Η Ρωσική εκκλησία στέλνει εθελοντές στην Μαριούπολη για την αποκατάσταση ζημιών σε σπίτια

Ογδόντα σπίτια επισκευάστηκαν στη Μαριούπολη από ορθόδοξους εθελοντές

Οι εθελοντές αποκαθιστούν τα σπίτια των ανθρώπων που οι ίδιοι δεν μπορούν να τα επισκευάσουν  ηλικιωμένοι, μεγάλες οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, ανύπαντρες γυναίκες με παιδιά.

Πριν από μία εβδομάδα, ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος φιλανθρωπίας, Επίσκοπος Παντελεήμων του Βερέι, συναντήθηκε με εθελοντές στη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εθελοντές επισκευής μοιράστηκαν τις εντυπώσεις, τις ιστορίες και την εμπειρία τους στην αποκατάσταση των σπιτιών των άπορων κατοίκων της Μαριούπολης. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, μια τέτοια υπηρεσία στη Μαριούπολη μεταμόρφωσε τους ίδιους τους εθελοντές από πνευματική και ανθρώπινη άποψη.

"Είναι σημαντικό να είσαι σε ζωντανή κοινωνία με τον Θεό. Σε μια τέτοια επικοινωνία, ο Θεός αποκαλύπτει τον εαυτό του, ο οποίος θέλει αγάπη από εμάς. Αλλά δεν μπορεί να κατευθύνεται μόνο στον Θεό, πρέπει επίσης να κατευθύνεται σε άλλους ανθρώπους. Όταν κάποιος βοηθά τους άλλους, βρίσκει ενεργή αγάπη και τότε ο κύριος του ανοίγει, τότε η ψυχή μας έρχεται ποιο κοντά στον Θεό", είπε ο Επίσκοπος Παντελεήμων, απευθυνόμενος στους εθελοντές.

Σύμφωνα με το Συνοδικό Τμήμα φιλανθρωπίας, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κάτω των 70 ετών μπορούν να γίνουν εθελοντές επισκευής. Δεν απαιτούνται ειδικές δεξιότητες, αλλά χρειάζεστε μια ερασιτεχνική εμπειρία επισκευής Για να γίνετε εθελοντής επισκευαστής στη Μαριούπολη, πρέπει να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο ή να καλέσετε την τηλεφωνική γραμμή κοινωνικής βοήθειας της Εκκλησίας: 8 800 70 70 222.

Στις 7 Ιανουαρίου θα εορτάσει τα Χριστούγεννα η Ουκρανική Ορθόδοξη εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο


Η ουκρανική Εκκλησία αρνήθηκε τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.

Ο Μητροπολίτης Κλήμης, σε σχόλιο του εξέφρασε την άποψη ότι η πλειοψηφία των Ουκρανών διαφόρων θρησκειών θα συνεχίσει να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, που αντιστοιχεί στην ημερολογιακή παράδοση της Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου, Βλαντιμίρ Ζελένσκι, υπέγραψε νόμο για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στην Ουκρανία στις 25 Δεκεμβρίου. Δεκτό το έκανε το λεγόμενο Τοπικό Συμβούλιο της σχισματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ( Επιφάνιος Ντουμένκο) ο οποίος ενέκρινε την απόφαση μετάβασης στο νέο Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο προβλέπει των εορτασμο των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου 


Українська церква відмовилася переносити святкування Різдва на 25 грудня

30.07.2023, 10:00

Канонічна Українська Православна Церква, незважаючи на підписаний президентом України Володимиром Зеленським закон про перенесення Різдва на 25 грудня, продовжить відзначати свято 7 січня, заявив глава синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Климент.

Митрополит Климент у коментарі виданню «Країна» висловив думку, що більшість українців найрізноманітніших конфесій продовжать відзначати Різдво 7 січня, що відповідає календарній традиції церкви в Єрусалимі.

Раніше глава київського режиму Володимир Зеленський підписав закон про перенесення святкування Різдва в Україні на 25 грудня. Після цього так званий Помісний собор розкольницької Православної церкви України затвердив рішення про перехід на новоюліанський календар, який передбачає перенесення святкування Різдва.

Μητροπολίτης Ουκρανίας Ονούφριος : Η γη σώζεται από την αυτοκαταστροφή από ανθρώπους που είναι το αλάτι της

Την ημέρα μνήμης βάπτιση των Ρως Στο κήρυγμά του, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Onufriy είπε πώς η βάπτιση των Ρως από τον Πρίγκιπα Βλαδίμηρο άλλαξε τους ανθρώπους και τις ζωές τους

Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο άγιος Πρίγκιπας όταν βαφτίστηκε, άλλαξε ριζικά ο ίδιος.

«Ήταν ένας γενναίος αλλά σκληρός πολεμιστής. Και όταν βαφτίστηκε, δεν έχασε το κουράγιο και τη δύναμή του, αλλά τα στόλισε με αγάπη, έλεος, συμπόνια για τους ανθρώπους. Θυμόταν συνεχώς τους φτωχούς, έκανε δείπνα, έδινε ελεημοσύνη σε ορφανά και χήρες. Και ο τόπος μας πήρε μια άλλη ζωή, μια ζωή που λέγεται χριστιανική», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο, μετά τη βάπτισή τους οι άνθρωποι έγιναν επίσης «ευγενείς, δυνατοί, έξυπνοι, όμορφοι».

«Αυτή η ιστορία συνεχίζεται μέχρι σήμερα», σημείωσε ο Μακαριώτατος Επίσκοπος. — Όσοι άνθρωποι διατηρούν την πίστη που καθιέρωσε ο Άγιος Πρίγκιπας Βλαδίμηρος είναι ακόμα θαρραλέοι, ευγενείς, όμορφοι, χρήσιμοι για τον κόσμο, για τους γύρω τους. Γιατί ο άνθρωπος που ξέρει να αγαπά τον Θεό και τον πλησίον του, που ξέρει να θυσιάζεται για χάρη του άλλου, που ξέρει να ανέχεται και να συγχωρεί είναι άνθρωπος με κεφαλαίο. Και τέτοιοι άνθρωποι είναι το αλάτι της γης, που την προστατεύουν από την αυτοκαταστροφή, από την πνευματική διαφθορά».

Οι ηλεκτρονικές κάρτες ελένχου και η απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό – Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης



Πολύς λόγος γινόταν τελευταία για το θέμα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, των πιστωτικών καρτών και των διαφόρων καρτών εξυπηρετήσεως
Ο κόσμος ήταν διχασμένος, ο ένας έλεγε ότι οι κάρτες αυτές δεν βλάπτουν σε τίποτα κι ο άλλος ότι αυτές είναι το σύστημα που εξυπηρετεί τα σχέδια κάποιου ο οποίος επιβουλεύεται την ανθρωπότητα, μερικοί πάλι δήλωναν ότι ναι, μεν, γνωρίζουν τον σκοπό, για τον οποίο εκδίδονται, αλλά δεν πειράζει αν δεν μας ζητούν να αρνηθούμε τον Χριστό μας. Πολλά ακουγόντουσαν, τα οποία δημιουργούσαν μια σύγχυση και ένα κλίμα διχασμού, που χώριζε τους αδελφούς μας σε μερίδες. Μεταξύ τους επικρατούσε μια βαριά ατμόσφαιρα κι ο καθένας υποστήριζε τη γνώμη του θεωρώντας τους άλλους πλανεμένους…

Εδώ θα διηγηθούμε μόνο ένα περιστατικό το οποίο συνέβει στον ευλαβή κύριο …. πού δούλευε στο Υπουργείο … στην Αθήνα, και ήταν και πολύτεκνος, πατέρας 4 παιδιών.
Επί κυβερνήσεως … ο υπουργός αποφάσισε να τοποθετηθούν στην είσοδο τού Υπουργείου κάποια ηλεκτρονικά μηχανήματα κάρτας γιά έλεγχο των υπαλλήλων. Τότε, μέσα στους 1300 υπαλλήλους τού Υπουργείου δημιουργήθηκε έντονος προβληματισμός αν έπρεπε να ανεχθούν ένα σύστημα πού αφ΄ ενός παρεβίαζε την ελευθερία τού ατόμου, και αφ΄ ετέρου θα μπορούσε να εξυπηρετεί σκοτεινούς σκοπούς εχθρών της Εκκλησίας όπως από τις προφητείες της Αποκάλυψης διαφαινόταν…


Οι υπάλληλοι αντέδρασαν έντονα, ο τότε υπουργός … απειλούσε με απολύσεις για παράβαση καθήκοντος και άρνηση να ενταχθούν οι υπάλληλοι σε ένα σύστημα γιά το οποίο είχε ξοδέψει το Υπουργείο εκατοντάδες εκατομμύρια…


Στο τέλος, μέσα από ένα καθεστώς απειλών και πιέσεων μείνανε μόνο δύο υπάλληλοι πού επ΄ ουδενί λόγω, δεν παίρνανε κάρτες. Τούς είχαν δώσει μάλιστα και ημερομηνία απόλυσης αν συνέχιζαν την άρνησή τους.
Οι δύο ευλαβείς αδελφοί απευθύνθηκαν στην Εκκλησία και σε διάφορους ιερείς ζητώντας συμβουλή γιά το τί έπρεπε να κάνουν. Ο ένας ιερέας έλεγε στον κύριο …
– Έλα, καημένε τώρα, πάρε την κάρτα, δεν είναι τίποτα αυτό. Έχεις και 4 παιδιά. Τί άλλο μπορείς να κάνεις;
Άλλος έλεγε άλλα κλπ , τον μπέρδεψαν τόσο πολύ τον άνθρωπο ώστε στο τέλος αποφάσισε να πάει στο Άγιο Όρος στον π.Παϊσιο. Τού διηγήθηκε τα συμβάντα και τις απειλές τού Υπουργού, και τού έδειξε και την κάρτα.
Την πήρε ο γέροντας στο χέρι του και αφού την περιεργάστηκε προσεκτικά, τού είπε,
– Πρόσεξε. Αυτή η κάρτα είναι απλή. Δεν περιέχει ούτε μαγνητική ταινία, ούτε κάποιον κωδικό από συστήματα bar code και UPC . Μη στενοχωριέστε λοιπόν. Όμως εσείς καλά κάνατε και δεν δεχτήκατε αυτό το σύστημα, γιατί πίσω του κρύβεται άλλο σχέδιο μεγαλύτερο… Μη δεχθείτε λοιπόν τις κάρτες ως το τέλος !

Τού είπε τότε, ο κύριος ….,

-Γέροντα, ο υπουργός με απειλεί ότι θα με απολύσει σε λίγες μέρες αν δεν δεχτώ Κι΄ ο π. Παϊσιος τού είπε:

– Εσύ, κάνε αυτό πού βλέπεις ότι αναπαύει τον Χριστό μας και την συνείδησή σου, και ο υπουργός, αν επιμείνει και συνεχίσει, δεν θα προλάβει να πραγματοποιήσει ούτε την απειλή του προς εσένα ούτε να εφαρμόσει το αντίχριστο σχέδιό του…


Έφυγε ο κύριος … από το Άγιο Όρος γεμάτος εμπιστοσύνη στον Χριστό, αλλά και στις ευχές τού Γέροντα. Από το υπουργείο τού ήλθε μία κλήση πού καλούσε τον συνάδελφό του και τον ίδιο σε απολογία, μέσα σε συγκεκριμένη ημερομηνία.


Όμως, πριν έλθει η ημερομηνία αυτή, έφυγε ο υπουργός από την θέση του και η τότε… κυβέρνηση έπεσε !…
Ο επόμενος υπουργός ξήλωσε όλα τα μηχανήματα, διότι τα θεώρησε ότι παραβίαζαν την ελευθερία τού ατόμου, και τα στοίβαξε στο υπόγειο τού υπουργείου όπου και παραμένουν μέχρι σήμερα…”
( από το βιβλίο ” Σκεύος εκλογής” σελ.66-67)

***

Όσο θα περνάει ο καιρός, όλο και πιο δύσκολα θα γίνονται τα πράγματα. Ο Χριστός ήξερε πως θα ήταν, μας προειδοποιεί εκ των προτέρων, ώστε να γνωρίζουμε και να προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε να μην ακολουθούμε την πλειοψηφία που πηγαίνει στην άβυσσο.
Πατριάρχης Παύλος της Σερβίας

Η Ρωσική ορθόδοξη εκκλησία στην Τουρκία μετά την διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

ΡΩΣΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ρώσοι ιερείς που εργάζονται στην Τουρκία, από αριστερά προς τα δεξιά: Fr.  Δημήτριος, πρύτανης του ναού στην Αλάνια, π.  Pallady, πρύτανης της ενορίας στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, Fr.  Γεώργιος, Πρύτανης του Ναού Αγ.  Κωνσταντίνου και Ελένης, π.  Alexey, πρύτανης του ναού στην Αττάλεια στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

Τα εδάφη της αρχαίας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ένα σημαντικό τμήμα της οποίας αποτελεί σήμερα μέρος της σύγχρονης Τουρκίας, είχαν μεγάλη σημασία για τους χριστιανούς της Ρωσίας και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από τη στιγμή της υιοθέτησης της Ορθοδοξίας από την Αρχαία Ρωσία. Ωστόσο, οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας ξεκίνησαν την αποστολή τους στην Ανατολία πολύ πρόσφατα. Γιατί συνέβη?

Το σημείο εκκίνησης μπορεί να ονομαστεί η 11η Οκτωβρίου 2018, όταν η Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αποφάσισε να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Έτσι, ακύρωσε τη δική του απόφαση, που ελήφθη το 1686, σύμφωνα με την οποία η Μητρόπολη Κιέβου περιλαμβανόταν στο Πατριαρχείο Μόσχας. Μπορεί ακόμη να ειπωθεί ότι η Κωνσταντινούπολη, χωρίς να συντονίσει την απόφασή της με οποιονδήποτε τρόπο με τη συντριπτική πλειοψηφία της επισκοπής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας, πήρε μια απόφαση για αυτούς, σαν η Ουκρανία να ήταν πάντα το κανονικό έδαφος της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, και μεταφέρθηκε στη Μόσχα μόνο για προσωρινή δικαιοδοσία.

Ακόμη χειρότερα, στην ίδια συνεδρίαση, η Σύνοδος καθιέρωσε κανονική κοινωνία με δύο «εκκλησίες» που προηγουμένως αναγνωρίστηκαν από ολόκληρη την Ορθόδοξη κοινότητα ως σχισματικές: την Ουκρανική Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου, με επικεφαλής τον αυτοαποκαλούμενο «Πατριάρχη» Filaret Denisenko, και την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία, με επικεφαλής τον επίσης αυτοαποκαλούμενο «Μητροπολίτη » Makariy Miletich.

Η αποδοχή των σχισματικών στην κοινωνία, η καταπάτηση ξένων κανονικών εδαφών, η προδοτική προσπάθεια αποκήρυξης των δικών του ιστορικών αποφάσεων και υποχρεώσεων έχουν οδηγήσει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως πέρα ​​από τα όρια του κανονικού πεδίου και κατέστησαν εντελώς αδύνατη τη συνέχιση της ευχαριστιακής κοινωνίας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. και ιεράρχες ομοϊδεάτες του. Ως εκ τούτου, στις 15 Οκτωβρίου 2018, σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν μπορούσε να ληφθεί άλλη απόφαση εκτός από τη διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ταυτόχρονα, φαινόταν αδύνατο να αφήσουν τους ενορίτες στην Τουρκία, πιστούς στους κανονικούς κανόνες, χωρίς ποιμαντική μέριμνα. Η ρωσόφωνη κοινότητα της Τουρκίας αριθμεί δεκάδες χιλιάδες άτομα, για πολλούς από τους οποίους η επείγουσα ανάγκη είναι η συμμετοχή σε ορθόδοξες λειτουργίες. Ως εκ τούτου, στην ίδια Σύνοδο αποφασίστηκε η αποστολή κληρικού του Πατριαρχείου Μόσχας στην Τουρκική Δημοκρατία, ο οποίος θα μπορούσε να ενώσει τους Ορθόδοξους ενορίτες γύρω του και να συνεχίσει τις τακτικές λειτουργίες στην ιστορική εκκλησία που βρίσκεται στην θερινή κατοικία του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας. στην Κωνσταντινούπολη.

Ενορία της Εκκλησίας των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στο έδαφος της θερινής κατοικίας του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στην ΚωνσταντινούποληΕνορία της Εκκλησίας των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στο έδαφος της θερινής κατοικίας του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη

Ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, ο ιερέας Γκεόργκι Σεργκέεφ, κληρικός της πόλης της Μόσχας, στάλθηκε στην Τουρκία, ο οποίος από τον Νοέμβριο του 2018 επανέλαβε τις τακτικές λειτουργίες στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Αποστόλους. Αυτός ο ναός χτίστηκε το 1832 στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, στο Sariyer, όπου βρισκόταν ένα κτίριο της πρεσβείας και προοριζόταν αρχικά για τη φροντίδα των Ρώσων διπλωματών. Εργάστηκε μέχρι το 1923, αλλά μετά την παράδοση της θερινής κατοικίας στη σοβιετική κυβέρνηση, ο ναός έκλεισε και στο κτήριο του εγκαταστάθηκε λεβητοστάσιο. Η αποκατάσταση και αναστήλωση του ναού ξεκίνησε το 2008 με πρωτοβουλία του αείμνηστου Ρώσου πρέσβη V.E. Ιβανόφσκι. Στις 6 Ιουλίου 2009, ο ναός καθαγιάστηκε από τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο και τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλο.

Με την άφιξη του ιερέα Γκεόργκι Σεργκέεφ, η ενοριακή ζωή ξανάρχισε, άρχισαν να γίνονται τακτικές εκκλησιαστικές λειτουργίες

Με τον ερχομό του ιερέα Γκεόργκι Σεργκέεφ επανήλθε η ενοριακή ζωή, άρχισαν να γίνονται τακτικές εκκλησιαστικές λειτουργίες και σχηματίστηκε μεγάλη κοινότητα πιστών. Προς το παρόν, ο καθένας μπορεί να συμμετέχει στις ακολουθίες, επιπλέον, όλα τα μυστήρια τελούνται στην εκκλησία, συμπεριλαμβανομένου του Γάμου. Ο π. Γεώργιος εκτελεί επίσης τακτικές υπηρεσίες στις πόλεις: Άγκυρα, Προύσα, Σμύρνη, Ιζμίτ, Κουσάντασι, Σαμψούντα, Εσκισεχίρ.

Θεία λειτουργία στο γραφείο αντιπροσωπείας της Rossotrudnichestvo (Ρωσικός Οίκος) στην ΆγκυραΘεία λειτουργία στο γραφείο αντιπροσωπείας της Rossotrudnichestvo (Ρωσικός Οίκος) στην Άγκυρα

Αλλά όταν μιλάμε για την Τουρκία, εκτός από την Κωνσταντινούπολη, σχεδόν αμέσως έρχεται στο μυαλό η Αττάλεια, Παραδοσιακά, εκεί ζει ο μεγαλύτερος αριθμός ορθοδόξων πιστών. Το 2019, η Ορθόδοξη κοινότητα της Αττάλειας κατέγραψε επίσημα την Εταιρεία Ορθοδόξων Ρωσόφωνων πιστών στην επαρχία της Αττάλειας. Ο ιερέας Aleksei Golovin στάλθηκε σε αυτό το θέρετρο για να πραγματοποιήσει τακτικές υπηρεσίες και νοικιάστηκε ένα δωμάτιο εξοπλισμένο ως εκκλησία. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στη διεύθυνση: Antalya, Muratpasha, Cumhuriyet street, 38, όροφος 3.

Εκκλησιασμός στην ΑλάνιαΕκκλησιασμός στην Αττάλεια 

Η κοινωνία άρχισε γρήγορα να επεκτείνεται - το 2020, δημιουργήθηκε μια δεύτερη εκκλησία, αλλά ήδη στην πόλη Alanya, όπου ζουν επίσης πολλοί ρωσόφωνοι πιστοί. Βρίσκεται στη διεύθυνση: Alanya, Hadjet, Janlilar Street, 11, και ο ιερέας Dimitry Bogatyr εκτελεί θείες λειτουργίες

Πασχαλινή λειτουργία στο ναό στην ΑττάλειαΠασχαλινή λειτουργία στο ναό στην Αλανια

Επιπλέον, περισσότεροι από 3.000 από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία εργάζονται αυτή τη στιγμή για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην επαρχία Μερσίνης. Ανεγέρθηκε προσωρινός ναός για τη σίτιση των ντόπιων πιστών, όπου, με την ευλογία του Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννη Θ', τελούνται τακτικές ακολουθίες από τον μοναχό της Λαύρας Τριάδας-Σεργίου, ιερομόναχο Παλλάδιο (Μπίστροφ). Αλλά δεδομένου ότι ο ναός βρίσκεται στο έδαφος της κατασκευής μιας αυστηρά φυλασσόμενης πυρηνικής εγκατάστασης, μόνο οι υπάλληλοι του πυρηνικού σταθμού που έχουν πρόσβαση στο εργοτάξιο μπορούν να συμμετέχουν στις Θείες λειτουργίες 

Θεία λειτουργία στο αναπαυτήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην ΈφεσοΘεία λειτουργία στο αναπαυτήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Έφεσο

Οι ορθόδοξες κοινότητες στην Τουρκία οργανώνουν τακτικά προσκυνήματα για τους ενορίτες

Οι ορθόδοξες κοινότητες στην Τουρκία οργανώνουν τακτικά προσκυνήματα για τους ενορίτες. Ταξίδια στο Demre, στον τόπο λειτουργίας του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού (3 φορές το χρόνο: 22 Μαΐου - μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Νικολάου από τον κόσμο της Λυκίας στο ιταλικό Μπάρι, 11 Αυγούστου - Γέννηση του Αγ. Νικολάου, 19 Δεκεμβρίου - Ημέρα Μνήμης), στον τάφο του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή. ανήμερα της μνήμης των ⅠⅠⅠ της Οικουμενικής Συνόδου, που έγινε στον συγκεκριμένο ναό. Επιπλέον, στις 9 Ιουνίου, ανήμερα της μνήμης του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, τελούνται θείες ακολουθίες στην Καππαδοκία, στον χώρο της ασκητικής ζωής του αγίου.

Θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού των Μύρων, Demre (Λυκικοί Κόσμοι)Θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού των Μύρων, Demre (Λυκικοί Κόσμοι)

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ολόκληρη σχεδόν η νοτιοανατολική Τουρκία υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας, με το οποίο η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται σε ευχαριστιακή κοινωνία, και ως εκ τούτου δεν απαγορεύεται στους Ορθόδοξους Χριστιανούς να συμμετέχουν στις ακολουθίες και τα μυστήρια της Εκκλησία της Αντιόχειας, ακόμη κι αν, κατά κανόνα, γίνονται στα αραβικά. Οι μεγαλύτερες ορθόδοξες κοινότητες στην περιοχή ζουν στις επαρχίες Μερσίνας, Χατάι και Γκαζιαντέπ.

Προσκυνητές στην είσοδο της σπηλιάς όπου εργάστηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, Urgup, ΚαππαδοκίαΠροσκυνητές στην είσοδο της σπηλιάς όπου  ασκήτεψε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, από την  Καππαδοκία

Οι μεγαλύτερες ορθόδοξες κοινότητες στην περιοχή ζουν στις επαρχίες Μερσίνας, Χατάι και Γκαζιαντέπ.



Μια σύγχρονη απατημένη ορθόδοξη σύζυγος- Η πίστη, η υπομονή και η αγάπη στο τέλος νικούν!


Τον άνδρα μου τον παντρεύτηκα με προξενιό. Όμως χωρίς να το ξέρω, εκείνος αγαπούσε και είχε χρόνια δεσμό με μια κοπέλα, που οι δικοί του δεν την ήθελαν, αλλά αυτός δεν έπαψε ποτέ να την αγαπά.

Παντρευτήκαμε. Η μέρα του γάμου ήταν πολύ όμορφη.
Όμως οι όμορφες μέρες ήταν μόνο τρεις. Από την τέταρτη μέρα και επί δέκα επτά χρόνια η ζωή μου δίπλα του ήταν μια κόλαση. Όταν τον ρώτησα γιατί μου φερόταν τόσο άσχημα, μου αποκάλυψε πως αγαπούσε άλλη γυναίκα κι όχι εμένα. Έπεσα από τα σύννεφα!

-Τότε γιατί με παντρεύτηκες;

-Γιατί με πίεσαν οι γονείς μου. Εκείνη, βλέπεις, δεν την ήθελαν.

-Και εγώ τι φταίω να μου φέρεσαι έτσι;

-Σήκω και φύγε, άμα δεν σου αρέσει.

-Που να πάω; Ντρέπομαι τα αδέλφια μου και τον κόσμο.

-Ε! Τότε κάτσε εδώ και βούλωστο.
Αυτή ήταν η απάντησή του. Μαζί κοιμόμασταν, όταν τσακωνόταν με την άλλη. Ωστόσο έμεινα έγκυος!

Μόλις του το είπα, έγινε θηρίο έτοιμο να με κατασπαράξει! Μου ζήτησε να το ρίξω. Εγώ όμως, δεν το κάνα. Για κανέναν και για τίποτε δεν θα σκότωνα το παιδί μου. Μ’ αυτόν τον τρόπο γέννησα τρία κορίτσια.

-Εργάζεστε;

-Ναι! Έχω δικό μου κομμωτήριο. Ποτέ όμως οι πελάτισσές μου δεν με είδαν κλαμένη ή πικραμένη. Ούτε και τα παιδιά μου. Την πίκρα μου την έκρυβα βαθιά μες’ στην ψυχή μου, τη μοιραζόμουν μόνο με τον Θεό. Ξέρεις τι σημαίνει να κοιμάσαι με τον άνδρα σου, όποτε τσακώνεται με τη φιλενάδα του;

-Δεν το έχω ζήσει, όμως μπορώ να σε καταλάβω. Καλά, αυτή δεν βρήκε κάποιον να παντρευτεί, να κάνει οικογένεια;

-Παντρεύτηκε, έχει και δύο παιδιά. Αλλά με τον άνδρα μου δεν χώρισαν ποτέ.

-Ο άνδρας της δεν το έχει καταλάβει;

-Δεν ξέρω.

-Τα παιδιά σας δεν έχουν καταλάβει τίποτε;

-Όχι! Πάντα τον δικαιολογούσα, τον κάλυπτα. Αλλά και ποτέ δεν μαλώσαμε. Γιατί ποτέ δεν τον ρώτησα ούτε πού ήταν ούτε γιατί άργησε ούτε αν ήταν με αυτήν. Τίποτα! Όποια ώρα κι αν ερχόταν, αν ήταν μπροστά τα παιδιά, του έλεγα: Καλώς τον Δημητράκη! Και ετοίμαζα το τραπέζι για να φάει.

-Πώς το άντεχες αυτό;

-Δεν μπορούσα να κάνω κι αλλιώς. Έπρεπε να δώσω το καλό παράδειγμα στα παιδιά μου. Ήθελα να μάθουν την αξία του σεβασμού, την αξία της αγάπης, την αξία της υπομονής.

-Και, δόξα τω Θεώ, εσύ διαθέτεις πολλή υπομονή.

Εδώ χαμογέλασε. Συνέχισα:

-Τα παιδιά σου, ποιος σου τα κρατούσε, τις ώρες που εσύ εργαζόσουν;

-Η μητέρα μου. Και ξέρεις πώς τους περνούσα τα μηνύματα για οτιδήποτε ήθελα να αποφύγουν;

-Πώς;

-Τους τα έγραφα σε κασέτα. Από τον καιρό που ήταν μωρά, έγραφα κάθε μέρα κάτι στην κασέτα, την έδινα στη μητέρα μου και της έλεγα να τους βάζει να την ακούνε. Έτσι δεν ένιωθαν πολύ την απουσία μου.

Αυτό γινόταν επί δεκαεπτά χρόνια. Ό,τι μήνυμα ήθελα να τους περάσω, το παρουσίαζα πως το είχα ακούσει στο κομμωτήριο. Για τα ναρκωτικά, ας πούμε, τους έλεγα πως είχε έρθει μία πελάτισσα στο μαγαζί, που ήταν πολύ πικραμένη, γιατί το παιδί της είχε μπλέξει με κάποιους φίλους, που τον παρέσυραν στα ναρκωτικά… ή άλλοτε πως γνώρισα κάποιο κορίτσι, που έμπλεξε με κάποιο αγόρι και έμεινε έγκυος και από την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη τής προέκυψαν πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα.

Όταν μεγάλωσαν, δεν πήγαιναν στη γιαγιά τους, αλλά προτιμούσαν να καθίσουν σπίτι να διαβάσουν. Τους έλεγα πως, όταν έρθει ο πατερούλης, έπρεπε να του σερβίρουν το φαγητό, να τον περιποιούνται, αφού εκείνος αγωνίζεται για μας, γιατί μας αγαπάει πολύ. Έτσι, κάθε μέρα γυρίζοντας από το σχολείο, θα έβαζαν πρώτα να ακούσουν το μήνυμα της μαμάς.

-Συγγνώμη. Όλα αυτά πώς τα άντεχες;

-Σου είπα: Την πίκρα μου τη μοιραζόμουν με το Θεό, γι’ αυτό και άντεχα. Αν συζητούσα με κάποια φίλη τα προβλήματά μου, σίγουρα θα είχα χωρίσει. Άκου τη συνέχεια, για να δεις την κατάληξη.

-Είμαι όλη αφτιά! Ακούω.

-Λοιπόν! Επί δεκαεπτά χρόνια, διακοπές πήγαινα μόνη με τα παιδιά μου. Εκείνος δεν ήρθε ποτέ, με όσα παρακάλια κι αν του έκαναν τα παιδιά. Μια χρονιά, γυρνώντας από τις διακοπές μας, βρήκα μια κασέτα στο κομοδίνο μου, που έγραφε πάνω «Σ’ αγαπώ».

 - Παραξενεύτηκα! Τι κασέτα ήταν αυτή; Σκέφθηκα πως θα ήταν για τη φιλενάδα του. Όταν το βράδυ κοιμήθηκαν τα παιδιά, έβαλα να την ακούσω.
Εδώ γέλασε.

-Γιατί γελάτε; τη ρώτησα περίεργα.
-Γιατί η κασέτα ήταν γραμμένη από τον άνδρα μου για μένα!
-Τι έλεγε η κασέτα;
-Πριν σου πω τι έλεγε η κασέτα, θα σου πω τι έκανε πριν.
-Τι έκανε;
-Είχε μαλώσει άσχημα με τη φιλενάδα του και χώρισαν. Πήγε σπίτι και κατευθύνθηκε προς το δωμάτιο των παιδιών. Γνώριζε πως τους γράφω κασέτες, πήρε μια στην τύχη και την άκουσε. Κι ύστερα κι άλλες… Έτσι άκουσε τι έλεγα στα παιδιά και συγκινήθηκε. Πήρε λοιπόν και αυτός μια κασέτα και μου έγραψε:

«Συγχώρεσε με για ότι σου έχω κάνει. Τώρα καταλαβαίνω πόσο πολύ σ’ έχω πληγώσει, πόσο πολύ σ’ έχω ταπεινώσει. Και εσύ ούτε μία άσχημη κουβέντα δεν είπες ποτέ, πάντα τρυφερή και γλυκιά μαζί μου. Άκουσα μερικές κασέτες σου, που μιλάς στα παιδιά μας. Δεν με κατηγόρησες ποτέ. Μόνο καλά λόγια έβγαιναν από τα χείλη σου. Τώρα κατάλαβα γιατί μ’ αγαπούν τόσο πολύ τα παιδιά μας. Σε παρακαλώ, συγχώρεσε με, και σου υπόσχομαι, ότι σου στέρησα όλα αυτά τα χρόνια, να σου τα δώσω απλόχερα από εδώ και πέρα. Θα είσαι η βασίλισσα της καρδιάς μου. Σε παρακαλώ, συγχώρεσε με. Αυτή την ώρα που σου μιλάω, πίστεψέ με πως αισθάνομαι πολλή αγάπη για σένα, μου λείπεις. Σ’ αγαπώ».

Ακούγοντάς τα όλα αυτά, ένιωσα όμορφα, δυσκολευόμουν όμως να τα πιστέψω. Στη σκέψη μου ήρθαν, σαν κινηματογραφική ταινία, όσα μου έκανε και όσα μου έλεγε. Έτσι με πήρε ο ύπνος.

Όταν γύρισε το βράδυ, τον άκουσα, μα δεν σηκώθηκα, όπως έκανα πάντα, για να του βάλω φαγητό. Έκανα πως κοιμόμουν. Εκείνος ήρθε και ξάπλωσε δίπλα μου, σιγά-σιγά, για να μη με ξυπνήσει και με πήρε αγκαλιά, για πρώτη φορά στα δεκαεπτά μας χρόνια. Και όχι μια απλή αγκαλιά, αλλά πολύ τρυφερή… Με φίλησε απαλά στην πλάτη και ψιθύρισε:

 «Συγχώρεσε με, σ’ αγαπώ!»

Από εκείνη την βραδιά η ζωή μου άλλαξε τελείως. Ο Δημήτρης έγινε άλλος άνθρωπος… Τρυφερός, στοργικός, δεν μου χάλασε ποτέ χατίρι. Με λίγα λόγια γίναμε οικογένεια.

Να ξέρεις πως στη ζωή, όταν αγωνίζεσαι, θα χάνεις μάχες, μα στο τέλος τον πόλεμο εσύ θα τον κερδίσεις.
Και κάτι άλλο: Χωρίς πίστη στον Θεό, δεν έχεις όπλα να παλέψεις!
Πηγή: Askitikon


Η Ρωσία εόρτασε την ημέρα βαπτίσματος των Ρως από τον πρίγκιπα Βλαδίμηρο - Αγαπώ τον Χριστό


Την ημέρα μνήμης του Ισαποστόλου Μεγάλου Δούκα Βλαδίμηρου, ημέρα της εκκλησιαστικής-κρατικής εορτής της βάπτισης των Ρως, 28 Ιουλίου 2023, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Κρεμλίνου της Μόσχας, ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλος προεξείχε στην λιτανεία των  κειμηλίων και της Ιεράς εικόνας του Ισαποστόλου Πρίγκιπα Βλαδίμηρου μέσω της πύλης Μποροβίτσκι στο μνημείο του Βαπτιστή των Ρως στην Πλατεία Μποροβίτσκι.


Στην πομπή και την προσευχή στο μνημείο παρευρέθηκαν επίσκοποι και κληρικοί που υπηρέτησαν την Αγιότητά του στη λειτουργία, συμμετέχοντες στη Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στο μνημείο, όπου συγκεντρώθηκαν οι κληρικοί των εκκλησιών της Μόσχας, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας, προσευχήθηκαν προς τους Αποστόλους και στον πρίγκιπα Μεγα Δούκα Βλαδίμηρο.
Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος διάβασε επίσης και προσευχή για την Αγία Ρωσία.

Μετά την προσευχή ο Προκαθήμενος της Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απευθύνθηκε στο ακροατήριο στην Πλατεία Μποροβίτσκαγια Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης είπε: "... Σήμερα, έχει σπαρθεί διχόνοια μεταξύ των αδελφικών λαών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που έχουν αναδυθεί από την ίδια βαπτιστική γραμματοσειρά — και αυτή η διχόνοια, όπως γνωρίζουμε, υποστηρίζεται ενεργά από δυνάμεις εξίσου εχθρικές τόσο προς ρωσική όσο και Ουκρανοί. Επομένως, έχοντας επίγνωση όλων αυτών, καλούμαστε να πάρουμε την ασπίδα της αγάπης. Μια ασπίδα αγάπης για τον Θεό, τον γείτονα και την πατρίδα. Ανεξάρτητα από το πόσο εξελιγμένος μπορεί να είναι ο εχθρός, ο οποίος σκόπιμα και για πολλά χρόνια δημιούργησε τις προϋποθέσεις για αυτήν την εσωτερική σύγκρουση, δεν μπορεί να αντέξει τη δύναμη της θυσιαστικής αγάπης. Αυτή η αγάπη δεν είναι μόνο στην ανιδιοτελή στρατιωτική θητεία. Είναι στην ικανότητα να είμαστε ελεήμονες και συμπονετικοί στην καθημερινή μας ζωή. Υποστηρίζει αμάχους και πρόσφυγες, τραυματίες και χαμένες περιουσίες. Το κακό που φέρνει κάθε πόλεμος μαζί του ξεπερνιέται μόνο με αυτόν τον τρόπο και με κανέναν άλλο τρόπο. Χωρίς αγάπη, δεν υπάρχει τρόπος να βρεθεί ένας δίκαιος Κόσμος, και χωρίς αγάπη, δεν υπάρχει αληθινός δρόμος προς τον Θεό.

... Τώρα, σε περιόδους αναταραχής, είναι ο ηθικός μετασχηματισμός, μια ενεργή αλλαγή της καρδιάς που απαιτείται από τον καθένα μας. Εάν είμαστε παρόμοιοι σε αυτό το πνευματικό έργο με τον ίσο προς τους Αποστόλους πρίγκιπα Βλαντιμίρ, τότε με τη δύναμη του Αναστημένου Χριστού, ο οποίος νίκησε τον ίδιο τον θάνατο, σίγουρα θα κερδίσουμε τη νίκη επί του εχθρού της ανθρώπινης φυλής—αυτή είναι η νίκη που προηγείται όλων των άλλων νικών που χορηγούνται από τον Κύριο σε κάθε άτομο και ολόκληρο το έθνος. Είναι αυτή η νίκη επί του σημαντικότερου εχθρού, του εχθρού του ίδιου του Θεού, που ανοίγει το δρόμο για την οικοδόμηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, των καλών σχέσεων μεταξύ των λαών και της ευημερίας των χωρών και των κρατών.
Ο Θεός παραχωρεί ότι οι καρδιές μας μπορούν να γεμίσουν με καλοσύνη, ότι οι καλές πράξεις μπορεί να είναι το κύριο περιεχόμενο της ζωής του λαού μας, έτσι ώστε, σύμφωνα με το λόγο του Αποστόλου, αυτά τα τρία παραμένουν σε αυτό πάντα: πίστη, ελπίδα, αγάπη.αλλά η αγάπη τους είναι μεγαλύτερη (1 Κορ. 13:13).»



Με ρωτάς γιατί να πηγαίνουμε κάθε Κυριακή στην εκκλησία; Και σου απαντώ !! Αγαπώ τον Χριστό


Στον ιερέα συχνά, κάνουν αυτήν την ερώτηση, πού αναφέρεται στον τίτλο, και αρχίζουν να δικαιολογούνται.

-Πρέπει να χορτάσουμε ύπνο, να περάσουμε χρόνο με την οικογένεια, να κάνουμε δουλειές στο σπίτι, κι εδώ πρέπει να σηκωθώ και να πάω στην εκκλησία.

Για ποιό λόγο;

Η απαίτηση αυτή δεν έχει εφευρεθεί από τούς ανθρώπους, αλλά έχει δοθεί από τις Δέκα Εντολές: «εξ ημέρας εργάζου και κάμνε πάντα τα έργα σου’ η ήμερα όμως η εβδόμη είναι σάββατον Κυρίου του Θεού σου» (Εξ. 20, 8)… Στην Καινή Διαθήκη, μια μεγάλη γιορτή έγινε η Κυριακή, γιατί ο Χριστός, αναστήθηκε από τούς νεκρούς, άγιασε αυτή την ήμερα. Σύμφωνα με τούς κανόνες της Εκκλησίας ο παραβάτης της εντολής αυτής υπόκειται σέ αφορισμό (80ος κανόνας ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου). Είναι απίθανο ο Δημιουργός να μας έδινε παράλογες εντολές, και οι κανόνες της Εκκλησίας δεν είναι γραμμένες για να παιδεύουν τούς ανθρώπους.

Ποιό είναι τελικά το νόημα αυτής της εντολής;

Επειδή ο θεός είναι η αγάπη και η πηγή της αγάπης και όποιος μένει εις αυτήν την αγάπη και την ασκεί διά των έργων, μένει εν τω Θεώ και ο Θεός μένει εν αύτώ», σύμφωνα με τα λόγια του ευαγγελιστή Ιωάννη (Α’ Ίω. 4, 16), και το να εισέλθεις σέ επικοινωνία μαζί Του είναι δυνατόν μόνο μέσα από την αγάπη….

Αν εμείς αγαπάμε έναν άνθρωπο, τότε δεν επιδιώκουμε να συναντιόμαστε πιο συχνά μαζί του; Είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς ότι οι ερωτευμένοι αποφεύγουν να συναντήση ο ένας τον άλλο; Ναι, μπορείς να μιλήσεις κι από το τηλέφωνο, αλλά είναι καλύτερα να μιλάς προσωπικά. Έτσι και ο άνθρωπος πού αγαπά τον Θεό, επιδιώκει να Τον συναντά… Αφού, στο ναό του Θεού είναι συνεχώς στραμμένα τα μάτια του Κυρίου.

Εδώ Εκείνος μας ξαναγεννά μέσα από το βάπτισμα. Γι’ αυτό η εκκλησία είναι η μικρή ουράνια πατρίδα μας. Εδώ ο Θεός συγχωρεί τις αμαρτίες μας στο μυστήριο της Εξομολογήσεως. Εδώ δίνει τον Εαυτό Του σέ μας μέσα από την Θεία Κοινωνία. Είναι δυνατόν κάπου άλλου να μπορείτε να βρείτε αυτές τις πηγές της αιώνιας ζωής;

Στο ναό, ο Κύριος, όχι μόνο μας προστατεύει και μας δίνει δύναμη, αλλά και μας διδάσκει επίσης. Αφού όλη η λειτουργία είναι ένα πραγματικό σχολείο της αγάπης του Θεού…

Η λειτουργία της Κυριακής, είναι η καλύτερη θεραπεία για τις αμέτρητες καταθλίψεις και τις λύπες πού ζουν στην «γκρίζα καθημερινότητα». Αυτό είναι ένα λαμπερό ουράνιο τόξο της διαθήκης του Θεού μέσα στην ομίχλη της γενικής αναστάτωσης.

ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΔΑΝΙΗΛ ΣΙΣΟΕΒ

Γέροντας Αμβρόσιος – Θα έρθουν χρόνια δύσκολα, αλλά μη φοβάστε, θα φυλάει ο Χριστός τα παιδιά του

Αγιος Γέροντας Αμβρόσιος Λάζαρης της Μονής Δαδίου

– Για να φτιάξεις τον εαυτό σου, πρέπει να κουραστείς λιγάκι. Να κατακτήσεις τα πράγματα πού σου λέω: την πίστη σου σωστή• την ειλικρίνεια της καρδιάς να μην την μπερδεύεις με το ψέμα, με την αδικία, με την κλοπή, με την προστυχιά, με τα πράγματα αυτά• να είσαι δίκαιος άνθρωπος• και ν’ αγαπάς. Ποιόν ν’ αγαπάς; Εκείνον πού παραγγέλλει ν’ αγαπήσεις τον Θεό με την καρδιά σου και τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου. Για ερεύνησε μέσα στην καρδιά σου και τότε θα βρεις ποιόν αγαπάς. Με καταλαβαίνετε πώς σας μιλάω; Αν δεν με καταλαβαίνετε, θα τα βρείτε μπροστά σας αυτά πού σας λέω. Θα τα δείτε από τώρα και μπρος.
– Να μας δίνει μόνο δύναμη ο Θεός, φώτιση, κουράγιο, να μπορέσουμε να αντέξουμε αυτά τα πράγματα.
– Θα δίνει ο Κύριος. Εδώ θα είναι και θα δίνει. Ο Θεός έθρεψε τους Εβραίους σαράντα χρόνια με το μάννα. Ούτε έσπερναν, ούτε θέριζαν, ούτε όργωναν, ούτε είχαν τίποτα, κανένα ζώο. Και κάθε πρωί πήγαιναν έξω, άνοιγαν την πόρτα τους και έβρισκαν στο κατώφλι μια κατσαρόλα με το μάννα, πού είχε όλες τις ουσίες όλων των φαγητών. Και ζήσανε σαράντα χρόνια, όχι έναν χρόνο και τρία χρόνια. Σαράντα! θ’ αφήσει τώρα, λες, ο Θεός τον άνθρωπο εκείνον πού θα Τον ακολουθήσει; Όχι! Δεν θα τον αφήσει!

– Θα έρθουν χρόνια δύσκολα, αλλά μη φοβάστε. Τα παιδιά Του ο Θεός δεν τα εγκαταλείπει, θα τα φυλάει σκανδαλωδώς.
– Δηλαδή, Γέροντα;
– Τί δηλαδή; Να, άμα δεν θα έχεις να φας, θα ξυπνάς το πρωί, θα βρίσκεις μια φραντζόλα πάνω στο τραπέζι και θα λες: «Αυτό από που ήρθε»; Αλλά πρέπει να έχεις πίστη. Χωρίς πίστη, δεν γίνεται τίποτα.

Κυριακή Η΄Ματθαίου - Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων

γδόη Kυριακή τοῦ Mατθαίου σήμερα, ἀγαπητοί. Ὁ Xριστός μας, στό σημερινό Eὐαγγέλιο, εὑρίσκεται στήν ἔρημο μέ τούς Mαθητάς καί Ἀποστόλους, ἔχουν πάει νά ξεκουραστοῦν, νά κάνουν λίγες διακοπές. Ἔκαμε καί ὁ Xριστός καί οἱ Ἀπόστολοι διακοπές.

Ὅμως, ἐκεῖνοι πού Tόν ἀγαποῦσαν, οἱ ἄνθρωποι ὅλοι, καθώς Tόν εἶδαν νά πηγαίνει στήν ἔρημο, νά περνάει μέ τό καραβάκι ἀντίπερα στήν ἔρημο, Tόν ἀκολούθησαν πεζοί, πέρασαν τό ἡμικύκλιο πού κάνει ἐκεῖ ἡ θάλασσα τῆς Γαλιλαίας καί ἔφθασαν κοντά Tου. Tόσο Tόν ἀγαποῦσαν, τόσο Tόν ἤθελαν, πού δέν τούς ἔνοιαζε οὔτε τό λιοπύρι, οὔτε ἡ κούραση, οὔτε τό γεγονός πώς δέν εἶχαν τρόφιμα μαζί τους. Tίποτα. Tούς ἔνοιαζε μόνο νά ’ναι κοντά Tου. Ἔτσι εἶναι ἡ ψυχή. Σάν ἀγαπήσει τόν Θεό της, δέν θέλει τίποτε, «τά ἔχει ὅλα, κι ἄς μήν ἔχει τίποτα», πού ἔλεγε ὁ μεγάλος Ἀπόστολος.

Kαί ὁ Ἰησοῦς τούς συμπόνεσε, τούς «ἐσπλαχνίσθη», ὅπως λέει τό Eὐαγγέλιο. Bγῆκε ἀπό κεῖ πού ἦτο, θεράπευσε τούς ἀρρώστους των καί τούς μιλοῦσε. Θαυματουργοῦσε καί μιλοῦσε. Λόγος καί πράξη. Πράξη καί λόγος. Kι ἔλεγε ἀργότερα: «Ὁ ποιήσας καί διδάξας, οὗτος μέγας κληθήσεται».


Πῆρε τό βράδυ, κι οἱ ἄνθρωποι κρεμόντουσαν ἀπό τό στόμα τοῦ Xριστοῦ καί χαιρόντουσαν μέ τά θαύματά Tου. Eἶχαν ξεχαστεῖ τελείως. Oἱ Ἀπόστολοι, πού νοιάζονται τόν κόσμο, πῆγαν καί Tοῦ εἶπαν: «Πέρασε ἡ ὥρα, Kύριε. Δῶσε ἐντολή νά διαλυθοῦν καί νά φύγουν, νά πᾶνε στίς κοντινές κωμοπόλεις καί χωριά, νά βροῦνε νά φᾶνε». Kι ὁ Xριστός τί λέγει τότε στούς Μαθητάς; «Δῶστε τους ἐσεῖς νά φᾶνε». «Tί νά τούς δώσουμε, Kύριε; Ἐμεῖς δέν ἔχομε… Πέντε ψωμιά καί δύο ψάρια δέν φτάνουν οὔτε γιά μᾶς».

Kι ὁ Xριστός τούς λέγει: «Φέρτε τα ἐδῶ». Ὕψωσε τό βλέμμα στόν οὐρανό, εὐχαρίστησε τόν Πατέρα, τά εὐλόγησε, καί τά ἔκοψε κομμάτια, καί τά ’δωσε στούς Ἀποστόλους. Kαί στά χέρια τῶν Ἀποστόλων ἐπληθύνοντο. Kαί χόρτασαν πέντε χιλιάδες ἄνδρες, χωρίς γυναῖκες καί παιδιά. Aὐτό εἶναι προτύπωση τοῦ μυστηρίου τῆς Θείας Eὐχαριστίας. Ὁ Xριστός εἶναι «ὁ προσφέρων καί προσφερόμενος καί μηδέποτε δαπανώμενος». Eἶναι «ὁ ἐσθιόμενος καί μηδέποτε δαπανώμενος». Δέν τελειώνει ποτέ ὁ Xριστός.

Διάφοροι δῆθεν προφῆται τῆς ἐποχῆς μας λένε πώς θά τελειώσουν τά ἀγαθά αὐτῆς τῆς πλάσης, θά σωθεῖ τό νερό, θά λείψουν οἱ τροφές, καί τό ’να καί τ’ ἄλλο. Mά ἀφοῦ «πάρεστιν ὁ τροφοδότης», ὅπως λέει ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Xρυσόστομος, «εἶναι παρών ὁ τροφοδότης», δέν ἔχομε τίποτε νά φοβηθοῦμε. Aὐτός μέ πέντε ψωμιά χόρτασε ἕνα ἀμέτρητο πλῆθος, καί μπορεῖ ὁ Kύριος, Aὐτός πού μπορεῖ κι ἀπό πέτρες νά βγάλει παιδιά στόν Ἀβραάμ, μπορεῖ νά μᾶς δώσει νά φᾶμε. Ἐκεῖνος ὁ Ὁποῖος ἔφερε τά σύμπαντα «ἐκ τοῦ μή ὄντος εἰς τό εἶναι», μπορεῖ νά μᾶς δώσει τά πάντα, ἀφοῦ μᾶς ἔδωσε καί τόν ἑαυτό Tου, τό Σῶμα καί τό Aἷμα Tου, νά τά μεταλαμβαίνωμε «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καί εἰς ζωήν αἰώνιον».

Kαί ἀφοῦ ἔφαγαν ὅλοι καί χόρτασαν, ὁ Xριστός φρόντισε γιά τά περισσεύματα, τά κομμάτια πού περίσσευσαν. Eἶναι οἰκονόμος ὁ Xριστός· δέν θέλει νά σπαταλᾶμε τά ἀγαθά Tου. Mποροῦμε αὐτό πού ἔμεινε νά τό κρατήσωμε, νά φᾶμε καί πάλι, καί νά φάει καί κάποιος ἄλλος. Aὐτή εἶναι ἡ ἀρίφνητη ἀγάπη Tου καί ἡ ἐσπλαχνία Tου. Kαί ἀκόμα τούς ἔβαλε στό καράβι νά περάσουν ἀντίπερα.

Kι Ἐκεῖνος, ἀφοῦ ἀπέλυσε τόν λαό, ἀνέβηκε στό ὄρος καί προσευχότανε γι’ αὐτούς καί γιά ὅλους. Ὅταν ἐμεῖς δέν προσευχόμεθα, ὅταν ἐμεῖς ἀμελοῦμε, ὁ Xριστός προσεύχεται. Aὐτό μήν τό ξεχνᾶμε. Mᾶς κάνει καλό.
Ἀρχιμανδρίτης Ἀνανίας Κουστένης, Τὸ Κήρ

Ενημέρωση για νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες σε εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου

Με τον μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ, συναντήθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, με φόντο τις νέες ταυτότητες. Στη μεταξύ τους συζήτηση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο μητροπολίτης Σερρών, Θεολόγος.

Οι δύο μητροπολίτες, εκπροσωπώντας τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησαν διευκρινήσεις για τις νέες ταυτότητες, οι οποίες θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο.

Όπως τόνισε, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Μηταράκης «Είχα την τιμή να συναντηθώ με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και να συνομιλήσουμε μέσω τηλεδιάσκεψης και με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο, οι οποίοι, εκπροσωπώντας τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησαν διευκρινήσεις για τις νέες ταυτότητες

Μαζί με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο, Λάζαρο Μαυρόπουλο τους ενημερώσαμε αναλυτικά, διαβεβαιώνοντάς τους πως τα νέα έγγραφα ταυτοπροσωπίας δεν περιέχουν κανένα δεδομένο που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών ή προσβάλουν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη».

Ρωσία – Απο Ουκρανικό πύραυλο καταστράφηκε ο Καθεδρικός Ναός της Οδησσού

Η Ρωσία αρνείται ότι έπληξε τον καθεδρικό της Οδησσού
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ναός πιθανόν επλήγη από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα Δευτέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν καθεδρικό ναό στην ουκρανική πόλη της Οδησσού και ανακοίνωσε, χωρίς να παρέχει στοιχεία, ότι ο ναός επλήγη από πύραυλο που εξαπολύθηκε από την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε τον καθεδρικό ναό της Μεταμόρφωσης στο ιστορικό κέντρο της Οδησσού. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ναός πιθανόν επλήγη από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας ποτέ δεν πλήττουν κοινωφελείς εγκαταστάσεις και ακόμα λιγότερο εκκλησίες… Αρνούμαστε αυτές τις κατηγορίες, είναι απολύτως ψευδείς. Εδώ πρόκειται για (ουκρανικά) αντιπυραυλικά πυρά που εξαπολύθηκαν και κατέστρεψαν τον καθεδρικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.


Μητροπολίτης Καστοριάς : Δεν είναι θέμα θρησκευτικό ή πνευματικό οι νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες


Στην εξαγγελία ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να προχωρήσει το θέμα των νέων ταυτοτήτων με τις σχετικές δηλώσεις να γίνονται στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προχώρησε χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης.

Ενδιαφέρον θα έχει μέχρι τότε να δούμε ποια θα είναι η στάση της Εκκλησίας απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα η οποία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες στις προγραμματικές δηλώσεις την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, θα μπει στη ζωή μας.

“Θεωρώ ότι δεν είναι θέμα θρησκευτικό ή πνευματικό”
Σχετικά με την εξέλιξη αυτή και το τι προτίθεται να πράξει η Εκκλησία σε τυχόν αντιδράσεις από την πλευρά του ποιμνίου αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στην εκπομπή “Ψηλά τις Κεραίες” τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Antennes FM.

“Αυτά είναι πιο πολύ θέματα κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας. Για αυτά, νομίζω, έχουν πιο πολύ λόγο αυτοί που ασχολούνται με τα δικαιώματα του ανθρώπου και την ελευθερία του ανθρώπου. Δηλαδή όταν υπάρχουν περιορισμοί που περιορίζουν την ελευθερία των ανθρώπων νομίζω ότι αυτά πρέπει να τα βλέπουν αυτοί που ενδιαφέρονται για την ελευθερία των ανθρώπων… Σε πρώτη τοποθέτησή μου θεωρώ ότι δεν είναι θέμα θρησκευτικό ή πνευματικό. Αυτά να τα δούνε αυτοί που ενδιαφέρονται για την πολιτική ελευθερία των ανθρώπων”, είπε αρχικά για το θέμα ο Σεβασμιώτατος και εν συνεχεία σε ερώτηση για το τι προτίθεται να πράξει η Εκκλησία απάντησε ότι η Εκκλησία έχει τις αρμόδιες επιτροπές οι οποίες θα αποφανθούν για το ζήτημα.

Τέλος, για την εξέλιξη αυτή ο Σεβασμιώτατος κ. Καλλίνικος είπε ότι ίσως υπάρξει κάποια θέση της Εκκλησίας για το ζήτημα.

Το θέμα των ταυτοτήτων είχε κυριαρχήσει επί των ημερών του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου το έτος 2000 με συλλαλητήρια να διοργανώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε διαμαρτυρία για την απόφαση το θρήσκευμα να μην αναγράφεται πλέον στις ταυτότητες.

Από Σεπτέμβριο οι νέες ταυτότητες
Ο νέος τύπος ταυτοτήτων, οι οποίες μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσουν να εκδίδονται από τον Σεπτέμβριο, θα έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκης είπε ότι «στόχος μας είναι να τις παρουσιάσουμε στο κοινό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αρχές Σεπτεμβρίου», ενώ σημείωσε πως την επομένη θα αρχίσει η έκδοσή τους.

Σχετικά με τις παλιές ταυτότητες ανέφερε: «Έχουν διάρκεια 10 χρόνια και ως ταξιδιωτικό έγγραφο. Πλέον αυτό θα φαίνεται και επίσημα πάνω στην ταυτότητα. Η λογική θα είναι στο μέλλον με μια κοινή αίτηση να επανεκδίδεις ταυτότητα και διαβατήριο ανά 10 χρόνια».

«Δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει το κόστος έκδοσης της νέας ταυτότητας, ούτε το κόστος διαβατηρίου» συμπλήρωσε.

Αντίθετος ο Μητροπολίτης Αντινόης με την αφαίρεση του Εσταυρωμένου πίσω απ' την Αγία Τράπεζα

Δείτε την συνέντευξη που παραχώρησε ο Μητροπολίτης Αντινόης για το σοβαρό θέμα της αφαίρεσης του Εσταυρωμένου πίσω από την Αγία Τράπεζα στην...