Εγκαίνια σχολείου στην Θεσσαλονίκη –Δωρεά της Ι.Μ Χιλανδαρίου για Σέρβους μαθητές

Στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Ιανουαρίου 2024, έγινε ο αγιασμός του σερβικού συμπληρωματικού σχολείου «Άγιος Σάββας» και άνοιξε επίσημα σε νέους χώρους, στο Γραφείο της Μονής Χιλανδαρίου στη Θεσσαλονίκη  στο οποίο θα φοιτήσουν συνολικά 94 μαθητές.

Το σχολείο εγκαινιάστηκε επίσημα παρουσία του υπουργού αρμόδιου για τη διασπορά, Đorđe Milićević, του αρχιμανδρίτη Μεθοδίου, ηγούμενου της Μονής Χιλανδαρίου, της Σερβικής Προξένου στη Θεσσαλονίκη Jasmine Milačić

Ο ηγούμενος Mεθοδιος και ο υπουργός Milićević έκοψαν μαζί την κορδέλα και αποκαλύφθηκε ένας πίνακας στον οποίο γράφει - Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου με πατρική αγάπη δωρίζει αυτό το σχολείο προς τιμή και τιμή στον Άγιο Σάββα. Ηγούμενος με την αδελφότητά του στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιανουαρίου 2024.

Ο υπουργός Milićević χάρισε στη διευθύντρια του σχολείου Antonina Miljković μια δωρεά - ανάγνωση βιβλίων και αλφαβητάρια για όλους τους μαθητές.  Σύμφωνα με την ίδια, όχι μόνο θα προσφέρει στα παιδιά μας στην Ελλάδα πρόσθετη εκπαίδευση, αυτό το σχολείο θα είναι επίσης ένας χώρος όπου θα καλλιεργούν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την παράδοσή τους, αλλά και θα καλλιεργούν το πατριωτικό πνεύμα. Ο υπουργός είπε ότι το να μπορέσουν τα παιδιά μας να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, όπου κι αν ζουν, είναι κοινή μας ευθύνη. Ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, κάνει τα πάντα για να τους βοηθήσει στο έργο τους και υπενθύμισε ότι χιλιάδες βιβλία - κυριλλικά αστάρια και αναγνωστικό υλικό - μοιράστηκαν σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ευρώπη.

Ο Άγιος Σάββας, το όνομα του οποίου φέρει αυτό το σχολείο, άφησε βαθύ και ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία μας. Τα έργα και οι σκέψεις του μας εμπνέουν ακόμα και σήμερα να καλλιεργούμε την αγάπη για τη γνώση, την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη και το πνεύμα της κοινότητας, κατέληξε ο Milićević.

Ο ηγούμενοςΜεθοδιος  τόνισε στο κήρυγμά του ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σερβική γλώσσα. «Σε ένα μήνα θα είναι 30 χρόνια από τότε που ήρθα στο Άγιο Όρος, πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στο Άγιο Όρος ανάμεσα στον αδελφό ελληνικό λαό και έμαθα ένα πολύ σημαντικό πράγμα από τους Έλληνες αδελφούς, ότι σέβονται πολύ τη γλώσσα τους. είναι περήφανοι για αυτό και τον κρατούν».

Στο ξενοδοχείο «Μακεδονια palace » συνεχίστηκε η τελετή με αφορμή τα εγκαίνια του σχολείου στις νέες εγκαταστάσεις και τον εoρτασμο που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Μονής Χιλανδαρίου της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας. .

Με βάση τη συμφωνία μεταξύ του Γραφείου της Μονής Χιλανδαρίου Θεσσαλονίκης και του Γενικού Προξενείου της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόταση της Μονής Χιλανδαρίου, από το σχολικό έτος 2023/24. Τα μαθήματα στη σερβική γλώσσα γίνονται στις εγκαταστάσεις του εν λόγω γραφείου και για το σκοπό αυτό οι χώροι έχουν ανακαινιστεί και εξοπλιστεί με τα απαραίτητα έπιπλα και εκπαιδευτικά βοηθήματα. Οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα στη σερβική γλώσσα, σε τρεις αίθουσες διδασκαλίας. Με αφορμή τη διδασκαλία στη Σερβική γλώσσα, που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, το σχολικό έτος 2023/24. το έτος υπήρξε αλλαγή στη χρήση του χώρου. Τα προηγούμενα 12 χρόνια, μέχρι το σχολικό έτος 2022/23. έτος, οι χώροι του 34ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης χρησιμοποιήθηκαν για μαθήματα στη σερβική γλώσσα, τα οποία παραχωρήθηκαν χωρίς χρηματική αποζημίωση. Τα μαθήματα διδάσκονται από την καθηγήτρια μερικής απασχόλησης Ana Džoganović.

Γονείς και εργαζόμενοι δηλώνουν ότι οι συνθήκες διδασκαλίας είναι πολύ καλές, και ότι τα παιδιά και ο δάσκαλος νιώθουν ευπρόσδεκτοι. Η αλλαγή του τόπου διδασκαλίας στη σερβική γλώσσα βασίζεται σε κοινούς στόχους με στόχο τη διατήρηση της σερβικής ταυτότητας, την καλλιέργεια δεσμών με την πατρίδα και τη δημιουργία ενότητας μεταξύ του γραφείου αντιπροσωπείας της Δημοκρατίας της Σερβίας, της Μονής Χιλανδάριου και της σερβικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Στην τελετή συμμετείχαν η παιδική χορωδία του σερβικού συμπληρωματικού σχολείου «Sveti Sava», η Πολιτιστική Εταιρεία Τέχνης «Dimitrije Koturović» και η Ανδρική Χορωδία του Βελιγραδίου.

Τα προηγούμενα τρία χρόνια, η Δημοκρατία της Σερβίας άνοιξε 34 επιπλέον σχολεία σερβικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο.

Η αιγίδα ης Μονης  Χιλανδαρίου και το δώρο με τη μορφή των απαραίτητων χώρων και εξοπλισμού είναι μέρος της ευρύτερης αποστολής και δραστηριοτήτων του μοναστηριού στη συνεργασία με παιδιά και νέους, που ξεκίνησε με καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, συνεργασία με το Zemun και το Μαθηματικό Γυμνάσιο στο Βελιγράδι. και θα επεκταθεί μέσα από άλλες προσπάθειες.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...