Όταν θα ατιμαστείς, το Άγιο Πνεύμα θα φύγει μακριά σου –(13 Δεκεμβρίου) Αγία Λουκία


Να δίνεις ελεημοσύνη αυτά που σου είναι χρήσιμα: αυτό είναι αληθινή ελεημοσύνη! Να μην αμαρτανεις, όταν είσαι περισσότερο εκτεθειμένος στην αμαρτία: αυτό έχει αξία για τον Θεό!

Όταν η αγία Λουκία είδε να θεραπεύεται θαυματουργικά η βαριά άρρωστη μητέρα της, της πρότεινε να δώσει όλη την περιουσία της ελεημοσύνη στους ενδεείς. Η μητέρα της αποκρίθηκε ότι δεν επιθυμούσε να αποχωριστεί από τα υπάρχοντά της μέχρι τον θάνατό της. Συμφώνησε όμως, αφού πεθάνει, να αξιοποιηθούν αυτά για τον καλό σκοπό που πρότεινε η Λουκία. “Πρώτα σκέπασε τα μάτια μου με το χώμα, είπε η μητέρα της, και ύστερα κάνε ό,τι θέλεις με την περιουσία μου “. Η Λουκία παρατήρησε: ”

 "Δεν είναι πολύ ευάρεστο στον Θεό να Του προσφέρει ένας άνθρωπος αυτά που δεν μπορεί να πάρει μαζί του στον τάφο, ή που δεν του είναι χρήσιμα πλέον “

 Αλλά, αν θέλεις να κάνουμε μια θεάρεστη πράξη, δώσε στον Θεό αυτά που εσύ η ίδια χρειάζεσαι. Διαφορετικά, μετά θάνατον, όταν δεν χρειάζεσαι πια τίποτα, θα Του προσφέρεις κάτι το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν θα έπαιρνες μαζί σου. Όμως, όσο είσαι ακόμη ζωντανή και υγιής, δώσε στον Χριστό ό,τι έχεις και όλα εκείνα που προόριζες να δώσεις σ’ εμένα αργότερα, δώσε τα σ’ Εκείνον τώρα!”.

Η καλή μητέρα της σοφής Λουκίας συμφώνησε. Κατόπιν ο ηγεμόνας (των Συρακουσών) Πασχάσιος αποπειράθηκε να ρίξει στη σαρκική αμαρτία την Καλλιπάρθενο κόρη. Η Λουκία δεν συναίνεσε, ούτε κατά διάνοιαν,στις προτάσεις του. Τότε ο τύραννος την απείλησε ότι οι άνδρες του θα την ατιμάσουν, λέγοντας με αυτάρεσκη ικανοποίηση:” Όταν θα ατιμαστείς , το Άγιο Πνεύμα θα φύγει μακριά σου!”. Η Λουκία, πλήρης χάριτος, του απάντησε: “Το σώμα δεν μπορεί να ατιμαστεί ,χωρίς τη συγκατάθεση του νου”. Με αυτό το ανδρείο φρόνημα οδηγήθηκε δια αποκεφαλισμού στον θάνατό της αφού προηγουμένως είχε μοιράσει όλα τα υπάρχοντά της και διαφυλάξει το νεανικό και αγνό σώμα της από την ατίμωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναστάσιμη χαρά από τον τάφο του Κυπριανού! - Συνέντευξη με τον π.Χριστόδουλο | Νεολαία ΝΙΚΗΣ

Αναστάσιμη χαρά από τον τάφο του Κυπριανού! - Συνέντευξη με τον π. Χριστόδουλο | Νεολαία ΝΙΚΗΣ Περιγραφή: Νεολαία ακούει; Πάμε να επενδύσουμ...