Πόσα ήταν τελικά τα νήπια που σφαγιάστηκαν από τον αιμοδιψή Ηρώδη. Αγαπώ τον Χριστό


Μέσα στην φύση του ανθρώπου είναι η επιθυμία να λύσει τις απορίες του.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τοποθετηθεί και η συζήτηση για τον αριθμό των νηπίων που σφαγιάσθηκαν στη Βηθλεέμ από τον Ηρώδη μετά τη γέννηση του Χριστού.



Μελετώντας την πατερική παράδοση θα εντοπίσουμε αρκετές αναφορές στο γεγονός, χωρίς καμία αναφορά στον αριθμό των αθώων θυμάτων.

 Ο αριθμός 14.000 φαίνεται ότι εισχώρησε σε κάποια κατοπινή στιγμή, χωρίς όμως να ενσωματωθεί ποτέ πλήρως ούτε στα συναξάρια. Για παράδειγμα το Μέγα Ωρολόγιο σε έκδοση της Αποστολικής Διακονίας τοποθετεί τον αριθμό αυτόν ανάμεσα σε παρενθέσεις.

Η σύγχρονη βιβλική έρευνα καταλήγει σε ένα πολύ μικρότερο νούμερο, βασισμένη στον υπολογισμό του αριθμού των παιδιών που ήταν δυνατό να μεγαλώνουν στη Βηθλεέμ και στα περίχωρά της. Ίσως γύρω στα 30 με 40.

Στους Αγίους Τόπους δείχνονται στους προσκυνητές οι τάφοι των νηπίων, οι οποίοι, ούτε κατά προσέγγιση δεν πλησιάζουν τον αριθμό των 14.000.

Πόσα ήταν τελικά τα νήπια;

Προφανώς δεν γνωρίζουμε.

Ο κίνδυνος σε αυτή τη συζήτηση είναι να εστιάσουμε στον (μικρό ή μεγάλο) αριθμό και να χάσουμε την ουσία του προβλήματος που πρέπει να εντοπιστεί στο ότι ο Ηρώδης στηριγμένος σε έναν παράλογο και εγωιστικό φόβο μήπως χάσει το θρόνο του θυσίασε αθώους.

Αν στη Βηθλεέμ υπήρχαν λίγα παιδάκια το έγκλημα θα ήταν μικρότερο; Οι μανάδες τους θα τα θρηνούσαν λιγότερο;

Οι Πατέρες εστιάζουν στο γεγονός καθεαυτό και όχι στις (τεχνικές) “λεπτομέρειες”. Τους ενδιέφερε ο πόνος που προκάλεσε η κακία και όχι πόσα παιδάκια έπεσαν “θερισμένα σαν σιτάρι”, όπως λέει το κοντάκιο της εορτής.

Το περιστατικό της σφαγής των νηπίων δεν καταγράφεται σε άλλη πηγή της εποχής, παρά μόνο στον ευαγγελιστή Ματθαίο, αλλά είναι απόλυτα ταιριαστό με τις μαρτυρίες άλλων πηγών σχετικά με τον χαρακτήρα του Ηρώδη, ο οποίος δεν δίστασε να σκοτώσει πολλές από τις συζύγους του -μεταξύ αυτών και τη μόνη που φαίνεται ότι αγάπησε, τη Μαριαμνή- αλλά και αρκετά από τα παιδιά του, για να μην του πάρουν το θρόνο.

Το έγκλημα αυτό, όπως και όλα τα άλλα που διέπραξε ο Ηρώδης, είναι έτσι ή αλλιώς ασύλληπτο από το μέσο άνθρωπο: η διατήρηση του θρόνου, απέναντι σε μία αόριστη απειλή, για τον Ηρώδη ζυγίζει περισσότερο από τη ζωή ενός, δύο, τριών, τεσσάρων . . . παιδιών, ακόμη και αν αυτά είναι τα δικά του.

Αυτό που ο θολωμένος και διεστραμμένος νους του βασιλιά δεν μπόρεσε να συλλάβει είναι ότι με το έγκλημά του θεμελίωνε στη θυσία των αθώων βρεφών, τα οποία τιμώνται ως άγιοι, την Εκκλησία των μαρτύρων, οι οποίοι την πότισαν και την ποτίζουν με το αίμα τους.

Σημασία, λοιπόν, δεν έχει ο αριθμός, αλλά το ότι έστω και ένα παιδάκι σφαγιάστηκε, θύμα του ανθρώπινου εγωισμού. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Εκκλησία δίνει μεγάλη αξία στον έναν άνθρωπο, στο εκατοστό πρόβατο, στον ένα αμαρτωλό που μετανοεί. Μήπως άλλωστε γνωρίζουμε πόσοι είναι οι άγιοι; Πόσοι είναι οι μάρτυρες; Οι νεομάρτυρες; Μας αρκεί το ότι όταν τέθηκε το ερώτημα Χριστός ή όχι, εκείνοι επέλεξαν το Χριστό.

Πώς σώθηκε απ' την σφαγή των νηπίων ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος – 29 Δεκεμβρίου εκάστου έτους


Πώς σώθηκε ο Αγ.Ιωάννης ο Πρόδρομος από την Σφαγή των Νηπίων που διέταξε ο Ηρώδης; και η τιμωρία του πατέρα του, Ζαχαρία.

Στην μαύρη λίστα ήταν και ο Πρόδρομος.
Ήταν τότε περίπου δύο ετών, αλλά σώθηκε εκ θαύματος.
Η Ελισάβετ τον πήρε στην αγκαλιά της και έτρεξε να κρυφτεί.
Ανέβηκε στο βουνό.
Πάνω στην μεγάλη της αγωνία έβγαλε κραυγή και είπε: «Όρος Θεού!
Δέξου την μάνα και το παιδί».
Ευθύς το βουνό κόπηκε στην μέση.
Μάνα και παιδί πέρασαν απέναντι!
«Η δε Ελισάβετ λαβούσα τον Ιωάννη πέτρα παρεκάλει.
Δέξαι μητέρα μετά τέκνον, Λίθος μητέραν συν τέκνον δέχεται» (Όρθρος ΚΘ Δεκεμβρίου).

Εν τω μεταξύ ο Ηρώδης έψαχνε για τον Ιωάννη. Έστειλε στρατιώτες στον Ζαχαρία, τον πατέρα του Ιωάννη.

-Πού έκρυψες το παιδί σου; του είπαν.
-Εγώ είμαι λειτουργός του Υψίστου, δεν γνωρίζω πού είναι τώρα ο υιός μου, απάντησε.
Οι στρατιώτες μετέφεραν τα νέα στον Ηρώδη.
Ο Ηρώδης θύμωσε.
Έδωσε εντολή να σφάξουν τον πατέρα του Προδρόμου. Και τον έσφαξαν μεταξύ του ναού και του θυσιαστηρίου (Μτ.23:35).

Ο ουρανός και η γη έφριξε " ΌΧΙ τα παιδιά" άπληστη εξουσία - 29 Δεκεμβρίου η σφαγή των νηπίων

𝞐𝞟𝞚𝞖𝞢𝞣𝞖 𝞔𝞝𝞞𝞤𝞢𝞘𝞐 𝞦𝞨𝞠𝞘𝞢 𝞥𝞠𝞐𝞒𝞛𝞞𝞤𝞢  𝞟𝞞𝞣𝞔 ;

Για να καταστραφεί ο ένας, δολοφονούνται εκατοντάδες. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, δε σταματά σε τίποτε. Και όλα αυτά για να προστατευθεί η άπληστη εξουσία, που δεν έχει κανέναν άλλο τρόπο για να υπερασπίσει τον εαυτό της από τη βία, την απανθρωπιά και την ετοιμότητα να δολοφονήσει.

Το φως των Χριστουγέννων συναντά το σκοτάδι της κακόβουλης εξουσίας που την έχει διαφθείρει ο φόβος και η καχυποψία. Από τη μια πλευρά: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία.»

Από την άλλη μια τρομακτική, συνεχώς κακή βούληση, ο ρόγχος ενός μισοπεθαμένου καθεστώτος που μισεί το φως, τον κόσμο, την ελευθερία, την αγάπη και επιθυμεί διακαώς να τα ξεριζώσει χωρίς έλεος. Γιατί να νοιαστεί αυτή η κακόβουλη εξουσία για τις κραυγές και το κλάμα των μητέρων που δε θα βρουν καμιά παρηγοριά, που έχασαν τα Αθώα αγγελούδια τους ; 2024 χρόνια πέρασαν από τότε, αλλά οι ίδιες δύο εξουσίες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες η μια απέναντι στην άλλη στον πολυβασανισμένο πλανήτη μας...

Το φως απέναντι στο σκοτάδι όμως πάντα νικητής είναι ο Χριστός.Το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ» δεν έχει σιγήσει, και η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη ζουν. Τα Χριστούγεννα ήρθαν και έφυγαν, αλλά η λάμψη τους μένει.

ο Ουρανός και η γη έφριξε " ΌΧΙ τα παιδιά" ...
Φωνή ακούστηκε στην Ραμά θρήνος και οδυρμός πολύς και μητέρες ολοφυρόμενες βοούσαν προς τον Θεό. Μέσα στο αίμα έπλεαν άψυχα τα σφαγμένα Νήπια, και, πάνω τους, θρηνολογούσαν μητέρες απαρηγόρητες. 

Η πόλις του Δαβίδ, και όλα τα περίχωρα, ανεβόων. Ο ουρανός έφριξε, θεωρών τη φρικαλεότητα των ανθρώπων.Ο ουρανός και η γη έφριξαν, σείστηκαν, όταν οι οιμωγές των αθώων έσκισαν τον αέρα. Το φθονερό χτύπημα που προοριζόταν για τον Υιό του Θεού έπεσε με όλο το βάρος του επάνω στα αθώα παιδιά, πάνω στα αρτιγέννητα, άδολα και αβοήθητα βρέφη, τα συνομήλικα με τον Χριστό. 

Οι άνθρωποι του ειδεχθούς βασιλιά χτύπησαν ανηλεώς εκεί όπου οι άγγελοι του Θεού υμνούσαν εκεί όπου οι ποιμένες του Χριστού ταπεινά γονάτιζαν. Εκεί έτρεξε ένας χείμαρρος αίματος.

Γιατί; Για να είναι ο Ηρώδης πάντα ο πρώτος! 

Μόλις ο Αιώνιος Ιατρός εμφανίστηκε επανω στη γη, τοτε η γη αποκάλυψε τις πληγές και τις αμαρτίες της, αιματοκυλίστηκε αποκαλύπτοντας πόσο πολύ μολύνθηκε η ανθρωπότητα και πόσο απαραίτητη ήταν η θεραπεία εξ ουρανού. 
Στους νεαρούς βλαστούς- προδρόμους του Πάθους Του, ο Χριστός χάρισε την αιώνια χαρά του Παραδείσου!

Πηγή: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος Της Αχρίδος», Εκδ. Άθως

Έξι (6) εκατομμύρια Ουκρανοί θα εορτάσουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.


Η εκκλησία του Επιφανίου Ντουμένκο στην Ουκρανία εόρτασε τα Χριστούγεννα με το νέο ημερολόγιο στις 25 Δεκεμβρίου αυτή η μετάβαση έγινε τα τελευταία χρόνια ώστε να μην τους συνδέει οτιδήποτε κοινό με την Ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσία.

Στον χαιρετισμό του, ο Volodymyr Zelensky είπε ότι τα Χριστούγεννα «ενώνουν όλους τους Ουκρανούς» και ότι «οι Ουκρανοί είναι μαζί σήμερα». Και εδώ δεν μπορεί κανείς να μην εκπλαγεί  καθότι οι εκκλησίες του Επιφανίου Ντουμένκο ούτε γεμάτες ήτανε ούτε  σίγουρα δεν ένωσε περισσότερους από 6 εκατομμύρια Ουκρανούς που εγγράφονται στην κανονική Ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας και θα γιορτάσουν όπως πριν τις 7 Ιανουαρίου.

 Στη σύγχρονη Ουκρανία, αυτό είναι το ένα πέμπτο ή ακόμη και το ένα τέταρτο μέρος του πληθυσμού.

Και υπάρχουν δύο εξηγήσεις: είτε ο Zelensky τους ξέχασε κατά λάθος, είτε απλά δεν τους θεωρεί Ουκρανούς. Ίσως, η δεύτερη επιλογή είναι πιο λογική. Μήπως θα τους απαγορεύσει να εορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου;

Ο άνθρωπος που έγινε χελιδόνι & ο Θεός που έγινε άνθρωπος – Αγίου Νικολάου Βελιρίμοβιτς


Ο άνθρωπος που έγινε χελιδόνι & ο Θεός που έγινε άνθρωπος!

Ένας παλαιός λαϊκός μύθος διηγείται, πως τα χελιδόνια στις παμπάλαιες εποχές δεν ήξεραν να αποδημούν στα πιο ζεστά μέρη πριν το χειμώνα. Και όταν έπεφτε το χιόνι και έσφυζε η παγωνιά, αυτά υπέφεραν σκληρά και πέθαιναν.

Βλέποντας αυτό κάποιος ελεήμων άνθρωπος τα λυπήθηκε πολύ, και άρχισε να προσπαθεί με ό,τι ήξερε και όπως μπορούσε να κατευθύνει τα χελιδόνια προς το νότο πριν το χειμώνα, στις πιο ζεστές χώρες.

Έδινε σημάδια, τα οποία τα χελιδόνια δεν καταλάβαιναν, τα δελέαζε με την τροφή προς το νότο, αλλά μάταια· τα φόβιζε και τα έδιωχνε, αλλά τίποτα.

Τίποτα δεν κατάφερε. Τότε αυτός προσευχήθηκε στο Θεό να τον μεταμορφώσει σε χελιδόνι.

Και ο Θεός έκανε κατά τη θέλησή του, και τον μεταμόρφωσε σε χελιδόνι, το οποίο μπορούσε να σκέφτεται και να αισθάνεται όπως και ο άνθρωπος.

Τότε ο άνθρωπος-χελιδόνι εύκολα συνεννοήθηκε με τα υπόλοιπα χελιδόνια, και πριν το χειμώνα τα οδήγησε σε πιο ζεστούς τόπους.

Και από τότε όλα τα χελιδόνια συνήθισαν να αποδημούν.

Βέβαια, αυτό είναι μόνο μια ποιητική ιστορία. Όμως, θα σε βοηθήσει, ώστε τουλάχιστον μέχρι κάποιου σημείου να καταλάβεις, πώς η αιώνια Σοφία, γεννημένη από την αιώνια Αγάπη εμφανίστηκε σαν άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους, ώστε τους ανθρώπους, παγωμένους από τις γήινες πίκρες, να οδηγήσει σε καινούργιο δρόμο, στη ζεστή χώρα, στο Βασίλειο του Θεού «όπου δεν υπάρχει πόνος, ούτε λύπη, ούτε αναστεναγμοί».

Ενώ και στο μικρό ανθρώπινο σώμα ο μεγάλος Κύριός μας ήταν και παρέμεινε η Ουσία, ο Ίδιος, ο Αιώνιος. Πάντα τέτοιος όπως είναι από πάντα στο άπειρο του πνευματικού βασιλείου Του και της ανείπωτης δόξας Του»

(αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Δρόμος δίχως Θεό… σελ. 240-241 εκδ. Εν πλω)

Επιστροφή στον Θεό. Ο Θεός γεννάται. Πάμε στη φάτνη. Γερόντισσα Μόνικα

Θέλω να φωνάξω στον καθένα από εσάς γύρισε πίσω, μη ξεμακραίνεις άλλο, φτάνει πια!Ελθών εις εαυτόν, έλα στα συγκαλά σου, αναλογίσου ποιος είσαι, τί είσαι,πού πας; Είσαι παιδί του Θεού. Το ξέρεις, το συνηδειτοποιείς; Πορεύεσαι σ’ Εκείνον, μ’Εκείνον;; Το ξέρεις, το θυμάσαι;;Ένας Θεός έγινε άνθρωπος και σταυρώθηκε για εμάς, για τη σωτηρία μας, για να μας φωνάξει πίσω στην αγκαλιά Του, στον Παράδεισο.
Επιστροφή στον Θεό. Ο Θεός γεννάται. Πάμε στη φάτνη. Γυρίστε πίσω όλοι. Κανείς απών! Όλοι στη φάτνη! Και δώρα; Δώρο για το Χριστό; Τί δώρο άραγε να πάω στη Φάτνη;;; Χάρισε τις αμαρτίες σου. Ας πάρει ο καθένας τις αμαρτίες του και ας τρέξει στη φάτνη. Αυτά τα Χριστούγεννα θα γυρίσω κοντά Του. Θα κάνω το ταξίδι της επιστροφής σε Αυτόν και θα αποθέσω στη φάτνη Του τις αμαρτίες μου για να τις συγχωρέσει και να με απαλλάξει από το βάρος τους. 
Μην αργείς̈. . . Γύρισε.. . Δεν υπάρχει άλλος καιρός. Ο Θεός θα σε περιμένει! Γύρισε. . .  
Καλή μετάνοια για όλους μας αυτά τα Χριστούγεννα!!!!
Γερόντισσα Μόνικα

Ο ετοιμοθάνατος που τον κοινώνησε ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης κ έζησε αλλά 25 χρόνια...

Ο Ετοιμοθάνατος που τον κοινώνησε ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης κ έζησε αλλά 25 χρόνια...

Ὁ ἱερέας Βασίλειος Σοῦστιν διηγεῖται πώς, ὅταν ἦταν πολύ νέος ἀκόμα, ὁ πατέρας του ἀρρώστησε βαριά ἀπό φυματίωση τοῦ λάρυγγα.

Ὁ καθηγητής Σιμανόφσκυ δήλωσε πώς ὁ ἀσθενής ἔχει ζωή μόνο γιά δέκα μέρες. Ὁ π. Ἰωάννης βρισκόταν τότε στήν Κρονστάνδη. Τοῦ ἔστειλαν τηλεγράφημα. Σέ πέντε μέρες ἔφτασε. -Γιατί δέν μέ πληροφορήσατε πὼς ἀρρώστησε τόσο βαριά; Θά ἔφερνα μαζί μου τή θεία Κοινωνία. Καί, γυρίζοντας στόν ἄρρωστο, ρώτησε: «Πιστεύεις πὼς μέ τή δύναμη τοῦ Χριστοῦ μπορῶ νά σέ βοηθήσω;». Ἐκεῖνος ἔγνεψε καταφατικά. Τότε ὁ ἄνθρωπος τοῦ Θεοῦ φύσηξε στό στόμα του τρεῖς φορές σέ σχῆμα σταυροῦ. Ὕστερα χτύπησε μέ τό χέρι τό τραπεζάκι πού εἶχε τά γιατρικά καί εἶπε: «Πετάξτε τα αὐτά. Εἶναι ἄχρηστα. Ἔλα ὅμως στήν Κρονστάνδη νά σέ κοινωνήσω τά ἄχραντα Μυστήρια. Θά σέ περιμένω…».

Ὅταν τό ἔμαθε ὁ γιατρός, εἶπε πώς ὁ ἄρρωστος θά πέθαινε στό δρόμο. Ἐκεῖνος ὅμως πῆγε τελικά στήν Κρονστάνδη, ὅπου ὁ ἅγιος τόν κοινώνησε. Παρέμεινε ἐκεῖ δυό μέρες. Ὅλες οἱ πληγές του ἔκλεισαν καί μόνο ἡ φωνή του ἦταν ἀκόμη ἀδύνατη. Ὅταν γύρισε στό σπίτι, ὁ γιατρός ἀπόρησε.

-Αὐτό, δήλωσε μπροστά σέ ὅλους, εἶναι πρωτοφανές. Εἶναι ἕνα ὁλοφάνερο θαῦμα! Ὁ «ἑτοιμοθάνατος» πατέρας ἔζησε ἀκόμα 25 χρόνια!

Πώς οφείλει να είναι ένας Ιερέας – Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης ( 20 Δεκεμβρίου)

Ο ἱερεύς, ὡς ἰατρὸς ψυχῶν, ὀφείλει νὰ εἶναι ἐλεύθερος ἀπὸ πνευματικὲς ἀδυναμίες (δηλαδὴ ἀπὸ πάθη) διὰ νὰ εἶναι ἱκανὸς νὰ θεραπεύῃ καὶ τοὺς ἄλλους· ὡς ποιμήν, ὀφείλει νὰ τρέφεται εἰς τὰς χλοώδεις νομὰς τοῦ Εὐαγγελίου καὶ τῶν συγγραμμάτων τῶν Ἁγίων Πατέρων, διὰ νὰ γνωρίζῃ ποῦ νὰ βοσκήσῃ τὰ πνευματικά του πρόβατα· ὀφείλει νὰ εἶναι ἱκανὸς νὰ παλαίῃ ἐναντίον τῶν νοητῶν λύκων, διὰ νὰ γνωρίζῃ πῶς θὰ ἠμπορῇ νὰ τοὺς ἐκβάλῃ καὶ νὰ τοὺς ἀπομακρύνῃ ἀπὸ τὴν ποίμνην τοῦ Χριστοῦ· ὀφείλει νὰ εἶναι ἔμπειρος καὶ ἰσχυρὸς εἰς τὴν προσευχὴν καὶ τὴν ἐγκράτειαν· νὰ μὴ δεσμεύεται ἀπὸ κοσμικὲς ἐπιθυμίες καὶ θέλγητρα, ἰδιαίτερα ἀπὸ τὴν ἀπληστίαν, τὴν φιλαυτίαν, τὸν ἐγωϊσμόν, τὴν φιλοδοξίαν.

 Γενικὰ δὲ ὀφείλει νὰ εἶναι φῶς, διὰ νὰ φωτίζῃ ἄλλους· πνευματικὸν ἅλας, διὰ νὰ προφυλάσσῃ τοὺς ἄλλους ἀπὸ τὴν πνευματικὴν φθορὰν καὶ νὰ εἶναι καὶ ὁ ἴδιος ἀπηλλαγμένος ἀπὸ τὴν φθοροποιὸν ἐπίδρασιν τῶν παθῶν. Ἂν ὅμως τὸ ἀντίθετον συμβαίνῃ, κάθε πρόσωπον ἀσθενὲς πνευματικῶς θὰ μπορῇ νὰ πῇ: «ἰατρέ, θεράπευσον σεαυτὸν» (Λουκ. 4, 23) πρῶτον καὶ ἔπειτα θὰ σοὶ ἐπιτρέψω καὶ ἐμὲ νὰ θεραπεύσῃς. «Ὑποκριτά, ἔκβαλε πρῶτον τὴν δοκὸν ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σου, καὶ τότε διαβλέψεις ἐκβαλεῖν τὸ κάρφος ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ τοῦ ἀδελφοῦ σου» (Ματ. 7, 5).

Ὁ ἱερεὺς πρέπει νὰ εἶναι ἀδιάφορος πρὸς τὰ γήϊνα, διὰ νὰ μὴ παγιδεύεται ἀπὸ τὸν ἐχθρόν, ὅταν τελῇ τὶς ἱερὲς ἀκολουθίες καὶ τὰ ἁγιώτατα μυστήρια, ἀλλὰ νὰ φλέγεται πάντοτε ἀπὸ ἀγάπην ἁγνὴν πρὸς τὸν Θεὸν καὶ τοὺς πλησίον...

Τι μπορεί να σου φτιάξει την διάθεση αυτές τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων;


Αραγε τι μπορεί να σου φτιάξει την διάθεση πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα;

– Μήπως είναι το δώρο των  Χριστουγέννων; 
ΟΧΙ 
– Μήπως είναι τα ψώνια στα μαγαζιά;
 ΟΧΙ
– Μήπως είναι ο στολισμός του σπιτιού; 
Όχι 
– Μηπως είναι οι νυχτερινές διασκεδάσεις; 
ΟΧΙ
– Μήπως είναι το ταξίδι που ετοιμάζεις;
ΟΧΙ 

Ε τι είναι τέλος πάντων; 
 
Είναι μια μανούλα που είδα το πρωί πριν πάω για δουλειά, να ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας με τις κορούλες της, κρατώντας στα χέρια δύο σακούλες με τρόφιμα, προσφορά στην ενορία για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Μου ήρθε ένα αυθόρμητο χαμόγελο εκείνη την στιγμή γιατί είμαι σίγουρος ότι χαμογέλασε και ο Χριστός μαζί μου από χαρά με αυτήν την υπέροχη μανούλα. Όλοι άλλωστε μπορούμε να κάνουμε τον Χριστό και τους συνανθρώπους να χαμογελούν.

Έρχονται Χριστούγεννα!!




Μια ιστορία απ' το Άγιον όρος με τον μακαριστό μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο Κόμπος


Ήταν ένας σεμνός ηλικιωμένος κληρικός, ψηλός, αδύνατος, ασκητικός, πού ταξίδευε με το καραβάκι στη γραμμή “Δάφνη-Αγία Άννα.
Στη διαδρομή ήταν λιγομίλητος, συμμαζεμένος. Το καραβάκι πέρασε τα μοναστήρια και έφτασε τον αρσανά της Ι. Μονής Αγίου Παύλου, όπου ο ταξιδιώτης κληρικός έκανε, όπως και σε κάθε μοναστήρι, το σταυρό του.
Πέρασαν από το μουράγιο της Ν. Σκήτης και σε λίγο αντίκρισαν την Αγία Άννα και έκανε πάλι με ευλάβεια το σταυρό του.
Εδώ ήταν ο προορισμός του ευλαβούς κληρικού. Σηκώθηκε από τη θέση του μαζί με τους άλλους και μόλις το καραβάκι έπιασε στο μουράγιο οι περισσότεροι κατέβηκαν εκεί. Κατέβηκε και αυτός.
Γύρισε όμως το κεφάλι του προς τα πίσω και είδε έναν νεαρό ιερομόναχο να αγωνίζεται να βγάλει από το καραβάκι ένα σωρό πράγματα που είχε. Δεν χάνει ευκαιρία και τον ρωτάει..
Να σε βοηθήσω, πάτερ;
-Να είναι ευλογημένο γέροντα, απαντά ο νεαρός ιερομόναχος, κι αμέσως ο ηλικιωμένος κληρικός παρά την ηλικία του με νεανικό φρόνημα, βοήθησε σβέλτα στη μεταφορά των πραγμάτων από το καραβάκι στο μουράγιο. Τελείωσαν, και ο μοναχός ευχαρίστησε τον άγνωστο κληρικό και εκείνος ξεκίνησε από την άκρη του μουράγιου για να πάρει στη συνέχεια τον ανήφορο…
Τότε τον γνώρισαν μερικοί και έτρεξαν κοντά του. Έβαλαν μετάνοια κατά το συνηθισμένο…
– Ευλόγησον, Δέσποτα!
– Ο Κύριος.
– Ευλογείτε, Σεβασμιότατε!
– Ο Κύριος.
Ο μοναχός τα έχασε!
Τόση ώρα λοιπόν τον βοηθούσε ένας Δεσπότης να βγάλει τα πράγματα από το καΐκι; Ποιος νά ήταν άραγε αυτός ο ταπεινός παπάς, όπως έμοιαζε;
Έτρεξε, έβαλε μετάνοια, πήρε ευχή, ζήτησε συγχώρεση που δέχθηκε να γίνει βοηθός του ένας Δεσπότης, κι εκείνος δεν αντέδρασε καθόλου, θεωρώντας το γιά κάτι φυσικό καί ανθρώπινο τό νά προσφέρεις βοήθεια στόν διπλανό σου…
Ποιός Δεσπότης όμως ήταν;
Ήταν ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιος Κόμπος.
Μη μου πείτε τώρα, ότι έχουμε πολλούς σαν κι΄ αυτόν ;

Ο άνθρωπος ο πνευματικός φαίνεται στις λεπτομέρειες – Μητροπολίτου Λεμεσού Αθανασίου

Ο άνθρωπος ο πνευματικός φαίνεται στις λεπτομέρειες, δεν φαίνεται στα χοντρά πράγματα. Γιατί ο Άγιος Διονύσιος Ζακύνθου έγινε Άγιος και άφθαρτος; Συγχώρεσε, λέμε, το φονιά του αδελφού του. Γιατί συγχώρεσε το φονιά του αδερφού του όμως; Εάν δεν είχε πνευματική εργασία μέσα του, θα συγχωρούσε το φονιά του αδελφού του; Όχι. 

Και ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει πνευματική εργασία, θα φανεί αυτός ο άνθρωπος όχι στα χοντρά-χοντρά πράγματα.
Λένε μερικοί άνθρωποι που πάνε να εξομολογηθούν: "ούτε έκλεψα, ούτε φόνευσα, ούτε μοίχευσα, ούτε πόρνευσα, ούτε κανένα ανδρόγυνο χώρισα, άρα λοιπόν είμαι μια χαρά, τι μου λείπει;".

Η πνευματική ζωή όμως δεν φαίνεται σε αυτά. Η πνευματική ζωή φαίνεται στη λεπτομέρεια. Σε εκείνη την ώρα που θα πεις το δηλητήριό σου στον άλλον άνθρωπο. Κυρίως αυτό το πράγμα! 

Ξέρετε, θα καταλάβετε τον εαυτό σας από το στόμα σας. Το στόμα μας είναι αυτό που εκφράζει την καρδιά μας. Είναι το πρώτο πράγμα! Δεν θα δείρεις τον άλλον άνθρωπο, δεν θα τον κλωτσήσεις, δεν θα τον δαγκώσεις, δεν θα τον τσιμπήσεις, τι θα του κάνεις; Θα του πεις λόγια...

Μπορεί να μην του πεις τίποτα το ιδιαίτερα προσβλητικό. Ακόμα και ο τρόπος που θα του το πεις όμως και εκείνη η κουβέντα που είναι τόσο λεπτή αλλά είναι σαν το νυστέρι του χειρούργου που μπήκε και ανοίγει διάπλατα το σώμα σου, έτσι μπορεί να είναι μια κουβέντα. 

Και ο πνευματικός άνθρωπος, ιδίως σήμερα, φαίνεται από αυτή τη λεπτομέρεια, από τα λόγια του και μετά από τις ενέργειές του. 

Τα λόγια μας είναι αυτά που εκφράζουν το είναι μας, ό,τι έχουμε μέσα μας.Το τι θα πεις, το πως θα το πεις είναι το πρώτο δείγμα της δουλειάς που γίνεται μέσα μας. 

Η δουλειά που γίνεται στον κάθε άνθρωπο, η πνευματική εργασία, φαίνεται, κατά την ταπεινή μου άποψη, από τα λόγια του. 
Όπως λέει ο Χριστός: "Το περιεχόμενο της καρδίας βγαίνει από το στόμα". 

π. Αθανάσιος Μητρ. Λεμεσού
youtu.be/DCu219BfwuU

Η μεγαλύτερη πλάνη των ημερών μας στην φράση " Άλλο εκκλησία άλλο Θεός" Αγαπώ τον Χριστό

Το ακούμε συχνά τον τελευταίο καιρό 

" Άλλο εκκλησία άλλο Θεός" και όμως  αυτή η φράση κρύβει μια φοβερή πλάνη, την πλάνη του διαχωρισμού ότι η εκκλησία είναι κάτι διαφορετικό ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα που ουδεμία σχέση έχει με τον Θεό. Όμως αδελφέ για πες μου στ' αλήθεια που θα γνωρίσεις και θα συναντήσεις τον Χριστό αν δεν έρθεις στην εκκλησία; μέσα στην ανηθικότητα του κόσμου, εκεί που τον πολεμούν; που θα μεταλάβεις το σώμα και το αίμα του Χριστού, ποιος θα σου βάλει το πετραχήλι στο κεφάλι και θα σου συγχωρέσει τις αμαρτίες κατά το μυστήριο της Ιεράς εξομολόγησης; Γνωρίζεις ότι εκείνη την φοβερή στιγμή κατέρχεται το Άγιον πνεύμα; Γνωρίζεις ότι οι άγγελοι βρίσκονται μαζί μας κατά την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας. Το βάπτισμα σου μέσα σε εκκλησία δεν έγινε ; Θα μου πεις ότι δεν τα έχεις ανάγκη όλα αυτά; και εγώ σου απαντώ, έξω από την εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία δεν μπορείς να έχεις τον Θεό Πατέρα αν δεν έχεις την εκκλησία μητέρα. Η εκκλησία είναι η μητέρα γιατί αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της, είναι η πηγή που ξεδιψάει προσφέροντας το θεϊκό ύδωρ, είναι ο παράδεισος επί της γης, αν δεν εισέλθεις σε αυτόν τον παράδεισο που είναι λίγα μέτρα από το σπίτι σου, πως θα εισέλθει στον ουράνιο παράδεισο; με τι κλειδί θα ανοίξεις τις πύλες του παραδείσου; Αυτό το κλειδί το αποκτάς μόνο μέσα από την συμμετοχή σου στα ιερά μυστήρια. Μόνο μέσα στην εκκλησία που τα προσφέρει όλα αυτά.

Αλήθεια έχεις σκεφτεί ότι ενας κόσμος χωρίς εκκλησία θα ήταν ένας νεκρός κόσμος; Ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής γράφει ότι «η Εκκλησία είναι τύπος και εικόνα του Θεού, επειδή έχει το ίδιο με Αυτόν έργο »[5]. Όπως ο Θεός συγκροτεί και συνέχει όλα τα στοιχεία της φύσης και δημιουργεί έναν κόσμο πλήρους αρμονίας και απροσμέτρητου κάλλους, έτσι και η Εκκλησία ενώνει τους αμέτρητους και μυριάδες ανθρώπους υπό την βλέψη του Παντοδύναμου. 

Η εκκλησία λοιπόν είναι το σπίτι του Θεού,αν λοιπόν θεωρείς ότι ο Θεος είναι πατέρας σου γιατί δεν έρχεσαι στον οίκο του να τον συναντήσεις, κάθε Κυριακή στρώνει τραπέζι ουράνιο αλλά εσύ λείπεις και λείπεις γιατί θεωρείς ότι άλλο Θεός άλλο εκκλησία όμως εκκλησία και θεός είναι ακριβώς το ίδιο. Μην ξεχνάς αδελφέ η εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού. Έρχονται Χριστούγεννα ο Χριστός θα γεννηθεί μέσα στην εκκλησία και όχι έξω από αυτήν γιατί η εκκλησία γίνεται φάτνη για να δεχθεί τον σωτήρα του κόσμου. Εκεί θα τον βρεις να τον προσκυνήσεις όπως οι ποιμένες και οι τρείς μάγοι, εκεί θα τον βρείς Μεγάλη Παρασκευή πάνω στον Σταυρό, εκεί θα τον βρεις και στην Ανάσταση. Εκεί θα τον βρείς κάθε ημέρα να σε περιμένει.

Χριστός και εκκλησία είναι ένα και αυτό.

Αγαπώ τον Χριστό 

Το ζήτημα της ελεημοσύνης σε Ρομά , αλκοολικούς, ναρκομανείς, και μικρά παιδιά.

Γιατί δεν συστήνεται να δίνετε ελεημοσύνη σε παιδιά, τσιγγάνους, αλκοολικούς και ναρκομανείς;

Το ζήτημα της ελεημοσύνης ήταν πάντα επίκαιρο για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Η φιλανθρωπία δεν είναι απλώς μια πράξη γενναιοδωρίας, αλλά μια βαθιά πνευματική πράξη που αντικατοπτρίζει την εσωτερική μας ύπαρξη και τη στάση μας απέναντι στους άλλους. Όπως λέει και ο άγιος, δίκαιος Ιωάννης του Κρονστάνδης: «Όποιος δίνει ελεημοσύνη απρόθυμα και με τσιγγουνια, δεν γνώρισε τις αμαρτίες του, δεν γνώρισε τον εαυτό του. " Αυτά τα λόγια μας υπενθυμίζουν ότι η αληθινή φιλανθρωπία ξεκινά με την συνειδητοποίηση των δικών μας αδυναμιών και αμαρτιών.

Φιλανθρωπία ως φιλανθρωπία

Η φιλανθρωπία είναι πρώτα απ' όλα ευλογία για αυτόν που την υπηρετεί. Εξαγνίζει την καρδιά, βοηθά να απαλλαγείτε από την περηφάνια, την κακία, τον φθόνο και άλλες κακίες. Οι Άγιοι Πατέρες διδάσκουν ότι «το έλεος είναι καλό και σωτήριο, όταν συνδυάζεται με την διόρθωση της καρδιάς. " Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να δίνουμε, αλλά και να εργάζεστε για τον εαυτό σας, προσπαθώντας για πνευματική βελτίωση.

Επιδιόρθωση της καρδιάς

Εάν ένα άτομο δεν ενδιαφέρεται να διορθώσει την καρδιά του, ελπίζοντας για την φιλανθρωπία του, «θα επωφεληθεί ελάχιστα από αυτήν. " Όπως λέει και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: "Ό,τι δημιουργεί ο ένας με το ένα χέρι, το καταστρέφει με το άλλο. " Αυτό τονίζει τη σημασία της εσωτερικής αυτοεργασίας, η οποία θα πρέπει να συνοδεύει κάθε καλή πράξη.

Η φιλανθρωπία ως υπηρεσία στον Χριστό

Όταν δίνουμε ελεημοσύνη, πρέπει να θυμόμαστε ότι «στο πρόσωπο των φτωχών, δίνουμε ελεημοσύνη στον ίδιο τον Χριστό. " Όπως λέγεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο:  Αμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾽ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε. (Μτθ 25,40). Αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι κάθε πράξη φιλανθρωπίας είναι μια υπηρεσία προς τον Θεό, και πρέπει να την κάνουμε με καλή καρδιά, χωρίς αμφιβολία, ή μικροπρεπή μνησικακία.

Η φιλανθρωπία, λοιπόν, δεν είναι μόνο υλική βοήθεια, αλλά και πνευματική υπηρεσία που απαιτεί από εμάς να έχουμε ειλικρίνεια και επιθυμία για διόρθωση. Είθε οι καλές μας πράξεις να είναι ειλικρινείς και οι καρδιές μας να είναι ανοιχτές στην αγάπη και τη συμπόνια. Αυτή είναι η πραγματική ουσία της φιλανθρωπίας, που μας οδηγεί στη σωτηρία και την εγγύτητα προς τον Θεό.

Πάντως όπως διδάσκουν οι Άγιοι Πατέρες, δεν είναι κάθε φιλανθρωπία αρετή. Σε μερικές περιπτώσεις, η ελεημοσύνη μπορεί να είναι επιβλαβής τόσο για αυτόν που δίνει όσο και για τον παραλήπτη. Ας αναλογιστούμε γιατί δεν συνιστάται να δίνουμε ελεημοσύνη σε παιδιά, τσιγγάνους, αλκοολικούς και ναρκομανείς.

Η φιλανθρωπία και οι συνέπειες της

Η Γραφή μας καλεί στο έλεος: (Ματθαίος. 7:12).Πάντα οὖν ὅσα ἐὰν θέλητε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, οὕτως καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς· οὗτος γάρ ἐστιν ὁ νόμος καὶ οἱ προφῆται. Πάντως, όπως λέει και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «η φιλανθρωπία πρέπει να είναι λογική. " Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε πώς οι πράξεις μας μπορούν να επηρεάσουν την ψυχή και τη ζωή κάποιου άλλου.

Βλάβη φιλανθρωπίας στα παιδιά

Τα παιδιά σε κίνδυνο είναι συχνά στόχοι φιλανθρωπίας και χειραγώγησης από ασεβείς ενήλικες που τα εκμεταλλεύονται. Η φιλανθρωπία χωρίς προσοχή μπορεί να οδηγήσει στα παιδιά να χρησιμοποιούν αυτά τα κεφάλαια όχι για απαραίτητες αλλά για κακές συνήθειες. Μὴ δῶτε τὸ ἅγιον τοῖς κυσίν, μηδὲ βάλητε τοὺς μαργαρίτας ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν χοίρων, μήποτε καταπατήσουσιν αὐτοὺς ἐν τοῖς ποσὶν αὐτῶν καὶ στραφέντες ῥήξωσιν ὑμᾶς. (Ματθαίος. 7:6). Αυτή η προειδοποίηση δεν ισχύει μόνο για τα υλικά αγαθά, αλλά και για τα πνευματικά.

Όπως αναφέρει ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, «δεν είναι όλες οι βοήθειες καλές. " Το να δίνεις ελεημοσύνη στα παιδιά χωρίς να σκέφτεσαι τις συνέπειες μπορεί να τα οδηγήσει σε αδράνεια και εξάρτηση από τη βοήθεια των άλλων. Αντίθετα, οι προσπάθειες πρέπει να στραφούν προς την ανατροφή και την εκπαίδευση τους, ώστε να μπορέσουν να γίνουν ανεξάρτητες.

Ελεημοσύνη στους Ρομά 

Οι τσιγγάνοι, όπως και άλλες ομάδες συχνά ζητούν ελεημοσύνη. Ωστόσο, οι άγιοι πατέρες προειδοποιούν ενάντια στην άμυαλη βοήθεια. Ο Άγιος Ιωάννης του Κρόνσταντ είπε: «Μην κάνεις ελεημοσύνη αν οδηγεί στην αμαρτία. Συχνά τέτοια βοήθεια μπορεί να διατηρήσει έναν τρόπο ζωής βασισμένο στην εξαπάτηση και τη χειραγώγηση. Αντ' αυτού, είναι καλύτερο να στέλνουμε χρήματα σε εκείνους που πραγματικά χρειάζονται και είναι έτοιμοι να αλλάξουν τη ζωή τους.

Αλκοολικοί και χρήστες ναρκωτικών 

Η φιλανθρωπία που δίνεται σε αλκοολικούς και ναρκομανείς μπορεί να επιδεινώσει τον εθισμό τους. Όπως λέει και ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, «η βοήθεια πρέπει να κατευθύνεται στην θεραπεία της ψυχής. " Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας διδάσκει: "Αν δείτε άνθρωπο που ζει στην αμαρτία, μην του προσφέρετε ελεημοσύνη για να μην συμβάλλετε στην πτώση του. "Η δήλωση αυτή τονίζει ότι η φιλανθρωπία πρέπει να κατευθύνεται προς την αποκατάσταση, αντί να διατηρεί έναν αμαρτωλό τρόπο ζωής.
Συνεπώς, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η φιλανθρωπία πρέπει να είναι συνειδητή και να κατευθύνεται προς την πραγματική βοήθεια. Αντί να δίνετε χρήματα, είναι καλύτερο να προσφέρετε βοήθεια με τη μορφή θεραπείας ή υποστήριξης αποκατάστασης. Θα είναι ένα πραγματικό έλεος που θα βοηθήσει έναν άνθρωπο να επιστρέψει στην κανονική ζωή.

Συμπέρασμα

Η φιλανθρωπία είναι μια βασική πτυχή της ορθόδοξης χριστιανικής ζωής, αλλά πρέπει να είναι λογική και να κατευθύνεται προς την πραγματική βοήθεια. Όπως διδάσκουν οι Άγιοι Πατέρες, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μερικές φορές είναι καλύτερο να μην δίνουμε ελεημοσύνη παρά να πληγώνουμε την ψυχή. Είναι καλύτερο να δίνεις σε έναν άνθρωπο ένα καλάμι και να του μαθαίνεις πώς να ψαρεύει παρά να του σερβίρεις ένα κομμάτι τηγανητό ψάρι κάθε μέρα.

Κάνε μας σοφούς, Κύριε, για να μπορούμε να διακρίνουμε πότε και πώς να βοηθήσουμε τους πλησίον μας, να προσφέρουμε ελεημοσύνη, και οι καρδιές μας να γεμίσουν με αγάπη και συμπόνια. 

Εκοιμήθη η μητέρα του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου.

Εκοιμήθη η μητέρα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου

Η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού ανακοινώνει ότι εκοιμήθη σήμερα Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου πλήρης ημερών η μητέρα του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου κ. Αγγελική Ιωάννου.

Η κ. Αγγελική διακρινόταν για τη βαθιά πίστη της στο Θεό και για τη μεγάλη αγάπη της προς τους συνανθρώπους μας. Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί από τον Ιερό Ναό Αγίων Παϊσίου του Αγιορείτου και Αρσενίου του Καππαδόκου αύριο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 10:00 το πρωί.

Της ακολουθίας θα προστεί ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος. Η σωρός θα εκτίθεται προς προσκύνηση από τις 9:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίων Παϊσίου του Αγιορείτου και Αρσενίου του Καππαδόκου. Αντί στεφάνων θα πραγματοποιούνται εισφορές για τη φιλόπτωχο της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

Εορτάζει και πανηγυρίζει η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές του Αγίου Όρους


Μέσα σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές του Αγίου Όρους εόρτασε τον  Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο. Φωτογραφίες από την πανηγυρική θεία λειτουργία 
















Περί κοινού εορτασμού το Πάσχα – Απάντηση στον παπικό Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Εν Πειραιεί τη 31η Μαρτίου 2025 ΟΧΙ ΜΟΝΟ «ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙ...