Τῇ (3η) τοῦ μηνὸς Φεβρουαρίου, μνήμη τοῦ Ἁγίου καὶ δικαίου Συμεὼν τοῦ Θεοδόχου...



Ο άγιος Συμεών ονομάζεται Θεοδόχος, επειδή συνάντησε στον Ναό τον Χριστό και Τον πήρε στην αγκαλιά του. Το όνομα Συμεών είναι εβραϊκή λέξη και σημαίνει φιλάνθρωπος.Ζούσε στην Ιερουσαλήμ. Το όνομα Άννα προέρχεται από το εβραϊκό Χάννα και σημαίνει ευμένεια, χάρις.

Ο Θεοδόχος Συμεών περίμενε τον Μεσσία χωρίς ούτε μια στιγμή να αμφιβάλλει μέχρι τα βαθειά του γεράματα. Το Άγιο Πνεύματου είχε πει οτι δεν θα πεθάνει πριν δει το Μεσσία. Ακριβώς σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Ιησού, το Πνεύμα τον στέλνει στον Ναό. ότι έπρεπε να πάει στο Ιερό. Πράγματι φάνηκαν να έρχονται ο Ιωσήφ με την Παρθένο, που κρατούσε τον Ιησού. Ο Συμεών, ξέρει ότι το βρέφος αυτό είναι ο Μεσσίας, τρέχει και παίρνει τον Ιησού στην αγκαλιά του. Τον κρατάει ευλαβικά και λέει απευθυνόμενος στον Θεό. "Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη· ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ο ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις άποκάλυψιν εθνών και δόξαν λάου σου Ισραήλ".


Ο Θεοδόχος Συμεών ήταν αυτό που είπε ότι ο Ιησού Χριστού ότι είναι ο Μεσσίας, ο Θεάνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...