ιουλίου ( 1 - 2 Αυγούστου με το δικό μας ημερολόγιο) η Ιερά Παντοκρατορινή Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτου Ηλιού στο Άγιον Όρος, μέσα σε κλίμα κατάνυξης.

Στις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του μεγάλου και ένδοξου Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου στο Περιβόλι της ΠΑΝΑΓΊΑΣ, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας, υπέρτιμος και έξαρχος Λυδίας και Προέδρος Βενετίας Μελίτων - κατά κόσμον Δημήτρης Καράς. 

Τον επίσημο εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως πλαισίωσαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Φιλοθέου, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παντοκράτορος Γέροντας Γαβριήλ, καθώς επίσης και ο Δικαίος της Ιεράς Παντοκρατορινής Κοινοβιακής Σκήτης Προφήτου Ηλιού Αρχιμανδρίτης Γέροντας Φιλήμων. 

Στην αγρυπνία που ξεκίνησε κατά την χθεσινή ημέρα στις 20:30 και ολοκληρώθηκε σήμερα στις 08:00 με την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, παρεβρέθει ο Υποδιοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, αντιπροσωπείες Πατέρων από αρκετές Μονές και Σκήτες, εκπρόσωποι των Σωμάτων ασφαλείας καθώς επίσης και πλήθους ευλαβών - προσυνητών - πλέον των 200 - που κατέφθασαν από διάφορα σημεία της Ελλάδος και του εξωτερικού ( Αθήνα, Χανιά , Αίγιο, Κατερίνη, Χαλκίδα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, και από αλλού), προκειμένου να τιμήσουν τον μέγιστο των Προφητών, τον δεύτερο Πρόδρομο, Ηλία τον Ένδοξο.

Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Θράκη και στη Μακεδονία ο Προφήτης Ηλίας θεωρούνταν κύριος της βροχής, ενώ το όνομά του συνδέθηκε τόσο με τον καλοκαιρινό ήλιο, όσο και με τις καλοκαιρινές μπόρες.

Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη ο Προφήτης Ηλίας θεωρούνταν ρυθμιστής των καιρικών συνθηκών και πολλά είναι τα θαύματά του που συνδέονται με αυτή την ιδιότητα που του αποδίδεται.

Ο Προφήτης Ηλίας, όπως και ο Ενώχ, ήταν οι μοναδικοί άνθρωποι, οι οποίοι λέγεται ότι αναλήφθηκαν στους ουρανούς χωρίς να έχουν πεθάνει. 

Στις 20 Ιουλίου, μέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Προφήτη Ηλία, δεν εορτάζουμε την κοίμηση του γιατί ο Προφήτης Ηλίας λέγεται ότι δεν πέθανε.

Γιορτάζουμε την ανάληψή του. Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιους ερμηνευτές ο Απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη, όπως ο Κύριος, στον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ότι ζει στη γη με το σώμα του άφθαρτο χιλιάδες χρόνια μετά.

Να μας προστατεύει ο Πύρινος Προφήτης και να μας αξιώσει να βρεθούμε και του χρόνου στην εορτή του στο Περιβόλι της ΠΑΝΑΓΊΑΣ μας και στην αγαπημένη μας Ιερά Παντοκρατορινή Κοινοβιακή Σκήτη του Προφήτου Ηλιού .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναστάσιμη χαρά από τον τάφο του Κυπριανού! - Συνέντευξη με τον π.Χριστόδουλο | Νεολαία ΝΙΚΗΣ

Αναστάσιμη χαρά από τον τάφο του Κυπριανού! - Συνέντευξη με τον π. Χριστόδουλο | Νεολαία ΝΙΚΗΣ Περιγραφή: Νεολαία ακούει; Πάμε να επενδύσουμ...