Η προφητεία του Ησαΐα για το τέλος του κόσμου και την τελική κρίση «Ολίγοι και εκλεκτοί θα σωθούν»

Κεφάλαιο εικοστό τέταρτο

Προφητείες σχετικές με την καταστροφή όλου του εθνικού κόσμου και το τέλος του κόσμου: Γενική αναστάτωση θα επικρατήσει στην οικουμένη. Πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν από φυσικές καταστροφές. Τελικά η γη θα καταστραφεί και ουδείς θα ξεφύγει της γενικής κρίσεως. Η αιτία της καταστροφής θα είναι η αμαρτία, όχι μόνο των ισραηλιτών, αλλά όλων ανθρώπων και φυλών της γης. Ολίγοι και εκλεκτοί θα σωθούν. Ο Θεός μέσα στην γενική καταστροφή δεν θα λησμονήσει τους λιγοστούς ευσεβείς. Αυτοί βλέποντας την δόξα του Κυρίου θα χαρούν.

            Κανείς δεν μπορεί να διαφύγει της Θείας καταδίκης. Ακόμη κι αν κάποιος διαφύγει τη μία τιμωρία θα πέσει πάνω σε άλλη. Οι κακοί οπωσδήποτε θα καταστραφούν. Ο κόσμος θα διαφθαρεί όπως έγινε κατά τις ημέρες του Νώε. Και τότε θα έρθει το τέλος του κόσμου. Τότε ο Κύριος θα βασιλέψει στην Νέα Ιερουσαλήμ δοξαζόμενος πάντοτε υπό των αγγέλων και των αγίων οι οποίοι θα απαρτίζουν την θριαμβεύουσα Εκκλησία του Χριστού.

 

Κεφάλαιο εικοστό πέμπτο

            Οι ισχυροί της γης βλέποντας την παντοδυναμία του Θεού θα κάμψουν τα γόνατά τους, οι δε ταπεινοί απαλλαγμένοι από την κηδεμονία των ισχυρών θα υμνήσουν πρώτοι  τον Θεό.      

Ο Ησαΐας στη συνέχεια μιλά για το μέγα συμπόσιο του Χριστού και την επισκίαση του Αγίου Πνεύματος που θα γίνει διά του αγίου χρίσματος:  «Ο Κύριος παντοκράτωρ θα παραθέσει συμπόσιον εις όλα τα έθνη επάνω στο άγιον τούτο ορός της Σιών. Θα πίουν με χαράν οι άνθρωποι, θα πίουν τον οίνον των. Θα αλειφθούν με μύρα. Εις το άγιον τούτο ορός της Σιών παράθεσε τα ευφρόσυνα αυτά συμπόσια δι' όλα τα έθνη. Διότι αυτή είναι η απόφασίς σου να μετέχουν αυτού του συμποσίου όλοι οι λαοί». Όποιος δε, μετέχει σ’ αυτό το συμπόσιο θα γίνει αθάνατος: «Ο θάνατος υπερίσχυσεν, εβασίλευσε, κατέπιε πολλούς έως τώρα. Αλλά ο Κύριος τώρα αφήρεσε την δύναμιν του θανάτου, τον κατήργησε και εξήλειψε τα δάκρυα από κάθε πρόσωπον. Αφήρεσε το όνειδος του λαού του από όλην την γην. Το στόμα του Κυρίου μίλησε αυτά και θα πραγματοποιηθούν».

Όλοι οι εχθροί του Θεού θα συναχθούν εναντίον Του. Ο Θεός όμως θα ταπεινώσει την υπερηφάνειά τους. Δεν θα υπάρξει κανένας τρόπος διαφυγής γι’ αυτούς.

Κεφάλαιο εικοστό έκτο

Ο Ησαΐας ψάλλει άσμα το οποίο και σήμερα ψάλλεται από την στρατευομένη Εκκλησία του Χριστού. Κυρίως όμως ψάλλεται από την θριαμβεύουσα επουράνια Εκκλησία των δικαίων: Οι δίκαιοι τελικά θα σωθούν άπαξ και διά παντός, όπως αντιθέτως και οι ασεβείς θα καταστραφούν με αιώνια καταδίκη. Ο Χριστός θα δώσει εντολή στους αγγέλους να ανοίξουν διάπλατα τις πύλες της άνω Ιερουσαλήμ για να εισέλθουν οι δίκαιοι. Οι κάτοικοι της αγίας πόλεως θα έχουν καταγωγή από όλες τις φυλές της γης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...