12 Φεβρουαρίου – Αγια Μαρία (Μαρίνος) Η Αγία που μεταμφιέσθηκε σε άντρα για να γίνει μοναχός.
Δημοσκόπηση metron Analysis – Η οικογένεια ο θεσμός που εμπιστεύονται οι Έλληνες.
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ είναι ο θεσμός που οι Ελληνες εμπιστεύονται περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Ισοζύγιο μεταξύ υψηλής και χαμηλής εμπιστοσύνης: + 77.
Η τιμία Κάρα του Αγίου Αλεξίου στην Αθήνα – Ι.Ν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου & Αγίας Φωτεινής Υμηττού
Τι δουλειά έχει ένα καρπούζι ανάμεσα στα ιερά λείψανα – Η ιστορία του εθίμου στην Κέρκυρα.
Αγία Θεοδώρα η Αυγούστα η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου ( 11 Φεβρουαρίου εκάστου έτους )
Άγιος Βλάσιος ο Ανάργυρος ιατρός και Επίσκοπος του Χριστού ( 11 Φεβρουαρίου εκάστου έτους)
ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού
Οι άγιοι της Εκκλησίας μας είναι οι ζωντανές εικόνες του Θεού. Το «Συνοδικό» της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου επιτάσσει να τιμούνται από τους πιστούς, ως «φίλοι και θεράποντες του Χριστού». Αυτό κάνουν οι πιστοί, τους τιμούν όπως ορίζει η Εκκλησία μας. Ένας από τους τιμώμενους αγίους Της είναι και ο λαοφιλής άγιος Βλάσιος επίσκοπος Σεβάστειας.
Γεννήθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα στην περιοχή του Πόντου, όταν βασίλευε ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Λικίνιος (308-323). Καταγόταν από ευσεβή χριστιανική οικογένεια ευγενών. Μεγάλωσε και ανατράφηκε ως Χριστιανός. Από μικρός διέθετε αρετές με κυριότερη, την αγάπη για τους ενδεείς. Η οικονομική δυνατότητα των γονέων του επέτρεψε να σπουδάσει την ιατρική επιστήμη, για να έχει τη δυνατότητα να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο και να βοηθά δωρεάν τους φτωχούς ασθενείς. Οι σπουδές του στην ιατρική τον βοήθησε να μελετήσει το θαυμαστό ανθρώπινο οργανισμό και να στερεώσει έτι περισσότερο την πίστη του στο Θεό Δημιουργό! Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελετούσε με πάθος την Αγία Γραφή και άλλα ψυχωφελή βιβλία, ώστε αναδείχτηκε σε μια σπάνια πνευματική προσωπικότητα και διακεκριμένος επιστήμων.
Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου ασκούσε το επάγγελμα του ιατρού. Χιλιάδες άνθρωποι έτρεχαν στο Βλάσιο για να βρουν γιατρειά και στοργή. Ασκούσε το ιατρικό επάγγελμα ως διακονία στον πονεμένο άνθρωπο και όχι ως προσοδοφόρο επάγγελμα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η ιατρική στην αρχαιότητα ασκούνταν είτε από αγύρτες ειδωλολάτρες ιερείς στα σκοταδιστικά «ασκληπιεία», όπου διαδραματίζονταν απίστευτες πρακτικές δεισιδαιμονίας και τσαρλατανισμού, είτε από στυγνούς ειδωλολάτρες επαγγελματίες ιατρούς, οι οποίοι πλούτιζαν από το επάγγελμά τους και ως εκ τούτου ήταν απρόσιτοι στους φτωχούς. Για πρώτη φορά οι Χριστιανοί γιατροί θεώρησαν την ιατρική επιστήμη διακονία και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους δωρεάν και γι’ αυτό ονομάστηκαν Ανάργυροι.
Αλλά παράλληλα ο Βλάσιος κήρυττε με θέρμη και δύναμη τη χριστιανική πίστη και μετέστρεφε χιλιάδες ειδωλολάτρες στον Χριστιανισμό. Επίσης λόγω του ανεπίληπτου βίου του, της βαθιάς του πίστεως και του σπάνιου χαρακτήρα του εκλέχτηκε, κατ’ απαίτηση του λαού, επίσκοπος Σεβάστειας της Καππαδοκίας. Η αρχιερατεία του υπήρξε ιδιαίτερα καρποφόρα και επιτυχής. Όμως κάποια στιγμή ένοιωσε την ανάγκη να αφιερωθεί στην ησυχία και την άσκηση κατέφυγε στο Άργαιο Όρος και εγκαταστάθηκε σε ένα σπήλαιο να ζήσει ως ερημίτης. Με την αδιάλειπτη προσευχή, τη νηστεία, την αγρυπνία και την άσκηση έφτασε σε μεγάλα ύψη αγιότητας. Μεγάλα πλήθη πιστών ανέβαιναν το βουνό για να επισκεφτούν το Βλάσιο και να πάρουν την ευλογία του και να παρηγορηθούν. Μάλιστα παρασκεύαζε από βότανα και ορυκτά του βουνού φάρμακα, τα οποία διέθετε δωρεάν σε όσους είχαν προβλήματα υγείας. Και δεν ήταν μόνο οι άνθρωποι που επισκέπτονταν τον Βλάσιο, αλλά και τα άγρια ζώα, τα οποία στέκονταν στην είσοδο της σπηλιάς του, τα ευλογούσε και τότε απομακρύνονταν!
Το πιο αγαπημένο θέαμα των Ρωμαίων ήταν οι θηριομαχίες, όπου ρωμαλέοι θηριοδαμαστές πάλευαν στα στάδια με τα θηρία και τα θανάτωναν φρικτά κάτω από τις επευφημίες του πλήθους. Δεν λίγες οι περιπτώσεις, που τραγικό θάνατο έβρισκαν οι θηριοδαμαστές από τα δύστυχα ζώα! Αλλά κατά τους χρόνους των διωγμών οι ειδωλολάτρες χρησιμοποιούσαν τα άγρια θηρία για τη δημόσια θανάτωση των Χριστιανών. Βρισκόμαστε στην εποχή των πιο σκληρών διωγμών, όπου ο Λικίνιος
συνέχιζε τους διωγμούς του Διοκλητιανού. Ο έπαρχος Αγρικόλας έστειλε κυνηγούς στο Άγραιο Όρος να συλλάβουν ζώα για την καταβρόχθιση των Χριστιανών της περιοχής.
Έφτασαν και στη σπηλιά του Βλασίου, όπου είδαν πλήθος ανθρώπων και αγρίων ζώων ανάμεσα στο σεβάσμιο επίσκοπο. Το γεγονός ανέφεραν στον θηριώδη Αγρικόλα, ο οποίος διέταξε να συλληφθούν και να οδηγηθούν μπροστά του. Στρατιωτικό απόσπασμα τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν για ανάκριση. Στο δρόμο πλήθος ασθενών ασπάζονταν τον άγιο και γινόταν καλά. Του έφεραν ένα μικρό παιδί, που κινδύνευε να πνιγεί από ψαροκόκαλο, που είχε σταματήσει στο λαιμό του, το οποίο θεράπευσε. Θεράπευσε επίσης και πολλά ζώα. Μάλιστα συμβούλεψε όσοι άνθρωποι ή ζώα έχουν πρόβλημα υγείας να επικαλούνται τη βοήθειά του και θα γίνονται καλά.
Φτάνοντας στη Σεβάστεια ο έπαρχος τον κάλεσε να θυσιάσει στα είδωλα, αλλά εκείνος του αποκρίθηκε πως οι «θεοί» του είναι κακοποιά δαιμόνια. Ο Αγρικόλας εξαγριώθηκε και τον παρέδωσε στα βασανιστήρια. Κατόπιν ύστερα από σειρά φρικτών βασανισμών και μετά την εμμονή του Βλασίου να μην αρνηθεί την πίστη του, τον οδήγησαν στον τόπο της εκτέλεσης. Καθοδόν επτά ευσεβείς γυναίκες πλησίασαν τον άγιο και του άλειφαν το σώμα με αρώματα. Οι αρχές τις συνέλαβαν και τις οδήγησαν στο μαρτύριο. Τις αποκεφάλισαν. Τον άγιο οδήγησαν στο τείχος της Σεβάστειας, όπου τον αποκεφάλισαν μαζί με δύο άλλα νεαρά παιδιά. Ήταν το έτος 316. Η ψυχή του αγίου επισκόπου πέταξε στα ουράνια, να ενωθεί με το Χριστό αιωνίως και το τίμιο σώμα του το παρέλαβαν οι πιστοί για ταφή.
Η μνήμη του τιμάται στις 11 Φεβρουαρίου και θεωρείται ως ένας από τους πλέον θαυματουργούς αγίους της Εκκλησίας μας.
Ο αυτοκαταστροφικός εγωκεντρισμός η τρομερή ασθένεια – Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου.
Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025 ξεκινάει το Τριώδιο, με την παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου
Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025 ξεκινάει το Τριώδιο, η κατανυκτικότερη περίοδος του εκκλησιαστικού έτους. Με την παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου, μας εισάγει η εκκλησία σ’ αυτή τη μοναδική περίοδο, διεισδύοντας, χωρίς χρονοτριβή, στα βαθειά νερά της υπάρξεώς μας.
Επανατοποθετεί την αληθινή σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, εισχωρεί στο βαθύτερο είναι μας, εκεί όπου βρίσκεται κρυμμένος ή και φανερός ο εγωϊσμός του κάθε ανθρώπου. Ποιός δεν κρύβει εγωϊσμό, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο και ακόμη χειρότερα υπερηφάνεια;
Αυτήν την αιτία του κακού, την αιτία που πηγάζουν όλα τα δεινά του ανθρώπου, έρχεται η παραβολή του Τελώνου και Φαρισαίου, να την φανερώσει και να προβάλει το αντίδοτό της, που δεν είναι άλλο από την υψοποιό ταπείνωση.
Πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί η περίοδος του Τριωδίου, σαν ένα πνευματικό ταξίδι, στο οποίο σιγά-σιγά, βήμα-βήμα ξεδιπλώνονται οι αρετές που πρέπει να έχει ο κάθε άνθρωπος, για να μπορέσει να ακολουθήσει τον Χριστό στα μεγάλη πάθη Του, να συμπορευτεί μαζί Του, και στο τέλος να φτάσει στο τέρμα του ταξιδιού που είναι η Ανάσταση.
Σαν πρώτη μεγάλη αρετή η εκκλησία μας παραδίδει την ταπείνωση. Έχει χαρακτηριστεί θεμέλιο των αρετών γιατί χωρίς αυτήν, ποια αρετή μπορεί να σταθεί; Ποιά θα ήταν άραγε η αξία της ελεημοσύνης, χωρίς ταπεινό φρόνημα; Μάλλον καλή πράξη, προς επίδειξιν.... όλα τα καλά έργα χωρίς την ταπεινοφροσύνη κινδυνεύουν να μετατραπούν σε πηγές υπερηφανείας.
Ο Άγιος Ισαακ ο Σύρος λέγει: η ταπείνωση και χωρίς έργα, συγχωρεί πολλές αμαρτίες. Τα έργα όμως χωρίς ταπείνωση είναι ανώφελα, αλλά προξενούν και πολλά κακά. Όπως το άλάτι νοστιμίζει κάθε τροφή, έτσι και η ταπείνωση νοστιμίζει κάθε αρετή, και συντρίβει την δύναμη πολλών αμαρτημάτων.
Επίσης, ο ίδιος μας λέει: η ταπεινοφροσύνη είναι η στολή της θεότητος. Όποιος την εφόρεσε, αφομοιώθηκε αληθινά με Εκείνον, που κατέβηκε από το ύψος Του, και εσκέπασε την δόξα Του με την ταπεινοφροσύνη, και όποιος έχει καταφέρει να την αποκτήσει προγεύεται από δω τον παράδεισο.
¨Πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται¨ λέγει ο Χριστός στο τέλος της παραβολής του Τελώνου και Φαρισαίου. Απορρίπτει τον Φαρισαίο, ο οποίος έκανε πολλά καλά έργα με εγωϊσμό και υπερηφάνεια μεγάλη και δικαιώνει τον αμαρτωλό τελώνη ο οποίος με συναίσθηση των αμαρτιών του ζητάει το έλεος του Θεού. ¨ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ.
Θεέ μου, σπλαχνίσου με, του λέει.
Η εκκλησία, με το άνοιγμα του Τριωδίου, βάζει τους χριστιανούς στα βαθειά... αρχίζει το πνευματικό ταξίδι, με το θεμέλιο των αρετών, που είναι η ταπείνωση. Ο πόλεμος με τον εγωϊσμό και την υπερηφάνεια είναι δύσκολος και διαρκής. Η εποχή μας, μας μαθαίνει να δικαιώνουμε σχεδόν πάντα τον εαυτό μας, η εκκλησία όμως, αντιπροτείνει το ακριβώς αντίθετο, λέγοντας: όποιος υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, κι όποιος τον ταπεινώνει θα υψωθεί». Αυτό που λέγει η παραβολή, είναι πνευματικός νόμος και αν προσέξει κανείς τα γεγονότα της ζωής και την εξέλιξή τους, πάντα έτσι συμβαίνει.
Ας μπούμε κι εμείς σ αυτό το καράβι του Τριωδίου, για να ξεκινήσει το πνευματικό ταξίδι, που θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Αναστάσεως!
Βλέπω σαβούρες, αλλά τι πειράζει – Έτσι, για να περνάει η ώρα, όχι ότι μου αρέσουν όλα.
Βλέπω σαβούρες, αλλά τι πειράζει;
«Τι βλέπω στην τηλεόραση και στο ίντερνετ; Ο,τι να ’ναι. Σίριαλ, ταινίες, καμιά εκπομπή που και που, κανένα ριάλιτι, τους αγαπημένους μου youtubers, χιουμοριστικά βιντεάκια…
Έτσι, για να περνάει η ώρα, όχι ότι μου αρέσουν όλα. Τα περισσότερα δεν έχουν κανένα επίπεδο. Ξέρω ότι βλέπω σαβούρες, αλλά τι πειράζει; Αφού δεν περνάνε μέσα μου. Απλώς, γελάω μ’ αυτά που κάνουν. Είναι διασκεδαστικό».
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
«Βλέπω σαβούρες, αλλά τι πειράζει;»
Είσαι σίγουρος ότι δεν πειράζει;
Τι μπορεί να συμβαίνει και να μην το καταλαβαίνουμε;
1. Αλλοιώνεται το κριτήριο.
Όσο περισσότερο παρακολουθεί κανείς ανούσια ή και βλαβερά θεάματα, τόσο περισσότερο τα συνηθίζει και ίσως κάποτε δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτά. Τότε δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει το υγιές από το προβληματικό, το ουσιαστικό από το ανούσιο, το αμαρτωλό από το καθαρό. Έτσι, εύκολα μπορεί να κάνει λάθος επιλογές.
2. Μολύνονται οι αισθήσεις.
Μάτια και αυτιά είναι εκτεθειμένα σε κάθε είδους εικόνες και ακούσματα. Και είναι αδύνατον να κρατηθούν καθαρά. Είναι αδύνατον και να μην επανέρχονται στον λογισμό όσα προσέλαβαν οι αισθήσεις. Πως λοιπόν να μείνει καθαρός ο νούς και η καρδιά;
3. Προκαλούνται αμαρτωλές επιθυμίες.
Άσχημες σκηνές, άσεμνα ντυσίματα, προβολή ζωής χωρίς όρια και φραγμούς, επίδειξη του εύκολου πλουτισμού… Πως είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι όλα αυτά δεν δημιουργούν επιθυμίες σε όποιον τα παρακολουθεί;
4. Κουράζεται η ψυχή.
Με όλα τα παραπάνω, όπως και με την ενασχόληση με τα ανάξια λόγου θέματα που προβάλλονται, κουράζεται η ψυχή και χάνει την όρεξή της για όσα αληθινά αξίζουν. Μετά από τέτοια θεάματα δύσκολα μπορεί κανείς να συγκεντρωθεί στην εργασία του, να μελετήσει ένα καλό βιβλίο, να κάνει προσευχή…
Μάλλον πειράζει, λοιπόν, να βλέπουμε «σαβούρες». Μας επηρεάζουν όσα βλέπουμε, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Λερώνουν την ψυχή, την κουράζουν, την αφήνουν αδύναμη.
Όταν μπαίνεις στον πειρασμό να δείς κάτι που ξέρεις πως δεν θα σε ωφελήσει, σκέψου ότι όλα είναι κάτω από το βλέμμα του Θεού. Εκείνος ξέρει ανά πάσα στιγμή όσα παρακολουθούμε και λυπάται με όσα λερώνουν την ψυχή μας, με όσα μας απομακρύνουν από Εκείνον, με τον χρόνο που χάνουμε…
Σκέψου και πόσα πράγματα θα μπορούσες να κάνεις την ώρα που στέκεσαι μπροστά στην οθόνη. Πόσες γνώσεις και δεξιότητες μπορείς να αποκτήσεις μακριά από αυτή… Πόσα έχεις να χαρείς στην αληθινή ζωή…
Κάνε την επιλογή σου, λοιπόν. Μην επιτρέπεις να σε επηρεάζουν και να σε μολύνουν κάθε είδους θεάματα. Δώσε τη δύναμη της ψυχής σου σε όσα πραγματικά αξίζουν.
Σιλουανή
Περιοδικό «ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Φεβρουάριος 2025
12 Φεβρουαρίου – Αγια Μαρία (Μαρίνος) Η Αγία που μεταμφιέσθηκε σε άντρα για να γίνει μοναχός.
12 Φεβρουαρίου Αγια Μαρία (Μαρίνος) Η Αγία που μεταμφιέσθηκε σε άντρα... Η Αγία Μαρία που εορτάζουμε έχοντας τον πόθο της μο...
-
Έκλεισε τη Μονή στο Φτερικούδι ο Μητροπολίτης μετά από πληροφορίες για σκάνδαλα. Έρευνα από την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής γι...
-
Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων Λαμπαδάριος Με έκπληξη και τρέμοντας άκουσα λόγια βλάσφημα από τον ιερέα-Πρεσβύτερο π. Ευάγγελ...