Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων απαντά για την ίδρυση Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής από την Ρωσία


Ηχηρή αποδείχθηκε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας για την αποδοχή υπό το ωμοφόριο του Πατριαρχείου Μόσχας εκατόν δύο κληρικών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας από οχτώ αφρικανικές χώρες και την ίδρυση της Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής.

Εξαιτίας της αναγνώρισης από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο του ουκρανικού σχίσματος και του συλλειτούργου με τον επικεφαλής της σχισματικής «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» μερίδα του ιερού κλήρου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας δήλωσε τη διαφωνία της με τη θέση του Προκαθημένου και υπέβαλε αίτημα στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο, ζητώντας να ενταχθεί στους κόλπους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ήδη τουλάχιστον εκατό ενορίες με επικεφαλής τους εφημερίους τους δήλωσαν την επιθυμία να μεταπηδήσουν στο Πατριαρχείο Μόσχας. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απείχε από το να ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα αυτά, ελπίζοντας ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος θα αλλάξει την απόφασή του και ότι οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας δεν θα υποστηρίξουν τη νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος, ωστόσο δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Επομένως, στη συνεδρία της 29ης Δεκεμβρίου 2021 η Ιερά Σύνοδος διαπίστωσε ότι είναι αδύνατο να συνεχίσει να αρνείται στους κληρικούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, οι οποίοι είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα, να γίνουν δεκτοί υπό το ωμοφόριο του Πατριαρχείου Μόσχας.

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή στην τηλεοπτική εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας εκτίμησε ότι θα προκαλέσει κατηγορίες από εκείνους, οι οποίοι ήδη επί σειρά ετών μάχονται κατά της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. «Επικεφαλής αυτών των δυνάμεων είναι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο έλαβε παράνομες και αντικανονικές αποφάσεις σχετικά με την Ουκρανική Εκκλησία», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε:

«Δεν θα αποφασίζαμε να εισέλθουμε στην Αφρική εάν δεν υπήρχαν οι επίμονες παρακλήσεις των Αφρικανών κληρικών, οι οποίοι απευθύνθηκαν σε εμάς αμέσως μετά την προσχώρηση στο σχίσμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου. Το πρώτο αίτημα τέτοιου είδους υποβλήθηκε πριν από δύο χρόνια. Αναμείναμε υπομονετικά. Μελετήσαμε τις εκκλήσεις των κληρικών, που είχαν υποβάλει σχετικά αιτήματα. Εκπέμψαμε διάφορα μηνύματα στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ότι δεν θα θέλαμε να εισέλθουμε στο έδαφος της Αφρικής. Αλλά όταν απορρίφθηκαν οι προτάσεις μας, όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έδειξε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του για την Ουκρανία, τι άλλο έμενε να πράξουμε; Συνεπώς, δεχθήκαμε τώρα εκείνους, οι οποίοι θέλησαν να απευθυνθούν σε μας».

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ, εκτός αυτών των εκατόν δύο κληρικών, υπάρχουν και άλλοι ιερωμένοι από τις χώρες της Αφρικής, οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. «Θα δεχθούμε και εκείνους», δήλωσε ο ιεράρχης.

«Δεν πρόκειται για καμία εισπήδηση, ούτε και για το ότι θα θέλαμε με κάποιο τρόπο να αποδυναμώσουμε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας», διαπίστωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας δίνει τη δυνατότητα σ’ εκείνους τους ορθοδόξους χριστιανούς των αφρικανικών χωρών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να ταυτισθούν με το σχίσμα, «να έχουν κοινωνία με την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία και να δέχονται τη Θεία Κοινωνία και τα άλλα Μυστήρια από κανονικούς ιερείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...