"Αγία Ιερουσαλήμ" Η Αγία με τα τρία αγοράκια που μαρτύρησαν για τον Χριστό



Η Αγία Ιερουσαλήμ με τα παιδιά της
Σέκενδο, Σεκένδικο και Κήγορο

Η αγία Ιερουσαλήμ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από ευσεβείς γονείς πιθανόν τον 3ο αιώνα και ακολούθησε την επιθυμία των γονέων της να νυμφευθεί, αν και η ίδια επιθυμούσε να αφιερώσει τη ζωή της στόν Χριστό και να γίνει μοναχή. 

Στη διάρκεια του έγγαμου βίου της απέκτησε τρία παιδιά, τον Σέκενδο, τον Σεκένδικο και τον Κήγορο, με τα οποία, μετά τον θάνατο του συζύγου της, αποφάσισε να ταξιδεύσει μέχρι τη Ρώμη κηρύττοντας τον Χριστό, την περίοδο των διωγμών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου Πρόβου.

Αργότερα ήρθε στην Ελλάδα όπου δίδαξε στην Αθήνα, την Βοιωτία, τη Θεσσαλία και την Έδεσσα όπου χειροτονήθηκε μοναχή από τον ιερομόναχο Ευσέβιο ενώ στη συνέχεια πήγε στή Βέροια και κήρυττε το Χριστιανισμό, έτσι προκάλεσε τους ειδωλολάτρες και την επέμβαση του δούκα της Θεσσαλονίκης Κινδιανού, ο οποίος την κάλεσε σε απολογία.

Η γενναία ομολογία της πίστης της στον Χριστό εξόργισε τον Κινδιανό και διέταξε τη σκληρή τιμωρία της καθώς και των τριών παιδιών της.

Πρώτος μαρτύρησε το μικρότερο από τα τρία παιδιά, ο Κήγορος, ο οποίος παρέδωσε το πνεύμα του πάνω σε πυρακτωμένη σχάρα, ακολούθησε ο Σέκενδος, στο κεφάλι του οποίου τοποθέτησαν πυρωμένη περικεφαλαία, ενώ ο Σεκένδικος δέθηκε πίσω από άγρια άλογα που έτρεχαν και άφησε την τελευταία του πνοή συρόμενος ανελέητα επάνω στο χώμα όπου διαμελίσθηκε. 



Η Αγία Ιερουσαλήμ με τα παιδιά της
Σέκενδο, Σεκένδικο και Κήγορο

Τελευταία οδηγήθηκε στο μαρτύριο η μητέρα, η αγία Ιερουσαλήμ, η οποία, αφού παρακολούθησε με υπομονή και καρτερία το μαρτύριο των παιδιών της, αποκεφαλίσθηκε μετά από σκληρά βασανιστήρια.

Τα μέλη της Ιερουσαλήμ και των παιδιών της, μάζεψαν οι χριστιανοί της Βέροιας και τα έθαψαν κατά μία εκδοχή στη νότια πλευρά της πόλης και αργότερα έκτισαν προς τιμή της Ναό που δυστυχώς καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιές που κατέστρεψαν την πόλη, πιθανότατα το 1772.

Η Αγία Ιερουσαλήμ τιμάται επίσης και στον σπηλαιώδη Ναό πρός τιμήν της που βρίσκεται απέναντη απο το Κάστρο της Υπάτης, μέσα σε μία τεράστια σπηλιά.

Ακόμη,  στην Κεφαλλονιά σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού υπάρχει γραφικό πέτρινο εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ που έκτισε ο ιδρυτής του γειτονικού Φισκάρδο, Νορμανδός Σταυροφόρος Ροβέρτος Γυισκάρδος τον 11ο αιώνα.

Στον ομώνυμο ιερό προσκυνηματικό ναό του Αγίου Αντωνίου, στη Βέροια υπάρχει μία ενεπίγραφη εικόνα της Αγίας «μετά των τέκνων της» έργο του αγιογράφου Μιχαήλ Χατζηαναγνώστου από τη Σαμαρίνα και με ημερομηνία 28 Μαΐου 1866.

Η μνήμη της εορτάζεται πανηγυρικά στις 4 Σεπτεμβρίου τόσο στη Βέροια όσο και στο Καμποχώρι Αλεξανδρείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...