Ταπεινός ή Αλαζόνας - Τελώνης ή Φαρισαίος; Τι θές να είσαι ; π Δημήτριος Κατσαρός .

Ταπεινός ή Αλαζόνας ; 

Τελώνης ή Φαρισαίος; Δύο πρόσωπα που «ανοίγουν» το Τριώδιο , τον δρόμο προς την Μεγάλη Σαρακοστή του ΠΑΣΧΑ.
Τι θές να είσαι ;

Έχεις ποτέ σκεφτεί με ποιόν μοιάζεις ;
Από την μία μεριά Ο Φαρισαίος , ο καθώς πρέπει άνθρωπος της εποχής του, έντιμος , άνθρωπος του κανόνα ,της τάξης , της νηστείας ακόμα δε και της φιλανθρωπίας.
Από την άλλη ο τελώνης , ο αμαρτωλός , ο κλέφτης , ο άρπαγας . ο ληστής των περιουσιών των φτωχων , ο άνθρωπος που δεν είχε οίκτο , φιλανθρωπία ακεραιότητα.

Συναντιούνται παράλληλα στον Ναό , στον ίδιο χώρο , την ίδια στιγμή ! 
Ο πρώτος «καθαρός» και Ατσαλάκωτος μπαίνει στον Ναό αγέρωχα και υπερήφανα . Στέκει στον μέσον αυτού και καμαρώνει τον ΕΑΥΤΟ του. Επαινεί ο ίδιος τις πράξεις του φωναχτά να ακούσουν όλοι και να ιδούν όλοι ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ! Ο έντιμος ο Νηστευτής , ο Τυπικός, ο Ελεήμων, ο άνθρωπος που του οφείλει ο Θεός και όχι εκείνος στον Θεό.
Ο άλλος ο τελώνης , κρύβεται, στις σκιές του Ναού , κλαίει μόνος μπροστά στον θεό , βγάζει την οδύνη της Μετάνοιας , Ομολογεί τις Αμαρτίες του .
Θαύμασες τον Φαρισαίο , Θαμπώθηκες από τον Πλούτο και τα επιχειρήματά του, σε αποστόμωσε η λογική του κανόνα και του τύπου ;

Μήπως η ματιά σου , αντάμωσε τα δακρυσμένα μάτια του Τελώνη , μήπως άκουσες τους πνιχτούς λυγμούς του , μήπως είδες ή ένιωσες την ανθρώπινη συντριβή του αμαρτωλού Τελώνη.
Πάντως αν ΕΣΥ ή ΕΓΩ αρνούμαστε να δούμε τον ΤΕΛΩΝΗ , Ο ΘΕΟΣ όχι μονο τον είδε αλλά τον αγκάλιασε με την Θερμή Του αγκαλιά , με την Θεική του Αγάπη , που όμοια της ΔΕΝ υπάρχει !

Μπροστά στον Θεό ο Νόμος συντρίβεται, ο κανόνας παύει , η Λογική η ανθρώπινη υποχωρεί και αποχωρεί , γιατί μπροστά στην ΑΓΑΠΗ για τον μετανοούντα αμαρτωλό όλα αλλοιώνονται προς το καλύτερο !!! 
Μα τι έχει τέλος πάντων αυτή η μετάνοια του Τελώνη που τον κάνει από αμαρτωλό και βρώμικο μεσα σε κλάσματα δευτερολέπτων να γίνεται φωτεινός και να αγιάζεται ;
Απλά έχει ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ και ΣΥΝΤΡΙΒΗ, ΔΑΚΡΥΑ αληθινά και συναίσθηση της αμαρτωλότητας του μαζί με την ΑΠΟΦΑΣΗ του να μεταστραφεί προς την Χάρη Του Θεού !!
Ό,τι λείπει δηλαδή από τον Αλαζόνα Εγωιστή Υπερήφανο και ΑΨΥΧΟ Φαρισαίο , που όλα τα κανει για τα μάτια του κόσμου.

Ναι όλα για τα μάτια του κόσμου , τίποτα για τα ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ !!! 
Μακριά από μας αυτή η αρρώστια η λοιμική νόσος η πανούκλα της επίδειξης και της μεγαλομανίας ! 

Δεν μας Νοιάζει ό Κόσμος..Ό,τι θέλει ας πεί Ο Κόσμος εμεις είμστα ουρανουπολίτες όχι κοσμοπολίτες , άλλος μας κυβερνά και όχι του κόσμου τα φυράματα.

Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο και όχι να υποταχτούμε σ αυτόν !
Εμείς θέλουμε να φωτίσουμε τον κόσμο και όχι να βυθιστούμε στο σκοτάδι της δαιμονική λατρείας του ΕΓΩ και της ΑΛΑΖΟΝΙΑΣ

Ναι είμαστε με τον ΤΕΛΩΝΗ γιατί ξερουμε πως είμαστε αμαρτωλοί και ψάχνουμε την γιατρειά μας στον Φιλεύσπλαχνο Πατέρα Θεό και όχι στον Άσπλαχνο Κόσμο.
Ο Θεός ἱλάσθητί μοι τῶ ἁμαρτωλῶ καί ἐλέησόν με…


π Δημήτριος Κατσαρός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είσαι και Εσύ ένας νεκρός Λάζαρος και φίλος του Χριστού μας – Θες να σε Αναστήσει ;

Μακαριστός γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός Η Ανάσταση του Λαζάρου: το θαύμα Ο Λάζαρος, ο επονομαζόμενος Δίκαιος και Τετραήμερος, ήτα...