Θεοφάνεια στην Ουκρανία και προσευχή για ειρήνη και ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 Παραμονή των Θεοφανείων, ο Αρχιεπίσκοπος Ναθαναήλ τέλεσε λειτουργία στον Ιερό Ναό Παρακλήσεως στο Λούτσκ

Στις 18 Ιανουαρίου 2022, παραμονή των Θεοφανείων, ο Αρχιεπίσκοπος Βολίν και Λούτσκ Ναθαναήλ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και τον μεγάλο καθαγιασμό του νερού στον Ιερό Παρακλητικό Ναό του Λούτσκ.

Τον Σεβασμιώτατο διακόνησε ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης (Κύριλλος), ο προϊστάμενος του γραφείου της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτης Παΐσιος (Khomych) και οι κληρικοί του Ιερού Ναού.

Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας έγινε εντατική προσευχή για ειρήνη στην Ουκρανία και για ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ναθαναήλ προεξήρχε του μεγάλου αγιασμού του ύδατος και ράντισε όλους τους παρευρισκόμενους με μέγα αγίασμα ψάλλοντας το τροπάριο των Θεοφανείων.

Στο τέλος της λειτουργίας ο αρχιεφημέριος συνεχάρη το ποίμνιο για την ημέρα των Θεοφανείων.

Ανήμερα των Θεοφανείων μετά τη Λειτουργία τελείται σε όλους τους ναούς ο Μέγας Αγιασμός του νερού. Ο καθαγιασμός του νερού ονομάζεται μεγάλος λόγω της ιδιαίτερης επισημότητας της ιεροτελεστίας, εμποτισμένη με τη μνήμη των ευαγγελικών γεγονότων, τα οποία έγιναν όχι μόνο πρωτότυπο του μυστηριώδους πλυσίματος των αμαρτιών, αλλά και ένας πραγματικός αγιασμός της ίδιας της ουσίας του νερού με τη βύθιση Θεός κατά σάρκα. Το νερό αυτό ονομάζεται μεγάλο αγίασμα (από τα αρχαία ελληνικά - ιερό). Υπό την επιρροή του Καταστατικού της Ιερουσαλήμ, από τον 11ο έως τον 12ο αιώνα ο αγιασμός του νερού έγινε δύο φορές - την παραμονή των Χριστουγέννων και απευθείας την ημέρα των Θεοφανείων. Ο αγιασμός και τις δύο ημέρες είναι ο ίδιος, επομένως το νερό που καθαγιάζεται αυτές τις ημέρες δεν διαφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...