Απάντηση του Πατριάρχη Μόσχας μετά την καταστροφή του καθεδρικού ναού της Οδησσού


Απάντηση του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου στην ανοιχτή ομιλία του Αρχιεπισκόπου Artsyz Βίκτωρ προς την Αγιότητά του και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

1 Αυγούστου 2023 18:30

Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος απέστειλε στον Εφημέριο της Μητρόπολης Οδησσού , Αρχιεπίσκοπο Artsyz Βίκτωρ , απάντηση στην ανοιχτή έκκλησή του με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2023, απευθυνόμενη προς την Παναγιότητά του και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας .

Ο Σεβασμιώτατος Βίκτωρ, Αρχιεπίσκοπος Artsyz, Εφημέριος της Μητρόπολης Οδησσού, Ηγούμενος της Μονής Αγίου Ηλία στην Οδησσό, Ηγούμενος Ιεράς Κοιμήσεως Πατριαρχικής Μονής Οδησσού.

Σεβασμιώτατε!

Διάβασα την ανοιχτή επιστολή σας με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2023, που απευθύνεται σε εμένα και στα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο σκληρός και εξαιρετικά τολμηρός τόνος προσφώνησης που επιλέξατε για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την κατάσταση ισχυρού συναισθηματικού σοκ στην οποία βρίσκεστε λόγω της τραγωδίας. Ένιωσα απαραίτητο να σας απαντήσω ευθέως και ανοιχτά.

Η είδηση της καταστροφής του Καθεδρικού Ναού της Μεταμόρφωσης της Οδησσού αντηχούσε στην καρδιά μου με μεγάλο πόνο και βαθιά θλίψη. Αυτός ο μεγαλοπρεπής ναός, που ανεγέρθηκε με έξοδα του λαού με τη φροντίδα του Μητροπολίτη Οδησσού και Ιζμαήλ Αγαθάγγελου , είχα τη χαρά να τον καθαγιασω το 2010. Μέχρι σήμερα, θυμάμαι θερμά τα εκπληκτικά συναισθήματα που ένιωσα όταν εμείς, με ένα στόμα και μια καρδιά, μαζί με πλήθος επισκόπων, κληρικών και ευσεβών πιστών , δοξάσαμε τον Αιώνιο Θεό και προσευχηθήκαμε για όλους και για όλα .

Επομένως, δεν υπάρχουν λόγια τώρα για να περιγράψω την πικρία που ένιωσα όταν έμαθα για τη ζημιά που προκλήθηκε στον ναό. Καταλαβαίνω πόσο πλήγωσε την ψυχή σου το θέαμα της καταστροφής του Καθεδρικού Ναού της Μεταμόρφωσης. Συμμερίζομαι πλήρως τη θλίψη όλων των Ορθοδόξων κατοίκων της πόλης, καθώς και τη χαρά τους που η κύρια λάρνακα του ναού - η εικόνα της Μητέρας του Θεού Kasperovskaya - από θαύμα δεν καταστράφηκε και βρέθηκε άθικτη 

Ταυτόχρονα, οι κατηγορίες και οι μομφές που διατυπώσατε εναντίον μου και των αδελφών μου που συμμετείχαν στη Σύνοδο των Επισκόπων φαίνονται, ήπια, αβάσιμες και άδικες. Μια επιλεκτική προσέγγιση των γεγονότων σε τέτοιες καταστάσεις είναι εντελώς ακατάλληλη.

Η καταστροφή εκκλησιών, ο θάνατος και τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού ξεκίνησαν πριν από εννέα χρόνια στο Donbass. Από τότε, η πληρότητα της Ρωσικής Εκκλησίας προσεύχεται για όλους όσους πέθαναν, για όσους έχασαν συγγενείς και φίλους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και για όσους έμειναν άστεγοι. Όλη η πληρότητα της Ρωσικής Εκκλησίας θρηνεί για κάθε κατεστραμμένο ή καταπατημένο ιερό. Όλα αυτά τα χρόνια κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε τους άπορους και τα θύματα, ανεξάρτητα από την πίστη, την εθνικότητα και τις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Πρώτα απ' όλα αυτό συζητήθηκε στην Αρχιερατική Σύνοδο, η οποία, ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε την πιστότητα της επισκοπής μας στα κανονικά θεμέλια της Εκκλησίας.

Σε δύσκολους καιρούς για την παγκόσμια Ορθοδοξία, η Ρωσική Εκκλησία παραμένει σε ενότητα με τις Τοπικές Εκκλησίες και τους Ορθοδόξους ιεράρχες που δεν έχουν προσκυνήσει στο θηρίο ή την εικόνα του (Αποκ. 20:4), που παρέμειναν πιστοί στον Λόγο του Θεού, την Ιερά Παράδοση , οι κανόνες και ο αρχιερατικός όρκος. Ως Προκαθήμενος, μνημονεύω αδιαλείπτως σε θείες ακολουθίες τους Παναγιώτατους Ορθοδόξους Πατριάρχες, τους Μακαριώτατους Αρχιερείς και Μητροπολίτες. Είμαι πολύ ευγνώμων σε εκείνους από αυτούς που, μαζί με εμένα, υποστηρίζουν ανοιχτά την πάσχουσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας .

Κατανοώ καλά τις δυσκολίες των αρχιερέων και των κληρικών της κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας, η οποία ζει τώρα σε τέτοιες συνθήκες όταν ένα συνηθισμένο συγχαρητήριο ή συλλυπητήριο γίνεται λόγος για την κίνηση ποινικής υπόθεσης. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ να σας πω πολλά σε αυτήν την επιστολή.

Η Εκκλησία του Θεού είναι χτισμένη στον βράχο της αγάπης του Χριστού, και πιστεύουμε ότι οι πύλες της κόλασης δεν θα υπερισχύσουν εναντίον της (Ματθαίος 16:18). Αλλά όλοι εμείς, οι υπηρέτες της, χρειάζεται να σηκώνουμε ο ένας τα βάρη του άλλου (Γαλ. 6:2), να περπατάμε προσεκτικά, όχι ως ανόητοι, αλλά ως σοφοί, ... γιατί οι μέρες είναι κακές (Εφεσ. 5:15-16). - και να μην δίνετε αφορμή αναζητώντας δικαιολογία (Β' Κορ. 11:11) για να μην τραυματίσετε την Εκκλησία με απρόσεκτες δημόσιες δηλώσεις.

Με αστείρευτη εν Χριστώ αγάπη,

+ΚΥΡΙΛΛΟΣ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...