12 Φεβρουαρίου – Αγια Μαρία (Μαρίνος) Η Αγία που μεταμφιέσθηκε σε άντρα για να γίνει μοναχός.

12 Φεβρουαρίου  Αγια  Μαρία (Μαρίνος) Η Αγία που μεταμφιέσθηκε σε άντρα... 

Η Αγία Μαρία που εορτάζουμε  έχοντας τον πόθο της μοναστικής ζωής αλλά και σαν πειθήνιο τέκνο ευλογημένου πατέρα, ακολούθησε τον γεννήτορα της σε αντρικό μοναστήρι όπου εκάρη μοναχός με το όνομα Μαρίνος, αποκρύπτοντας τη γυναικεία φύση της. Όμοιο παράδειγμα η αγία Ευγενία που εορτάζουμε την μνήμη της την παραμονή των Χριστουγέννων. Η επιλογή της αυτή πρέπει να ερμηνευτεί ως διακαής πόθος να ακολουθήσει αυστηρότερη άσκηση, υπερβάλουσα για την γυναικεία της φύση, όμοια με αυτή των αντρών. Ωστόσο, πόθος της διακαής ήταν και να μην αποχωριστεί τον αγαπημένο της πατέρα που αποφάσισε να εγκαταβιώσει οσιακά εκεί.

Κάποια λοιπόν ημέρα , η Μαρία-Μαρίνος φιλοξενήθηκε σε ένα πανδοχείο με άλλους αδελφούς που βρίσκονταν σε διακόνημα εκτός της μονής. Ο κοινός εχθρός διάβολος παρέσυρε την κόρη του πανδοχέα σε αμαρτία με διερχόμενο στρατιώτη και αυτή έμεινε έγκυος. Τότε μέσα στον πανικό της κακίας της ο διάβολος την υποκίνησε να καταγγείλει τον Μαρίνο-Μαρία ως διαφθορέα της και πατέρα του παιδιού.

Η Αγία Μαρία δέχτηκε τον πειρασμό της συκοφαντίας και του διασυρμού με ευχαρίστηση. Αποδέκτηκε με ταπείνωση και σιωπηρή ανοχή , τέτοια που ματώνει καρδιές και ξεριζώνει τα έγκατα, την διαβολή και μάλιστα παρέλαβε το παιδί ως δικό της με συγκινητική αγάπη και αφοσίωση.

Οι πατέρες της μονής σκανδαλισμένοι από την τάχα πτώση του Μαρίνου του έβαλαν κανόνα και τον έδιωξαν εκτός των τειχών της μονής όπου με αυταπάρνηση ανέθρεψε το ξένο παιδί ως μητέρα κατά Θεόν και πατέρας κατά κόσμον. Χρόνια πέρασαν και η οσία υπέφερε με την ευλογημένη σιωπή και προσευχή το στίγμα της ενοχής και της πτώσης, κάνοντας συγκινητική προσευχή για τους διώκτες της και ζητώντας μετάνοια απ'όλους για το τάχα αμάρτημα της.

Όμως έφτασε η ώρα της δικαίωσης. Ο Θεός στεφάνωσε την υπομονή και την αγάπη της. Η Μαρία-Μαρίνος παρέδωσε το αγιασμένο πνεύμα της στα χέρια του Θεού, το χαριτωμένο με κόπους. Οι πατέρες της μονής θέλοντας να της αποδώσουν τα πρέποντα για την κηδεία της, αναγνώρισαν στη σορό της αγίας τη γυναικεία της φύση! Με κοπετούς και δάκρυα της ζητούσαν συγχώρεση αλλα και τον Θεό δόξαζαν τον θαυμαστό εν τοις αγίοις Του.
Η ώρα της κρίσης όμως έφτασε και για την κόρη του πανδοχέα. Πονηρό πνεύμα την κατέλαβε και μέσα στον φρικτή αυτή της κατάσταση συνειδητοποίησε το βαρύ της έγκλημα και αποκάλυψε σε όλους τον γνήσιο πατέρα του παιδιού.

Οι Πατέρες της μονής ενταφίασαν την Μαρία με τιμές μεγάλου οσίου και αθλητή.

Δημοσκόπηση metron Analysis – Η οικογένεια ο θεσμός που εμπιστεύονται οι Έλληνες.


Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ είναι ο θεσμός που οι Ελληνες εμπιστεύονται περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Ισοζύγιο μεταξύ υψηλής και χαμηλής εμπιστοσύνης: + 77.

Ακολουθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις με + 40 και το Πανεπιστήμιο με + 24. 

Κοντά στο 0 (δηλαδή ούτε κρύο ούτε ζέστη) είναι η Εκκλησία και η Αστυνομία.  Πράγμα που πρέπει να προβληματίσει την επίσημη εκκλησία για τους λόγους που συμβαίνει αυτό. 

Από εκεί και κάτω το ΧΑΟΣ:

Κόμματα: - 71
ΜΜΕ: - 66
Συνδικάτα: - 65
Κυβέρνηση: - 52
Βουλή: -52
Τράπεζες: -50
ΕΣΥ: - 31 
Δικαιοσύνη: - 29
ΕΕ /ΟΗΕ: - 24

Η τιμία Κάρα του Αγίου Αλεξίου στην Αθήνα – Ι.Ν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου & Αγίας Φωτεινής Υμηττού

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Αλεξίου στην Αθήνα.

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025 στις 5:30 το απόγευμα ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίας Φωτεινής Υμηττού  θα υποδεχθεί την Θαυματουργό Τιμία Κάρα του Αγίου Αλεξίου από την ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων. Η Τιμία Κάρα θα παραμείνει για προσκύνηση μέχρι την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι.

Το 1398 η χαριτόβρυτη τίμια κάρα δωρήθηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγο στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, όπου και φυλάσσεται μέχρι σήμερα ως πολύτιμος θησαυρός και ως αέναος πηγή θαυματουργικών ιάσεων.

Ο Άγιος Αλέξιος τιμάται ως πολιούχος και προστάτης άγιος των Καλαβρύτων.




Τι δουλειά έχει ένα καρπούζι ανάμεσα στα ιερά λείψανα – Η ιστορία του εθίμου στην Κέρκυρα.

Στον μητροπολιτικό Ναό στην Κέρκυρα, ο οποίος έχει και το όνομα του Αγίου Βλασίου και της Αγίας Θεοδώρας, την ημέρα της εορτής μοιράζεται στο εκκλησίασμα «το χειμωνικό», ένα μικρό κομμάτι καρπουζιού σε ανάμνηση θαύματος –όπως αναφέρεται- του Αγίου Βλασίου.

Ο Άγιος Βλάσιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λικίνιου (308 – 323 μ.Χ.). Σπούδασε ιατρική αλλά προσέφερε χωρίς χρήματα τις υπηρεσίες του, ως φιλανθρωπία, στους πάσχοντες και ασθενείς.

Σύμφωνα πάντα με την Εκκλησία ο Άγιος Βλάσιος θεράπευσε από τη μεγάλη επιδημία που είχε προσβάλει στο λαιμό παιδιά μικρής ηλικίας της Κέρκυρας, αφού ευλόγησε το χειμωνικό (η ελληνική λέξη για το καρπούζι αφού βγαίνει το κατακαλόκαιρο και μας δροσίζει).

Όπως αναφέρεται την παραμονή του μαρτυρίου του είχε πέσει θανατηφόρα επιδημία ασθένειας του λαιμού. Ζήτησε να του φέρουν οπώρας (φρούτα) που αφού ευλόγησε παρήγγειλε να δίνουν στα παιδιά τα οποία και θεραπεύθηκαν.


Έτσι στη Κέρκυρα επικράτησε το έθιμο να ευλογείται ανήμερα της μνήμης του, χειμωνικό, καρπούζι δηλαδή, και να μοιράζεται από ένα κομμάτι στους πιστούς.

Αγία Θεοδώρα η Αυγούστα η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου ( 11 Φεβρουαρίου εκάστου έτους )

   ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού

         Την Α΄ Κυριακή των νηστειών, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, η αγία μας Εκκλησία εορτάζει με κάθε λαμπρότητα την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία σήμανε τη λήξη μιας εκατονταετούς φοβερής διαμάχης στο Βυζάντιο (726-842). 
     Πρωταγωνιστικό πρόσωπο στη λήξη της εικονομαχίας υπήρξε η αγία Θεοδώρα η Αυγούστα, η οποία, ως επίτροπος του ανήλικου γιού της Μιχαήλ Γ΄, συγκάλεσε σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία επικύρωσε τις αποφάσεις της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, θέτοντας τέλος στη θεολογική διαμάχη και στους διωγμούς των ορθοδόξων από τους φανατικούς εικονομάχους. 
     Η αγία Θεοδώρα γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μ. Ασίας το 815. Ανήκε σε ευγενή και ευσεβή οικογένεια ορθοδόξων. Μαζί με την ευσέβειά της απέκτησε και σπουδαία μόρφωση. Η προσωπικότητά της εντυπωσίασε τον αυτοκράτορα Θεόφιλο (829-842), την οποία νυμφεύτηκε και απέκτησε μαζί της έναν γιο το Μιχαήλ και πέντε κόρες. Όμως δυστυχώς ο Θεόφιλος ήταν εικονομάχος και συνέχισε την πολιτική των προκατόχων του, με απαγορεύσεις και διώξεις των ορθοδόξων. Αντίθετα η αυτοκράτειρα Θεοδώρα παρέμεινε πιστή ορθόδοξη και τιμούσε τις Άγιες Εικόνες με τα παιδιά της κρυφά στους γυναικωνίτες του παλατιού. Μάλιστα αναφέρει η παράδοση, πως μητέρα και παιδιά αποκαλούσαν τις Ιερές Εικόνες «καλά νινιά» για να μη καταλάβει κάτι ο αυτοκράτορας. 
      Το 842 ο Θεόφιλος είχε αρρωστήσει σοβαρά από δυσεντερία. Ήταν τόσο άσχημη η ασθένειά του ώστε οι γιατροί δε μπορούσαν να προσφέρουν καμιά βοήθεια στον αυτοκράτορα. Μάλιστα εξαιτίας της αρρώστιας του είχε παραμορφωθεί το πρόσωπό του και ο λάρυγγάς του είχε βγει έξω από το στόμα του. Η ευσεβής αυτοκράτειρα προσεύχονταν κρυφά τα βράδια μπροστά στην Ιερή Εικόνα της Θεοτόκου να λυπηθεί και να βοηθήσει τον αυτοκράτορα σύζυγό της, Κάποιο βράδυ και ύστερα από θερμή προσευχή είδε ένα φοβερό όνειρο: λαμπροφορεμένους αγγέλους να χτυπάνε αλύπητα τον Θεόφιλο. Όταν έντρομη ξύπνησε άκουσε κραυγές από τον κοιτώνα του συζύγου της, ο οποίος έλεγε: «αλίμονο σε μένα τον άθλιο και δυστυχή, εξαιτίας των Αγίων Εικόνων με χτυπάνε»! Η Θεοδώρα μπήκε έντρομη στο δωμάτιο του Θεόφιλου, ξεχνώντας ότι είχε στα χέρια της την Εικόνα της Θεοτόκου. Τότε ο Θεόφιλος άρπαξε την Εικόνα, την οποία ασπάστηκε με δάκρια στα μάτια, παρακαλώντας την Μητέρα του Κυρίου να τον ελεήσει. Το θαύμα έγινε, σε λίγες ημέρες έγινε εντελώς καλά. 
       Το θαυμαστό αυτό γεγονός οδήγησε το Θεόφιλο να αλλάξει πολιτική, που όμως δεν πρόλαβε να εφαρμόσει, διότι λίγο αργότερα πέθανε. Το θρόνο του ανέλαβε ο μόλις τριών ετών γιός του Μιχαήλ, του οποίου την επιτροπεία, όπως προαναφέραμε, είχε αναλάβει η Θεοδώρα. Πρώτη της ενέργεια ήταν να αποκαταστήσει την ειρήνη στην Εκκλησία και να αναστηλώσει στους ναούς τις Ιερές Εικόνες, τις οποίες είχαν αφαιρέσει οι εικονομάχοι και είχαν ασβεστώσει τις τοιχογραφίες. Κατέβασε από τον πατριαρχικό θρόνο τον εικονομάχο Ιωάννη και ανέβασε το Μεθόδιο. Διέταξε τέλος να βγουν από τις φυλακές και να ανακληθούν από τις εξορίες όλοι οι ορθόδοξοι ομολογητές της ταραγμένης εκείνης εποχής. 
       Την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, στις 18 Φεβρουαρίου του 842, συγκεντρώθηκαν στον περίλαμπρο ναό της Αγίας Σοφίας όσοι πατέρες, μοναχοί, κληρικοί είχαν γλυτώσει από τους διωγμούς των εικονομάχων, με επικεφαλής την αυτοκράτειρα και τον υιό της Μιχαήλ και πλήθος πιστών έκαμαν την επίσημη ανακοίνωση λήξης της εικονομαχίας και την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων. Την ίδια ημέρα με δάκρια χαράς και συγκινήσεως έγινε η πρώτη περιφορά των Ιερών 
Εικόνων. Σε ανάμνηση αυτής της περιφοράς, στο εξής περιφέρονται σε όλους τους ορθόδοξους ναούς οι Ιερές Εικόνες και εορτάζεται λαμπρά με ιδιαίτερο τελετουργικό το μεγάλο γεγονός ως τα σήμερα.  
      Αργότερα ο αδελφός της Βάρδας κηδεμόνας και αυτός του Μιχαήλ δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στο παλάτι. Ανήθικος, ασεβής και ραδιούργος, όπως ήταν, παρέσυρε τον νεαρό αυτοκράτορα ανεψιό του σε πράξεις ακολασίας και ασέβειας, για τις οποίες η ευσεβής Θεοδώρα αντέδρασε έντονα. Δυστυχώς ο Μιχαήλ συντάχτηκε με το Βάρδα και εναντιώθηκε στην ευσεβή και συνετή μητέρα του. Ο Βάρδας αποφάσισε να θέσει στο περιθώριο την ενοχλητική αυτοκράτειρα. Γι’ αυτό οργάνωσε συκοφαντική εκστρατεία εναντίον της. Την κατηγόρησε για δήθεν κατάχρηση του αυτοκρατορικού ταμείου και για δήθεν απόπειρα δολοφονίας του υιού της, καταφέρνοντας να υπογράψει ο Μιχαήλ διάταγμα καθαίρεσής της από αυτοκράτειρα και τον βίαιο εγκλεισμό της στη Μονή των Γαστρίων, μαζί με τις κόρες της. 
       Εξανάγκασε τον αδελφό της Θεοδώρας Πάτρωνα, να ντύσει μοναχές την ίδια και τις κόρες της, χωρίς να τη θέλησή τους, όπως προβλέπουν οι μοναχικοί κανόνες. Η Θεοδώρα έζησε στη Μονή, ως την κοίμησή της, διαπρέποντας στη μοναχική ζωή. Με ταπείνωση και ανεξικακία αντιμετώπισε την απομόνωσή της, την οποία θεώρησε ως δώρο Θεού για τη σωτηρία της.  
      Κοιμήθηκε γαλήνια στις 11 Φεβρουαρίου του 867. Μετά από λίγα χρόνια έγινε ανακομιδή του σεπτού της λειψάνου, το οποίο βρέθηκε άφθαρτο και να ευωδιάζει, ποιώντας πολλά θαύματα. Το σεπτό της σκήνωμα μεταφέρθηκε από τον Μέγα Φώτιο στην Κωνσταντινούπολη, όπου φυλασσόταν ως την άλωση. Το 1456 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα, όπου φυλάσσεται ακέραιο στον μητροπολιτικό ναό του νησιού, ως πολύτιμο κειμήλιο, αγιάζοντας τους πιστούς. Η μνήμη της τιμάται στις 11 Φεβρουαρίου. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας γίνεται λιτανεία του στην πόλη της Κέρκυρας με κάθε μεγαλοπρέπεια.       


            

Άγιος Βλάσιος ο Ανάργυρος ιατρός και Επίσκοπος του Χριστού ( 11 Φεβρουαρίου εκάστου έτους)

ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ: Ο ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού 

     Οι άγιοι της Εκκλησίας μας είναι οι ζωντανές εικόνες του Θεού. Το «Συνοδικό» της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου επιτάσσει να τιμούνται από τους πιστούς, ως «φίλοι και θεράποντες του Χριστού». Αυτό κάνουν οι πιστοί, τους τιμούν όπως ορίζει η Εκκλησία μας. Ένας από τους τιμώμενους αγίους Της είναι και ο λαοφιλής άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβάστειας.

      Γεννήθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα στην περιοχή του Πόντου, όταν βασίλευε ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Λικίνιος (308-323). Καταγόταν από ευσεβή χριστιανική  οικογένεια ευγενών. Μεγάλωσε και ανατράφηκε ως Χριστιανός. Από μικρός διέθετε αρετές με κυριότερη, την αγάπη για τους ενδεείς. Η οικονομική δυνατότητα των γονέων του επέτρεψε να σπουδάσει την ιατρική επιστήμη, για να έχει τη δυνατότητα να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο και να βοηθά δωρεάν τους φτωχούς ασθενείς. Οι σπουδές του στην ιατρική τον βοήθησε να μελετήσει το θαυμαστό ανθρώπινο οργανισμό και να στερεώσει έτι περισσότερο την πίστη του στο Θεό Δημιουργό! Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελετούσε με πάθος την Αγία Γραφή και άλλα ψυχωφελή βιβλία, ώστε αναδείχτηκε σε μια σπάνια πνευματική προσωπικότητα και διακεκριμένος επιστήμων. 

       Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου ασκούσε το επάγγελμα του ιατρού. Χιλιάδες άνθρωποι έτρεχαν στο Βλάσιο για να βρουν γιατρειά και στοργή. Ασκούσε το ιατρικό επάγγελμα ως διακονία στον πονεμένο άνθρωπο και όχι ως προσοδοφόρο επάγγελμα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ιατρική στην αρχαιότητα ασκούνταν είτε από αγύρτες ειδωλολάτρες ιερείς στα σκοταδιστικά «ασκληπιεία», όπου διαδραματίζονταν απίστευτες πρακτικές δεισιδαιμονίας και τσαρλατανισμού, είτε από στυγνούς ειδωλολάτρες επαγγελματίες ιατρούς, οι οποίοι πλούτιζαν από το επάγγελμά τους και ως εκ τούτου ήταν απρόσιτοι στους φτωχούς. Για πρώτη φορά οι Χριστιανοί γιατροί θεώρησαν την ιατρική επιστήμη διακονία και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους δωρεάν και γι’ αυτό ονομάστηκαν Ανάργυροι. 

       Αλλά παράλληλα ο Βλάσιος κήρυττε με θέρμη και δύναμη τη χριστιανική πίστη και μετέστρεφε χιλιάδες ειδωλολάτρες στον Χριστιανισμό. Επίσης λόγω του ανεπίληπτου βίου του, της βαθιάς του πίστεως και του σπάνιου χαρακτήρα του εκλέχτηκε, κατ’ απαίτηση του λαού, επίσκοπος Σεβάστειας της Καππαδοκίας. Η αρχιερατεία του υπήρξε ιδιαίτερα καρποφόρα και επιτυχής. Όμως κάποια στιγμή ένοιωσε την ανάγκη να αφιερωθεί στην ησυχία και την άσκηση κατέφυγε στο Άργαιο Όρος και εγκαταστάθηκε σε ένα σπήλαιο να ζήσει ως ερημίτης. Με την αδιάλειπτη προσευχή, τη νηστεία, την αγρυπνία και την άσκηση έφτασε σε μεγάλα ύψη αγιότητας. Μεγάλα πλήθη πιστών ανέβαιναν το βουνό για να επισκεφτούν το Βλάσιο και να πάρουν την ευλογία του και να παρηγορηθούν. Μάλιστα παρασκεύαζε από βότανα και ορυκτά του βουνού φάρμακα, τα οποία διέθετε δωρεάν σε όσους είχαν προβλήματα υγείας. Και δεν ήταν μόνο οι άνθρωποι που επισκέπτονταν τον Βλάσιο, αλλά και τα άγρια ζώα, τα οποία στέκονταν στην  είσοδο της σπηλιάς του, τα ευλογούσε και τότε απομακρύνονταν! 

       Το πιο αγαπημένο θέαμα των Ρωμαίων ήταν οι θηριομαχίες, όπου ρωμαλέοι θηριοδαμαστές πάλευαν στα στάδια με τα θηρία και τα θανάτωναν φρικτά κάτω από τις επευφημίες του πλήθους. Δεν λίγες οι περιπτώσεις, που τραγικό θάνατο έβρισκαν οι θηριοδαμαστές από τα δύστυχα ζώα! Αλλά κατά τους χρόνους των διωγμών οι ειδωλολάτρες χρησιμοποιούσαν τα άγρια θηρία για τη δημόσια θανάτωση των Χριστιανών. Βρισκόμαστε στην εποχή των πιο σκληρών διωγμών, όπου ο Λικίνιος 

συνέχιζε τους διωγμούς του Διοκλητιανού. Ο έπαρχος Αγρικόλας έστειλε κυνηγούς στο Άγραιο Όρος να συλλάβουν ζώα για την καταβρόχθιση των Χριστιανών της περιοχής.

       Έφτασαν και στη σπηλιά του Βλασίου, όπου είδαν πλήθος ανθρώπων και αγρίων ζώων ανάμεσα στο σεβάσμιο επίσκοπο. Το γεγονός ανέφεραν στον θηριώδη Αγρικόλα, ο οποίος διέταξε να συλληφθούν και να οδηγηθούν μπροστά του. Στρατιωτικό απόσπασμα τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν για ανάκριση. Στο δρόμο πλήθος ασθενών ασπάζονταν τον άγιο και γινόταν καλά. Του έφεραν ένα μικρό παιδί, που κινδύνευε να πνιγεί από ψαροκόκαλο, που είχε σταματήσει στο λαιμό του, το οποίο θεράπευσε. Θεράπευσε επίσης και πολλά ζώα. Μάλιστα συμβούλεψε όσοι άνθρωποι ή ζώα έχουν πρόβλημα υγείας να επικαλούνται τη βοήθειά του και θα γίνονται καλά. 

      Φτάνοντας στη Σεβάστεια ο έπαρχος τον κάλεσε να θυσιάσει στα είδωλα, αλλά εκείνος του αποκρίθηκε πως οι «θεοί» του είναι κακοποιά δαιμόνια. Ο Αγρικόλας εξαγριώθηκε και τον παρέδωσε στα βασανιστήρια. Κατόπιν ύστερα από σειρά φρικτών βασανισμών και μετά την εμμονή του Βλασίου να μην αρνηθεί την πίστη του, τον οδήγησαν στον τόπο της εκτέλεσης. Καθοδόν επτά ευσεβείς γυναίκες πλησίασαν τον άγιο και του άλειφαν το σώμα με αρώματα. Οι αρχές τις συνέλαβαν και τις οδήγησαν στο μαρτύριο. Τις αποκεφάλισαν. Τον άγιο οδήγησαν στο τείχος της Σεβάστειας, όπου τον αποκεφάλισαν μαζί με δύο άλλα νεαρά παιδιά. Ήταν το έτος 316. Η ψυχή του αγίου επισκόπου πέταξε στα ουράνια, να ενωθεί με το Χριστό αιωνίως και το τίμιο σώμα του το παρέλαβαν οι πιστοί για ταφή. 

       Η μνήμη του τιμάται στις 11 Φεβρουαρίου και θεωρείται ως ένας από τους πλέον θαυματουργούς αγίους της Εκκλησίας μας.                        


Ο αυτοκαταστροφικός εγωκεντρισμός η τρομερή ασθένεια – Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου.



Ο ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΕΓΩΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ.

(Θεολογική μονογραφία στην Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου)
ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού 

Την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου εισερχόμαστε στην ιερή και κατανυκτική περίοδο του αγίου Τριωδίου, στην μακρά περίοδο των κινητών εορτών του έτους, με επίκεντρο τη μεγάλη εορτή του Πάσχα. «Ανοίγει» το λειτουργικό βιβλίο «Τριώδιο» για χρήση (από αυτό πήρε και την ονομασία η περίοδος αυτή), αλλά ταυτόχρονα «ανοίγει» για τους πιστούς και το «στάδιο των αρετών», όπως θαυμάσια αναγγέλλει ένας ύμνος, μια περίοδος πνευματικού αγώνα για κάθαρση και αγιασμό.

Η αγία μας Εκκλησία, το πνευματικό μας θεραπευτήριο, μας παραθέτει, αυτή την ιερή περίοδο, μια πλούσια πανδαισία πνευματικού ανεφοδιασμού, προκειμένου να απεκδυθούμε «τον παλαιόν άνθρωπον συν ταις πράξεσιν αυτού» και να ενδυθούμε «τον νέον τον ανακαινούμενον εις επίγνωσιν κατ’ εικόνα του κτίσαντος αυτόν…» (Κολ. 3, 9-10), ήτοι: τον Θεάνθρωπο, τον αληθινό άνθρωπο.

 Με την καθιέρωση εορτών, ενθυμήσεων σωτήριων και θλιβερών γεγονότων και την προβολή πλειάδας προσώπων, είτε προς μίμηση, είτε προς αποφυγή, προσπαθεί να μας παιδαγωγήσει, να μας φέρει «εις εαυτόν», διεγείροντας μας διάθεση μετάνοιας και οδηγώντας μας σε ουρανοδρόμο πορεία. 

 Την πρώτη Κυριακή του Τριωδίου μας διδάσκει την αποκοπή του πάθους της υπερηφάνειας, με την γνωστή παραβολή της προσευχής στο ναό, του φαρισαίου και του τελώνη. Την θαυμάσια και ψυχωφελή αυτή παραβολή την είπε ο Κύριος «προς τινας τους πεποιθότας αφ’ εαυτοίς ότι εισί δίκαιοι, και εξουθενούντας τους λοιπούς» (Λουκ.18,9). Να στηλιτεύσει την υποκριτική στάση των φαρισαίων, οι οποίοι ήθελαν να φαίνονται ως εκλεκτοί και αγαπητοί του Θεού, περιφρονώντας όσους δεν ανήκαν στην τάξη τους, ως ελεεινούς και μισητούς του Θεού. Με την διδακτική περικοπή και την θαυμάσια υμνολογία της ημέρας, μας καλεί η Εκκλησία μας να συναισθανθούμε την δολιότερη παγίδα, που μας στήνει ο διάβολος, τον εγωκεντρισμό, την άτακτη αγάπη του εαυτού μας, ο οποίος, σύμφωνα με τους Πατέρες, είναι το βάθρο της αμαρτωλότητας, η πηγή που τροφοδοτεί ολόκληρο το αμαρτωλό σύστημα των παθών, οι βαριές αλυσίδες που μας κρατούν δέσμιους στην αιχμαλωσία του Σατανά και στην δουλεία της αμαρτίας, η οποία οδηγεί στο θάνατο, «τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος» (Ρωμ.6,23). 

 Μας προβάλλει δύο πρόσωπα, ολωσδιόλου αντίθετα, όσον αφορά την αντίληψη που είχε γι’ αυτά η ιουδαϊκή κοινωνία. Το ένα, ο φαρισαίος, ο «ευσεβής», ο «ενάρετος», ο «ευλογημένος για τα κατορθώματά του», επειδή τηρούσε μέχρι σχολαστικά και επιδεικτικά τις διατάξεις του μωσαϊκού νόμου. Έχοντας την αυτάρκεια της δήθεν ευσέβειάς του δεδομένη, στάθηκε με έπαρση μπροστά στο Θεό και άρχισε να απαριθμεί τις αρετές του. Ήταν σίγουρος για την δικαίωσή του. Τις εξέθετε προκλητικότατα, εις τρόπον ώστε απαιτούσε από το Θεό να τον επιβραβεύσει γι’ αυτές. Τις απαριθμούσε μία – μία, φωναχτά, ώστε να ακούγονται από παρευρισκόμενους σους χώρους του ναού, για να «εισπράξει» το θαυμασμό τους, και κάνοντας αήθη σύγκρισή του με άλλους «αμαρτωλούς» (όπως τους εννοούσε αυτός) ανθρώπους και ιδιαίτερα με τον συμπροσευχόμενό του τελώνη.  

Το άλλο πρόσωπο, ο τελώνης, ένας όντως αμαρτωλός, άδικος, εκβιαστής, τοκογλύφος, άρπαγας, ανελέητος, μισητός απ’ όλους. Αντίθετα με τον φαρισαίο, συναισθανόμενος τη δεινή αμαρτωλή του κατάσταση, με συντριβή και ταπείνωση, ζητεί το έλεος του Θεού. Δεν έχει να απαριθμήσει αρετές, αλλά και αν είχε κάποιες, θα ήταν πνιγμένες στο πέλαγος των αμαρτιών του. Δεν τολμά να κοιτάξει ψηλά στον ουρανό, όπου βρίσκεται ο θρόνος του Θεού, αλλά κοιτά χαμηλά τη γη, όπου διαπράττεται η αμαρτία. Τα μάτια του τρέχουν δάκρια, ως ξεχείλισμα των κριμάτων της καρδιάς του. Ο τόνος της φωνής του είναι χαμηλός, τόσο χαμηλός ώστε να τον ακούει μόνο ο Θεός, αναφωνώντας: «Ο Θεός ιλάσθητί μοι τω μαρτωλώ». Το μόνο που ακουγόταν ήταν οι αναστεναγμοί του, ως κραυγή απόγνωσης και απελπισίας. Δεν έχει το κουράγιο να υψώσει τα χέρια του, αλλά με αυτά χτυπά το στήθος του, σαν να δέρνει τον παλιό κακό εαυτό του για τις τόσες και μεγάλες αμαρτίες του. Μέσα στη συντριβή του δε μπορεί να δει τον εγωιστικά στεκάμενο δίπλα του Φαρισαίο και να ακούσει τις εγωιστικές φλυαρίες του. Ίσως να άκουσε μόνο την τελευταία φράση του, ότι δεν είναι σαν εκείνον δίκαιος, και ασφαλώς θα συμφώνησε μαζί του. 

Πιθανότατα να υπήρχαν και άλλοι προσευχόμενοι στο ναό και να είδαν το συμβάν. Θα εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον «ενάρετο» φαρισαίο και αηδία και περιφρόνηση προς τον αμαρτωλό τελώνη, που είχε προφανώς και το θράσος να σταθεί δίπλα στον «δίκαιο» φαρισαίο, να προσευχηθεί. Ίσως και να ζήλεψαν την «πλεονεκτική» θέση του φαρισαίου, θέλοντας να βρίσκονται και εκείνοι στην θέση του, απευχόμενοι να βρισκόταν στη θέση του «αμαρτωλού» τελώνη!

 Αλλά έρχεται ο Χριστός να κάμει την απόλυτη ανατροπή. Να θεωρήσει δικαιωμένο, όχι τον θεωρούμενο «δίκαιο» φαρισαίο, αλλά τον μετανοημένο τελώνη! Ετούτου έγινε δεκτή η προσευχή, σε αντίθεση με τον υποκριτή φαρισαίο, ο οποίος όχι μόνο δεν δικαιώθηκε από το Θεό, αλλά σώρευσε στον εαυτό του περισσότερο κρίμα, εξαιτίας της εγωπάθειάς του! Ο Χριστός ήρθε στη γη να ανατρέψει τον κοσμικό καθωσπρεπισμό, την υποκρισία και την ατομική αυταρέσκεια, να καταργήσει τον παλιό κόσμο. Δεν ήρθε να επιβραβεύσει τους «ευσεβείς» και «δίκαιους», αλλά για να σώσει τους αμαρτωλούς, διότι, «ου χρείαν έχουσι οι ισχύοντες ιατρού, αλλά οι κακώς έχοντες. Ουκ ήλθον καλέσαι δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν» (Ματθ.7,12), διαβεβαιώνοντας πως οι μετανοημένοι «τελώναι και αι πόρναι προάγουσιν υμάς εις την βασιλείαν του Θεού» (Ματθ.21,31), των νομιζόμενων «δικαίων»!
 
Ο αμαρτωλός είναι ασθενής και για γι’ αυτό χρειάζεται θεραπεία. Δεν θα θεραπευτεί από την ασθένεια της αμαρτίας αν δεν αποδεχτεί την θεραπεία. Το πλέον ισχυρό εμπόδιο η εγωιστική του αυτάρκεια, ο εγωκεντρισμός, η πλέον δαιμονική κατάσταση στον άνθρωπο. Γι’ αυτό και οι Πατέρες της Εκκλησίας θεωρούν την υπερηφάνεια ως το χειρότερο πάθος, ως τη γενεσιουργό αιτία όλων των παθών. Αντίδοτο του εγωκεντρισμού είναι η ταπείνωση, η οποία ελευθερώνει από τα δεσμά της υπερηφάνειας. Ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος έγραψε πως η φιλαυτία και η σαρκολατρία κρατούν δέσμιο τον άνθρωπο και τον εμποδίζουν να καλλιεργήσει μέσα του την ταπείνωση και την αγάπη.  

Ο εγωκεντρισμός αποκόπτει τον εγωπαθή άνθρωπο από το Θεό, με το ισχυρό αίσθημα αμετανοησίας και τους συνανθρώπους του, και εν τέλει καταστρέφει και τον ίδιο. Ο αείμνηστος Γέροντας π. Γέωργιος Καψάνης έγραψε: «Η φιλαυτία δεν μας αφήνει να αγαπήσουμε αληθινά και ανιδιοτελώς το Θεό και τον άνθρωπο. Από τη φιλαυτία γεννιούνται τα πάθη. Εμπαθείς καθώς είμαστε δεν μπορούμε να συνδεθούμε απαθώς με τα άλλα ανθρώπινα πρόσωπα και τα πράγματα. Οι σχέσεις μας γίνονται εμπαθείς και εγωιστικές και μας εμποδίζουν να χαρούμε αληθινά τους συνανθρώπους μας και τα άλλα αγαθά του κόσμου. Αυτό τελικά μας οδηγεί στη μοναξιά, το κενό, το αδιέξοδο. Όταν λοιπόν λέμε παλαιό άνθρωπο, εννοούμε τον αρρωστημένο εγωκεντρισμό, από τον οποίο όλοι μας, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, πάσχουμε». Ο εγωιστής άνθρωπος βιώνει τη δική του υπαρξιακή μοναξιά, περιχαρακωμένος στον κατάκλειστο εαυτό του και αποκομμένος από το Θεό και τους συνανθρώπους του. «Στην πραγματικότητα βιώνει την κόλαση που είναι, κατά τον Ντοστογιέφσκι, “η αδυναμία του να αγαπάς”. Κι ας ζει και συναναστρέφεται με ανθρώπους». 

Να παρατηρήσουμε πως ο εγωκεντρισμός είναι η τρομερή ασθένεια της εποχής μας. Ουδέποτε ο άνθρωπος υπήρξε τόσο εγωπαθής και ουδέποτε βίωσε χειρότερη μοναξιά, η οποία είναι γέννημα της εγωπάθειάς του, όπως και η πνευματική και ηθική κατάπτωση των τραγικών ημερών μας. Η σύγχρονη φιλοσοφία αποθέωσε τον εγωκεντρισμό, αποφαινόμενη: «ο άλλος είναι η κόλασή μου» (Σαρτρ) και το «εμπόδιο της ατομικής μου ανέλκυσης» και «της δημιουργίας του υπερ-εγώ μου» (Νίτσε). Μάλιστα, η σύγχρονη εγωπάθεια έχει πάρει και «θρησκευτικό - μεταφυσικό» χαρακτήρα, στην ιδεολογία και τον τρόπο ζωής της των αποκρυφιστικών ομάδων «Νέας Εποχής» και ιδιαίτερα του Νεοσατανισμού, όπου «θεοποιείται» το «εγώ», με το «δόγμα», «εγώ είμαι ο Θεός και ου έσεται Θεός έτερος πλην εμού»!    
  
 Για να ελευθερωθεί ο εγωπαθής από το πάθος αυτό, από το τραύμα του εγωκεντρισμού, απαιτείται σκληρός αγώνας. Χρειάζεται ολοκληρωτική αυταπάρνηση. Ο όσιος Αλώνιος έλεγε: «Αν δεν γκρέμιζα συθέμελα ολόκληρο το οικοδόμημα του θελήματός μου, δεν θα μπορούσα να οικοδομήσω πνευματικά τον εαυτό μου. Αν δηλαδή, δεν εγκατέλειπα καθετί, που από το δικό μου θέλημα, μου φαινόταν καλό, δεν θα μπορούσα ν’ αποκτήσω τις αρετές». Ο δε άγιος Μακάριος είπε: «Το ξερίζωμα της αμαρτίας, μαζί με όλα τα κακά που συμβάλουν μ’ αυτήν, μόνο η δύναμη του Θεού μπορεί να το κατορθώσει. Δεν είναι δυνατόν στον άνθρωπο με τη δική του δύναμη να ξεριζώσει την αμαρτία. Το να παλέψεις μαζί της, να την πολεμήσεις, να χτυπήσεις και να χτυπηθείς είναι δική σου υπόθεση. Το ξερίζωμά της όμως είναι του Θεού». Ο π. Γ. Καψάνης θα μας πει και πάλι: «Όσο ο άνθρωπος αδειάζει από τον εγωισμό του, τόσο γεμίζει με την αληθινή αγάπη και τη Χάρη του Θεού. Όσο περιορίζεται ο παλαιός άνθρωπος, τόσο αυξάνει ο καινός άνθρωπος. Αυτό το πέρασμα από τον παλαιό στον νέο άνθρωπο δεν είναι εύκολο, γιατί τα πάθη έχουν βαθιές ρίζες μέσα μας και δεν ξεριζώνονται εύκολα. Χρειάζεται συνεχής και πολυχρόνιος αγώνας για την κάθαρση από τα πάθη. Αυτός είναι ο αγώνας της μετανοίας». Άλλωστε, σύμφωνα με τον άγιο Ισαάκ τον Σύρο, «η άσκηση είναι η μητέρα του αγιασμού».  
 
Όλοι μας ως άνθρωποι διακατεχόμαστε από κάποιας μορφής εγωκεντρισμό και η ιερή περίοδος του Τριωδίου μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από αυτόν, ή έστω να τον αποδυναμώσουμε. Η ανάγνωση της ομώνυμης ευαγγελικής περικοπής την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου (Λουκ.18,10-14), διδάσκει την αποφυγή του ψυχοκτόνου πάθους της υπερηφάνειας και την άσκηση της αρετής της ταπείνωσης. διότι κατά τον άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή: «αρχή πάντων των παθών είναι η φιλαυτία, τέλος δε η υπερηφανεία». Αυτό έχει μεγάλη σημασία, διότι ο άνθρωπος πρέπει να ξεκινήσει από αυτό το σημείο του πνευματικού του
αγώνα, στην αντίθετη περίπτωση, αν δεν αποβάλει την υπερηφάνεια δεν θα μπορέσει ποτέ να τελεσφορήσει ο αγώνας του, όσο μεγάλος και αν είναι.        

Η πορεία μας προς το Άγιο Πάσχα απαιτεί προσωπική κάθαρση και πρωτίστως απόρριψη του εγωισμού μας, ειδάλλως το ανέσπερο αναστάσιμο φως θα καταδείξει την ψυχική μας ρυπαρότητα και δε θα δυνηθούμε να γίνουμε κοινωνοί του Αναστάντος Λυτρωτή μας και θα μείνουμε ανέγγιχτοι από τις άρρητες δωρεές της Αναστάσεως. Η αγία μας Εκκλησία μας παροτρύνει δια του ιερού υμνογράφου της ημέρας: «Υψηγορίαν φύγωμεν Φαρισαίου κακίστην, ταπείνωσιν δε μάθωμεν του Τελώνου αρίστην, ίν’ υψωθώμεν βοώντες τω Θεώ συν εκείνω, Ιλάσθητι τοις δούλοις Σου…»! 

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025 ξεκινάει το Τριώδιο, με την παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου


Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025 ξεκινάει το  Τριώδιο, η κατανυκτικότερη περίοδος του εκκλησιαστικού έτους. Με την παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου, μας εισάγει η εκκλησία σ’ αυτή τη μοναδική περίοδο, διεισδύοντας, χωρίς  χρονοτριβή, στα βαθειά νερά της υπάρξεώς μας.

Επανατοποθετεί την αληθινή σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, εισχωρεί στο βαθύτερο είναι μας, εκεί όπου βρίσκεται κρυμμένος ή και φανερός ο εγωϊσμός του κάθε ανθρώπου. Ποιός δεν κρύβει εγωϊσμό, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο και ακόμη χειρότερα υπερηφάνεια;

Αυτήν την αιτία του κακού, την αιτία που πηγάζουν όλα τα δεινά του ανθρώπου, έρχεται η παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου, να την φανερώσει και να προβάλει το αντίδοτό της, που δεν είναι άλλο από την υψοποιό ταπείνωση.

Πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί η περίοδος του Τριωδίου, σαν ένα πνευματικό ταξίδι, στο οποίο σιγά-σιγά, βήμα-βήμα ξεδιπλώνονται οι αρετές που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος, για να μπορέσει να ακολουθήσει τον Χριστό στα μεγάλη πάθη Του, να συμπορευτεί μαζί Του, και στο τέλος να φτάσει στο τέρμα του ταξιδιού που είναι η Ανάσταση.

Σαν πρώτη μεγάλη αρετή η εκκλησία μας παραδίδει  την ταπείνωση. Έχει χαρακτηριστεί θεμέλιο των αρετών γιατί χωρίς αυτήν, ποια αρετή μπορεί να σταθεί; Ποιά θα ήταν άραγε η αξία της ελεημοσύνης, χωρίς ταπεινό φρόνημα; Μάλλον καλή πράξη, προς επίδειξιν.... όλα τα καλά έργα χωρίς την ταπεινοφροσύνη κινδυνεύουν να μετατραπούν σε πηγές υπερηφανείας.

Ο Άγιος Ισαακ ο Σύρος λέγει: η ταπείνωση και χωρίς έργα, συγχωρεί πολλές αμαρτίες. Τα έργα όμως χωρίς ταπείνωση είναι ανώφελα, αλλά προξενούν και πολλά κακά. Όπως το άλάτι νοστιμίζει κάθε τροφή, έτσι και η ταπείνωση νοστιμίζει κάθε αρετή, και συντρίβει την δύναμη πολλών αμαρτημάτων.

Επίσης, ο ίδιος μας λέει: η ταπεινοφροσύνη είναι η στολή της θεότητος. Όποιος την εφόρεσε, αφομοιώθηκε αληθινά με Εκείνον, που κατέβηκε από το ύψος Του, και εσκέπασε την δόξα Του με την ταπεινοφροσύνη, και όποιος έχει καταφέρει να την αποκτήσει προγεύεται από δω τον παράδεισο.

¨Πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται¨ λέγει ο Χριστός στο τέλος της παραβολής του Τελώνου και Φαρισαίου. Απορρίπτει τον Φαρισαίο, ο οποίος έκανε πολλά καλά έργα με εγωϊσμό και υπερηφάνεια μεγάλη και δικαιώνει τον αμαρτωλό τελώνη ο οποίος με συναίσθηση των αμαρτιών του ζητάει το έλεος του Θεού. ¨ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ.

Θεέ μου, σπλαχνίσου με, του λέει.

Η εκκλησία, με το άνοιγμα του Τριωδίου, βάζει τους χριστιανούς στα βαθειά... αρχίζει το πνευματικό ταξίδι, με το θεμέλιο των αρετών, που είναι η ταπείνωση. Ο πόλεμος με τον εγωϊσμό και την υπερηφάνεια είναι δύσκολος και διαρκής. Η εποχή μας, μας μαθαίνει να δικαιώνουμε σχεδόν πάντα τον εαυτό μας, η εκκλησία όμως, αντιπροτείνει το ακριβώς αντίθετο, λέγοντας: όποιος υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, κι όποιος τον ταπεινώνει  θα υψωθεί». Αυτό που λέγει η παραβολή, είναι πνευματικός νόμος και αν προσέξει κανείς τα γεγονότα της ζωής και την εξέλιξή τους, πάντα έτσι συμβαίνει.

Ας μπούμε κι εμείς σ αυτό το καράβι του Τριωδίου, για να ξεκινήσει το πνευματικό ταξίδι, που θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Αναστάσεως!

Βλέπω σαβούρες, αλλά τι πειράζει – Έτσι, για να περνάει η ώρα, όχι ότι μου αρέσουν όλα.


Βλέπω σαβούρες, αλλά τι πειράζει;

«Τι βλέπω στην τηλεόραση και στο ίντερνετ; Ο,τι να ’ναι. Σίριαλ, ταινίες, καμιά εκπομπή που και που, κανένα ριάλιτι, τους αγαπημένους μου youtubers, χιουμοριστικά βιντεάκια…
Έτσι, για να περνάει η ώρα, όχι ότι μου αρέσουν όλα. Τα περισσότερα δεν έχουν κανένα επίπεδο. Ξέρω ότι βλέπω σαβούρες, αλλά τι πειράζει; Αφού δεν περνάνε μέσα μου. Απλώς, γελάω μ’ αυτά που κάνουν. Είναι διασκεδαστικό».

……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
«Βλέπω σαβούρες, αλλά τι πειράζει;»

Είσαι σίγουρος ότι δεν πειράζει;
Τι μπορεί να συμβαίνει και να μην το καταλαβαίνουμε;

1. Αλλοιώνεται το κριτήριο.
Όσο περισσότερο παρακολουθεί κανείς ανούσια ή και βλαβερά θεάματα, τόσο περισσότερο τα συνηθίζει και ίσως κάποτε δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτά. Τότε δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει το υγιές από το προβληματικό, το ουσιαστικό από το ανούσιο, το αμαρτωλό από το καθαρό. Έτσι, εύκολα μπορεί να κάνει λάθος επιλογές.

2. Μολύνονται οι αισθήσεις.
Μάτια και αυτιά είναι εκτεθειμένα σε κάθε είδους εικόνες και ακούσματα. Και είναι αδύνατον να κρατηθούν καθαρά. Είναι αδύνατον και να μην επανέρχονται στον λογισμό όσα προσέλαβαν οι αισθήσεις. Πως λοιπόν να μείνει καθαρός ο νούς και η καρδιά;

3. Προκαλούνται αμαρτωλές επιθυμίες.
Άσχημες σκηνές, άσεμνα ντυσίματα, προβολή ζωής χωρίς όρια και φραγμούς, επίδειξη του εύκολου πλουτισμού… Πως είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι όλα αυτά δεν δημιουργούν επιθυμίες σε όποιον τα παρακολουθεί;

4. Κουράζεται η ψυχή.
Με όλα τα παραπάνω, όπως και με την ενασχόληση με τα ανάξια λόγου θέματα που προβάλλονται, κουράζεται η ψυχή και χάνει την όρεξή της για όσα αληθινά αξίζουν. Μετά από τέτοια θεάματα δύσκολα μπορεί κανείς να συγκεντρωθεί στην εργασία του, να μελετήσει ένα καλό βιβλίο, να κάνει προσευχή…

Μάλλον πειράζει, λοιπόν, να βλέπουμε «σαβούρες». Μας επηρεάζουν όσα βλέπουμε, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Λερώνουν την ψυχή, την κουράζουν, την αφήνουν αδύναμη.

Όταν μπαίνεις στον πειρασμό να δείς κάτι που ξέρεις πως δεν θα σε ωφελήσει, σκέψου ότι όλα είναι κάτω από το βλέμμα του Θεού. Εκείνος ξέρει ανά πάσα στιγμή όσα παρακολουθούμε και λυπάται με όσα λερώνουν την ψυχή μας, με όσα μας απομακρύνουν από Εκείνον, με τον χρόνο που χάνουμε…
Σκέψου και πόσα πράγματα θα μπορούσες να κάνεις την ώρα που στέκεσαι μπροστά στην οθόνη. Πόσες γνώσεις και δεξιότητες μπορείς να αποκτήσεις μακριά από αυτή… Πόσα έχεις να χαρείς στην αληθινή ζωή…

Κάνε την επιλογή σου, λοιπόν. Μην επιτρέπεις να σε επηρεάζουν και να σε μολύνουν κάθε είδους θεάματα. Δώσε τη δύναμη της ψυχής σου σε όσα πραγματικά αξίζουν.

                                 Σιλουανή

Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Φεβρουάριος 2025

12 Φεβρουαρίου – Αγια Μαρία (Μαρίνος) Η Αγία που μεταμφιέσθηκε σε άντρα για να γίνει μοναχός.

12 Φεβρουαρίου  Αγια  Μαρία (Μαρίνος) Η Αγία που μεταμφιέσθηκε σε άντρα...  Η Αγία Μαρία που εορτάζουμε  έχοντας τον πόθο της μο...