Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
Την εποχή πού βασίλευε ο γυιός του Αγίου Κωνσταντίνου, αυτοκράτορας Κωνστάντιος, επί, πατριαρχίας Κυρίλλου Ιερσολύμων, εμφανίστηκε στον ουρανό στις 9 η ώρα περίπου το πρωί ο Τίμιος Σταυρός ολόφωτος και ωφελούμενος από τον Γολγοθά, μέχρι το όρος των Ελαιών. Ό Σταυρός ήταν λαμπρότερος και απ’ τον ήλιο, πιο όμορφος και από το πιο όμορφο ουράνιο τόξο. Όλοι οι κάτοικοι, πιστοί και άπιστοι, άφησαν τις εργασίες τους και ύψωσαν τα μάτια στον ουρανό για να παρατηρήσουν έκθαμβοι με δέος και θαυμασμό το ουράνιο αυτό σημείο. Πολλοί άπιστοι τότε ασπάστηκαν την Πίστη, άλλα και αιρετικοί, Άρειανιστές, εγκατέλειψαν την κακόδοξη πλάνη τους και επέστρεψαν στους κόλπους της Ορθοδοξίας.
Μάλιστα ό πατριάρχης Κύριλλος έγραψε μαρτυρία σχετικά με το ουράνιο αυτό σημείο, σε μια επιστολή προς τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο, ο οποίος είχε ροπή προς τον Αρειανισμό.
Το θαυμαστό γεγονός έλαβε χώρα στις 7 Μαΐου του 357*. Μέσα απ’ αυτό διατρανώθηκε η αλήθεια πώς η χριστιανική πίστη δεν είναι μία κοσμοθεωρία, βασισμένη στις αισθήσεις και στον ψυχισμό των ανθρώπων. Απεναντίας, είναι η δύναμη του Θεού, η οποία αποκαλύπτεται μέσα από αναρίθμητα παράδοξα θαύματα και σημεία.
*Αλλού αναφέρεται το έτος 346.
(Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Ο Πρόλογος της Αχρίδος, Μάιος, εκδ. Άθως, σ. 61).
http://prologue.orthodox.cn/May7.htm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου