Κάθε βράδυ έρχεται ο Θεός και πίνει το γαλατάκι από την κατσικούλα που του αφήνω

 

Στην Αίγυπτο όπου υπήρχαν στη βαθιά χριστιανική αρχαιότητα πολλά μεγάλα μοναστήρια, ζούσε ένας μοναχός που ήταν φίλος με έναν αγράμματο απονήρευτο αγρότη-φελάχο. Μια μέρα ο φελάχος είπε στο μοναχό:«Κι εγώ λατρεύω το Θεό που δημιούργησε αυτό τον κόσμο! Κάθε απόγευμα χύνω σε μια γαβάθα κατσικίσιο γάλα και το βάζω κάτω από ένα φοίνικα. Το βράδυ ο Θεός έρχεται και πίνει το γαλατάκι μου. Του αρέσει πάρα πολύ! Ούτε μια φορά δεν έμεινε κάτι στη γαβάθα». Όταν άκουσε αυτά τα λόγια ο μοναχός, δε μπόρεσε να μη γελάσει. Καλόψυχα και κατανοητά εξήγησε στο φίλο του ότι ο Θεός δε χρειάζεται κατσικίσιο γάλα.


 Όμως ο αγρότης επέμενε με πείσμα στο δικό του. Τότε ο μοναχός πρότεινε την επόμενη νύχτα να παρακολουθήσουν κρυφά τι συμβαίνει, όταν αφήσουν τη γαβάθα με το γάλα κάτω από τον φοίνικα. Το είπαν και το έκαναν:Tη νύχτα ο μοναχός κι ο αγρότης κρύφτηκαν κοντά και στο φως του φεγγαριού σύντομα είδαν ότι μια αλεπουδίτσα είχε πλησιάσει κρυφά τη γαβάθα κι έγλειφε όλο το γάλα ώσπου να την αφήσει πεντακάθαρη.


Αυτή η αποκάλυψη χτύπησε τον αγρότη σαν κεραυνός! «Ναι», παραδέχτηκε συντετριμμένος, «τώρα το βλέπω, δεν ήταν ο Θεός!».


Ο μοναχός προσπάθησε να καθησυχάσει τον αγρότη κι άρχισε να εξηγεί ότι ο Θεός είναι Πνεύμα, ότι είναι απόλυτα διαφορετικός σε σχέση με τον κόσμο μας, ότι οι άνθρωποι Τον γνωρίζουν με ιδιαίτερο τρόπο… Όμως ο αγρότης στεκόταν μπροστά του με το κεφάλι κάτω και μετά άρχισε να κλαίει κι έφυγε για την καλύβα του.


Ο μοναχός πήγε κι αυτός στο κελί του. Όμως όταν πλησίασε είδε με κατάπληξη έναν άγγελο στην πόρτα να του φράζει το δρόμο. Ο μοναχός τρομαγμένος έπεσε στα γόνατα κι ο άγγελος είπε:«Αυτός ο απλός άνθρωπος δεν είχε ούτε παιδεία ούτε σοφία ούτε μόρφωση για να λατρέψει το Θεό διαφορετικά απ’ ό,τι έκανε. Κι εσύ με τη σοφία και τη μόρφωσή σου του πήρες αυτή τη δυνατότητα. Θα πεις ότι χωρίς αμφιβολία έκρινες σωστά; Όμως ένα πράμα δεν ξέρεις, ω σοφέ: ο Θεός βλέποντας την ειλικρινή καρδιά αυτού του αγρότη, κάθε βράδυ έστελνε στο φοίνικα την αλεπουδίτσα για να τον καθησυχάσει και να δεχτεί τη θυσία του».

Απόσπασμα από το βιβλίο “Σχεδόν Άγιοι”
του Αρχιμ. Τύχων Σεβκούνωβ

Δεν πρέπει να είμαστε άπιστοι Θωμάδες, αλλά να λέμε «πιστεύω Κύριε, βοήθει μοι τη απιστία»


Μετά τη στάυρωση του Κυρίου στις ψυχές των μαθητών επικρατούσε πόνος και θλίψη. Οι απόστολοι φοβούνται και είναι απελπισμένοι. Είχαν δει το διδάσκαλό τους σταυρωμένο, γεμάτο πληγές και αίματα, νεκρό, να τοποθετείται στο μνημείο και να κλείνεται εκεί με έναν πελώριο λίθο. Όταν, λοιπόν, οι Μυροφόρες έρχονται και αναγγέλλουν την Ανάστασή του, τις αμφισβητούν και δυσκολεύονται να δεχθούν αυτό το γεγονός.  Από τη στιγμή που είδαν τον Κύριο να παρουσιάζεται μπροστά τους, συνειδητοποίησαν το χαρμόσυνο γεγονός και χάρηκαν πολύ.

Ένας όμως από τους μαθητές έλειπε, ο Θωμάς. Τίποτε δεν τον έπεισε για την Ανάσταση του Χριστού. Σήμερα, στο ευαγγέλιο, παρουσιάζεται ο Θωμάς να βλέπει, επιτέλους, τον αναστάντα Κύριο. Ακούει τον διδάσκαλο να λέγει «ειρήνη υμίν». Ο Ιησούς καλεί τον Θωμά να έλθει κοντά του, να ερευνήσει, να εξετάσει και να ψηλαφήσει την αλήθεια. Και προσθέτει και κάτι άλλο «Μη γίνου άπιστος, αλλά πιστός». Αυτό είναι μια υπόδειξη, μια παρατήρηση, ένας έλεγχος.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο Κύριος δεν καταδικάζει την έρευνα. Την απιστία καταδικάζει και την απαίτηση κάποιων για να δουν σημεία και τέρατα για να πιστέψουν. «Επειδή και Ιουδαίοι σημείααιτούσι, και Έλληνες σοφίαν ζητούσι“  αναφέρει  ο Απόστολος Παύλος.

Ο Αναστάς Ιησούς, όμως, απευθύνει τα ίδια λόγια και σε μας « «Μη γίνου άπιστος, αλλά πιστός. Ο σημερινός άνθρωπος στέκει με δυσπιστία μπροστά στη χριστιανική πίστη. Πιο εύκολα ο άνθρωπος πιστεύει στα αποτελέσματα των ανθρώπινων γνώσεων και  αμφισβητεί όσα αναφέρει η χριστιανική πίστη και τα ευαγγέλια. Όπως τον Θωμά επαναλαμβάνει: «Εάν μη ίδω, ου μη πιστεύσω». Αλήθεια, πόσες φορές κι εμείς λέμε το ίδιο πράγμα. Όμως, για να δούμε την αλήθεια πρέπει να την αναζητήσουμε. Όπως τον Πέτρο, που πήγε στο κενό μνημείο, όπως τη Μαρία την Μαγδαληνή, που τριγύριζε στον κήπο, όπου ήταν ο τάφος του Χριστού.

Πρέπει να έχουμε τη θέληση, τη θετική ενέργεια για να συναντήσουμε τον Αναστημένο Κύριο. Ο Κύριος, με το σημερινό ευαγγέλιο ελέγχει όχι την έρευνα, αλλά τον τρόπο της έρευνας. Στο τέλος, επειδή ο Θωμάς είχε θετική διάθεση, το φως του αναστημένου Χριστού εισήλθε μέσα στην ψυχή του. Έτσι, προβαίνει σε μια θαυμάσια ομολογία « Ο Κύριός μου και ο Θεός μου».

Ο Κύριος δέχεται την ομολογία του Θωμά. Τον ελέγχει όμως: «Πίστεψες επειδή με είδες. Ευτυχισμένοι  θα είναι εκείνοι που δεν θα χρειαστούν να με δουν για να πιστέψουν».

Πέρασε η εποχή που ο Κύριος βρισκόταν σωματικά στη γη. Τώρα δεν μπορούμε να τον βλέπουμε με τα σωματικά μάτια. Τώρα ένας δρόμος υπάρχει. Ο δρόμος της πίστης.Όσοι θέλουν να γνωρίσουν τον Χριστό ως σωτήρα και λυτρωτή τους, όσοι ποθούν να βρούν κοντά του την ειρήνη και τη σωτηρία της ψυχής τους πρέπει να τον πιστέψουν. Δεν πρέπει να ζητούμε να ψηλαφήσουμε,  να αγγίξουμε τον Χριστό, όπως ο Θωμάς. Η πίστη έχει μεγαλύτερη δύναμη. Αυτή η ζωντανή και θερμή πίστη θα μας σώσει.

Αγαπητοί αδελφοί, δεν πρέπει να είμαστε άπιστοι Θωμάδες. Ας προτάξουμε τη δύναμη της πίστης, λέγοντας το «πιστεύω Κύριε, βοήθει μοι τη απιστία».Η πίστη θα μας δώσει πληρότητα και ευτυχία. Μας το τονίζει ο Κύριος: «Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες»..

 

Αλέξανδρος Ταπάκης

                                                                     Θεολόγος

Το θαύμα που έζησε στο νοσοκομείο με τον Άγιο Εφραίμ, εξιστόρησε η Στέλλα από την Λεμεσό


Το  θαύμα που έζησε με τον Άγιο Εφραίμ, εξιστόρησε η Στέλλα από την Λεμεσό και αναρτήθηκε στη σελίδα του Facebook «Άγιος Εφραίμ - Ανέγερση μοναστηρίου στην Κύπρο - Χολέτρια Πάφος», 

Όπως αναφέρει η ίδια στην συγκλονιστική εξομολόγησή της: «θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να μοιραστώ μαζί σας το θαύμα που αξιώθηκα να ζήσω από τον Άγιο μας, τον Άγιο Εφραίμ. Σας ζήτω συγγνώμη εκ των προτέρων αν σας κουράσω με την εξομολόγηση.
Εγώ τον Άγιο Εφραίμ δυστυχώς δεν τον γνώριζα από πριν, τον γνώρισα το 2014 όταν είχε πάει η γιαγιά μου στην Ιερά Μόνη Αγίου Εφραίμ στην Νέα Μάκρη στην Αθήνα, και είχε αγοράσει ένα βιβλίο με τα Θαύματα του Αγίου μας το οποίο και έφτασε στα χέρια μου.

Εγώ εκείνη την περίοδο ήμουνα έγκυος στον 7ο μήνα και άρχισα να διαβάζω τα θαύματα του. Όπως είχα διαβάσει στο βιβλίο, έγραφαν ότι όποιος διαβάζει τα θαύματα του, κάνει αισθητή την παρουσία του. Τον παρακάλεσα να μην εμφανιστεί σε μένα, γιατί σαν χαζή φοβόμουν… ΜΕΓΑ λάθος. Είναι ευλογία να σου παρουσιάζεται ένας Άγιος.

Έτσι ο Άγιος εμφανίστηκε στον σύζυγο μου, χωρίς να γνωρίζει ο ίδιος ότι εγώ διάβαζα το βιβλίο του.

Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να γεννήσω τον Νοέμβριο του 2014, είχα πάθει στην κλινική από την πρώτη κιόλας μέρα, επιλόχειο κατάθλιψη. Όλοι είχαν φοβηθεί πολύ. Προσευχήθηκα τότε στον Άγιο και από την επόμενη κιόλας μέρα πείρα τα πάνω μου, και με πολύ πίστη και θάρρος επέστρεψα στο σπίτι με το μωρό μου και συμπεριφερόμουν σαν μια μάνα έμπειρη. Χωρίς φόβο χωρίς τίποτα.

Έτσι και εγώ με τον σύζυγο μου είχαμε πάρει απόφαση το 2015 όταν θα γινόταν ο γάμος μας, για μήνα του μέλιτος να πηγαίναμε στην Νέα Μάκρη να ευχαριστήσουμε το Άγιο μας. Εκεί είχαμε νοιώσει και οι δυο την παρουσία του.

Μας καλωσόρισε όταν πήγαμε να προσκυνήσουμε το σκήνωνα του. Κουνιόταν με δύναμη το καντήλι που υπήρχε μπροστά από την εικόνα του, χωρίς να υπάρχει αέρας, χωρίς τίποτα!

Δεν τελειώνει όμως η περιπέτεια εδώ…

Το 2017 διαγνώστηκα με κατά πλάκα σκλήρυνση. Ένοιωσα ότι χάθηκε η γη κάτω από τα πόδια μου. Δεν ήξερα καν τι ήταν αυτή η ασθένεια. Δεν την γνώριζα. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ο γιος μου.

Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ ψυχολογικά. Είχα πάθει κατάθλιψη. Ξεκίνησα με 3 εστίες στον εγκέφαλο και οι γιατροί έκαναν πειράματα με τις θεραπείες επάνω μου.

Δεν τις άντεχε ο οργανισμός μου, με αποτέλεσμα να πάρω απόφαση να σταματήσω και να μείνω χωρίς θεραπείες.

Μέσα σε ένα χρόνο από 3 εστίες που είχα, έγιναν 27. Και αυτή τη φορά είχα στον εγκέφαλο, αυχένα και σπόνδυλο. Προσευχόμουν συνέχεια στον Άγιο μας. Μου έστειλε έναν πολύ καλό και αξιόλογο γιατρό και μαζί ξεκινήσαμε καινούργια θεραπεία.

Τον Μάρτιο του 2020 είχα ραντεβού για MRI αλλά λόγω του ότι είχε έρθει η πανδημία ακυρώθηκε και μεταφέρθηκε στις 10 Ιουνίου του 2020. Εκείνη τη μέρα ήταν και η ιερή παντόφλα του Αγίου μας στον Ναό του Απόστολου Βαρνάβα στη Λεμεσό και πήγα και προσκύνησα πριν πάω για MRI.

Πήρα την εικονίτσα του Αγίου μας και πήγα για την εξέταση. Όταν ήμουνα στο MRI με έβγαλαν 2 φορές οι νοσοκόμοι και μου έβαλαν σκιαγραφικό. Αμέσως είπα στον εαυτό μου για να μου βάλουν 2 φορές σημαίνει οι εστίες μου είναι πολύ περισσότερες από 27. Τελείωσε το MRI και ήρθα στο σπίτι. Προσευχήθηκα πολύ στον Άγιο και είπα ότι και να είναι το θέλημα του Θεού, θα το αντιμετωπίσω με την βοήθεια σου Άγιε μου.

Όταν λοιπόν ξάπλωσα την νύχτα για ύπνο εκεί έγινε και το μεγάλο θαύμα. Είμαι σίγουρη πως δεν ήταν όνειρο ήταν ο Άγιος ο ίδιος. Ήμουν σε ένα δωμάτιο χειρουργείου και φώναζα δυνατά Παναγία μου λύτρωσε με από όλο αυτό βοήθησε με. Και τα δάκρυα μου έτρεχαν κανονικά. Τα φώτα του χειρουργείου δεν με άφηναν να δω καθαρά ποιος ερχόταν προς το μέρος μου. Και όμως ήταν ο Άγιος Εφραίμ. Ψηλός με μαύρα ρούχα και μακρύ μούσι. Με άγγιξε στο πόδι και μου είπε. "Μην φοβάσαι εγώ θα σε κάνω καλά." Μου το είπε 3 φορές. Όταν άνοιξα τα μάτια μου έκλαιγα κανονικά και ήμουν μούσκεμα από τα δάκρυα. Σηκώθηκα και τον έψαξα στο σπίτι ήμουν σίγουρη ότι ήταν εκεί.

Μετά από 10 μέρες βγήκαν τα αποτελέσματα μου. Από 27 εστίες είχε μείνει μια πολύ-πολύ μικρή στον εγκέφαλο. Πουθενά αλλού. Ο γιατρός μου έμεινε έκπληκτος. Δεν γίνεται οι εστίες να εξαφανιστούν μου λέει. Να μην είναι ενεργές αλλά να υπάρχουν ναι. Να εξαφανιστούν δεν γίνεται μου είπε.

Ο Άγιος Εφραίμ έκανε το Μέγα θαύμα του. Ο γιατρός μου. Ο γιατρός όλων μας.

Εύχομαι να βοηθά οπό τον κόσμο να είναι δίπλα στον κάθε ένα. Όταν του το ζητήσεις είναι εκεί. Ο άμισθος γιατρός μας. Άγιε μου Εφραίμ σε αγαπώ και σε ευχαριστώ που είσαι δίπλα μου.

Στέλλα»

Κυριακή του Θωμά : ῎Ελα, Θωμᾶ· φέρε τό δάχτυλό σου ἐδῶ καί κοίταξε τά χέρια μου!


ΔΙΗΓΗΣΗ  (Λουκ. κδ´ 36-46 καί ᾿Ιωάν. κ´ 22-29)

Εἶχαν περάσει ὀκτώ ἡμέρες ἀπό τήν ᾿Ανάσταση τοῦ Κυρίου. Οἱ ἕνδεκα Μαθητές Του βρίσκονταν συγκεντρωμένοι καί πάλι στό γνωστό «ὑπερῶον». ῏Ηταν χαρούμενοι αὐτή τή φορά. ᾿Εκτός ἀπό ἕναν. Τό Θωμᾶ. ῎Αχ! ὁ Θωμᾶς, μέ τήν τόση ἀγάπη καί ἀφοσίωση στόν Κύριο, ἔλειπε ἀπό κοντά τους τό εὐλογημένο ἐκεῖνο βράδυ τῆς «Λαμπροφόρου ῾Ημέρας». Ποιός ξέρει ποῦ εἶχε ἀπομονωθεῖ, μέ τόν πόνο τῆς καρδιᾶς του γιά τόν Διδάσκαλό του, ὁ μελαγχολικός καί εὐαίσθητος ἐκεῖνος Μαθητής! Καί τί ἔχασε! ᾿Ακριβῶς ἐκεῖνο πού ζητοῦσε! Οἱ ἄλλοι Μαθητές τοῦ ἐξηγοῦν. Τόν διαβεβαιώνουν:

—«῾Εωράκαμεν τόν Κύριον»! Ναί, Τόν εἴδαμε! ᾿Εμφανίσθηκε μπροστά μας, χωρίς ν᾿ ἀνοίξει πόρτα. Ξαφνικά! «Εἰρήνη ὑμῖν»! μᾶς εἶπε. ᾿Εμεῖς τρομάξαμε. Σαστίσαμε. Τόν νομίσαμε φάντασμα! Δέν τό πιστεύαμε ὅτι εἶναι ὁ Κύριος ᾿Αναστημένος! Τό κατάλαβε. Γιατί εἶστε ταραγμένοι; Γιατί δυσπιστεῖτε;... Κοιτάξτε τά χέρια μου καί τά πόδια μου! Ψηλαφῆστε με!... ᾿Εμεῖς ὅμως, μπρός στήν ἀνέλπιστη χαρά, τό πρωτοφανές θαῦμα, συνεχίζαμε νά μήν πιστεύουμε. Νομίζαμε ὅτι βλέπουμε φάντασμα· ὄνειρο... Γιά νά μᾶς βεβαιώσει ὅτι ᾿Εκεῖνος εἶναι πραγματικά καί ὅτι μέ τό σῶμα Του ἀναστήθηκε, μᾶς ζήτησε κάτι νά φάει... Καί ἄρχισε νά μᾶς ἐξηγεῖ τίς προφητεῖες. ῞Οτι ὅλα ὅσα ἔγραψαν ἔπρεπε νά ἐκπληρωθοῦν στόν Χριστό... Καί τότε, ὤ τότε! Μᾶς ἄνοιξε τό νοῦ καί τήν καρδιά νά θυμηθοῦμε καί νά καταλάβουμε πώς, ὕστερα ἀπ᾿ τό Πάθος Του, τήν τρίτη μέρα, θ᾿ ἀκολουθοῦσε ἡ ᾿Ανάστασή Του! Πέσαμε μπροστά Του! Τόν προσκυνήσαμε μέ δάκρυα χαρᾶς!...

῾Ο Θωμᾶς ὅμως δέν πίστευε. Κάτι τέτοιο ἦταν ἀδιανόητο στή σκέψη του. ῾Ο ἀγαπημένος του Διδάσκαλος πέθανε πάνω στό Σταυρό. Θάφτηκε νεκρός. Τί τοῦ λένε τώρα; Παρηγοριές!... ῾Η ἀγωνία τόν ἔπνιγε! Μά νά πιστέψει δέν μποροῦσε!

—῎Αχ, Θωμᾶ, νιῶσε τή χαρά μας! «᾿Ανέστη ὁ Κύριος»! Τόν εἶδαν καί οἱ Μυροφόρες Μαθήτριες. Τόν εἶδαν καί στούς ᾿Εμμαούς ἄλλοι Μαθητές... Μά ὁ Θωμᾶς τίποτα! Δέν πίστευε! ᾿Οκτώ ἡμέρες τοῦ τά ἐπανελάμβαναν, χωρίς ἀποτέλεσμα! ῎Ηθελε νά στηριχθεῖ στή δική του ἀντίληψη. Στίς δικές του αἰσθήσεις.

—«᾿Εάν μή ἴδω... οὐ μή πιστεύσω»! ᾿Εάν δέ δῶ στά χέρια Του τά σημάδια τῶν καρφιῶν καί δέ βάλω τό δάχτυλό μου στήν πλευρά Του, δέ θά πιστέψω!...

Μάταια προσπαθοῦσαν νά τόν πείσουν. ῞Ωσπου μετά ὀκτώ ἡμέρες ἀκριβῶς, πού ἦσαν πάλι συγκεντρωμένοι, μαζί καί ὁ Θωμᾶς, καί πάλι «τῶν θυρῶν κεκλεισμένων», «ἔστη εἰς τό μέσον» ὁ Διδάσκαλος!...

—«Εἰρήνη ὑμῖν»! τούς ξαναλέει.

Οἱ Μαθητές δέ φοβοῦνται τώρα, ὅπως τήν πρώτη φορά! Εἶναι γεμᾶτοι οὐράνια χαρά καί εἰρήνη! Μόνο ὁ Θωμᾶς ἀναταράζεται!

῾Ο Κύριος, γεμᾶτος συγκατάβαση, στρέφεται πρός αὐτόν.

—῎Ελα, Θωμᾶ· φέρε τό δάχτυλό σου ἐδῶ καί κοίταξε τά χέρια μου! Καί «βάλε τήν χεῖρα σου εἰς τήν πλευράν μου, καί μή γίνου ἄπιστος, ἀλλά πιστός»! ᾿Αμετακίνητος καί ἄσειστος στήν πίστη! Σάν βράχος!...

῾Ο Θωμᾶς συγκλονίζεται. Δέ χωρεῖ πιά καμμιά ἀμφιβολία. Μπροστά του βρίσκεται ᾿Αναστημένος ὁ Κύριος! ῾Ο Παντογνώστης καί Καρδιογνώστης Διδάσκαλός του! Πέφτει στά πόδια Του μέ δάκρυα ἀνέκφραστης χαρᾶς καί μεταμέλειας...

—«῾Ο Κύριός μου καί ὁ Θεός μου»! ὁμολογεῖ μέ ὅλη τή φλόγα καί τή δύναμη καί τήν ἀγάπη τῆς καρδιᾶς του!

᾿Εδῶ ὅμως ὁ Κύριος προσθέτει κάποιους λόγους πολύ σημαντικούς γιά ὅλες τίς γενεές τῶν ἀνθρώπων:

—Ναί, Θωμᾶ. Πίστεψες στήν ᾿Ανάστασή μου καί μέ ὁμολόγησες Κύριο καί Θεό σου, γιατί μέ εἶδες ᾿Αναστημένο. Δέχομαι τήν ὁμολογία σου. ᾿Αλλά μακάριοι, εὐτυχισμένοι καί εὐλογημένοι ἀπό τόν Θεό, θά εἶναι ἐκεῖνοι πού θά μέ πιστέψουν χωρίς νά μέ δοῦν μέ τά ἀνθρώπινα μάτια τους!

῎Ας σταματήσουμε ὅμως ἐδῶ τήν ἀφήγηση τοῦ Εὐαγγελιστῆ ᾿Ιωάννη, γιά νά δοῦμε στή συνέχεια ποιά σημασία ἔχουν τά μοναδικά αὐτά γεγονότα γιά τή δική μας ζωή.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΗ

1. Ποιά ἀδυναμία ἔδειξαν, παιδιά, οἱ Μαθητές μπροστά στόν ᾿Αναστάντα Κύριο καί ἰδιαίτερα ὁ Θωμᾶς; (...)

—Δυσπιστία. ῾Ο Θωμᾶς μάλιστα σέ ἀπόλυτο βαθμό! Τί ἤθελε;

—Νά τόν βεβαιώσουν οἱ αἰσθήσεις του. «᾿Εάν μή ἴδω... οὐ μή πιστεύσω»!... ῏Ηταν δικαιολογημένη ἡ δυσπιστία αὐτή;

—Γιά κάποιον πού δέν εἶχε ἀκολουθήσει τόν Κύριο ἐπί τρία ὁλόκληρα χρόνια, ἀλλά μόνο τόν εἶδε στό φριχτό του μαρτύριο, νά πεθαίνει πάνω στό σταυρό, νά θάβεται νεκρός σ᾿ ἕνα τάφο... ἴσως κάποια δικαιολογία νά βρίσκαμε! Γιά τούς Μαθητές ὅμως, πού εἶχαν ζήσει τόσο κοντά Του, ποιά δικαιολογία ὑπῆρχε; Μήπως δέν εἶχαν δοκιμάσει τή θεϊκή δύναμή Του στά θαύματα (καί μάλιστα ἀναστάσεως νεκρῶν), στό θεῖο Του λόγο; Δέν τόν εἶχαν τόσες φορές ὁμολογήσει «Υἱό τοῦ Θεοῦ»! Πῶς τώρα ξέχασαν τίς προφητεῖες καί τά ὅσα ὁ ῎Ιδιος τούς εἶχε πεῖ γιά τό φριχτό θάνατο καί τήν ᾿Ανάστασή Του;!...

2. Πῶς ἀντιμετωπίζει ὁ Κύριος αὐτή τήν ἀδυναμία τους; (...)

—Μέ συγκατάβαση (ἐπιείκεια)! Μέ ταπείνωση, κι ἄς ἦταν ὁ Θριαμβευτής καί Νικητής τοῦ θανάτου! Μέ ὑπομονή, ὡς ὁ Τέλειος Διδάσκαλος, τούς βοηθεῖ νά βγοῦν ἀπό τό σκοτάδι τῆς ἀμφιβολίας καί τοῦ φόβου στό φῶς τῆς πίστεως καί τή χαρά τῆς ἀναγνωρίσεώς Του. Τούς ὁδηγεῖ τή σκέψη στό σωστό δρόμο, ἀλλά καί τούς ἐλέγχει. Τί τούς εἶπε μέ πολλή ἀγάπη;

—Γιατί εἶσθε ταραγμένοι, τώρα πού ἔπρεπε νά ἔχετε χαρά; ῞Ολ᾿ αὐτά δέν ἦταν γραμμένα ἀπ᾿ τούς προφῆτες ὅτι θά τά πάθαινε ὁ Χριστός;... Κοιτάξτε τά σημάδια τῶν πληγῶν μου!... Καί στό Θωμᾶ: ῎Ελα, φέρε τό δάχτυλό σου! Βάλε τό χέρι σου!... Καί τοῦ προσθέτει σάν σημαντική σύσταση, ἀλλά συγχρόνως καί κάποιο παράπονο· «...καί μή γίνου ἄπιστος ἀλλά πιστός»! Καί μετά τήν τόσο συγκλονιστική ὁμολογία τοῦ Θωμᾶ· «῾Ο Κύριός μου καί ὁ Θεός μου», προσθέτει πάλι: Ναί, ἀλλά ἐπειδή μέ εἶδες πίστεψες...

 3. ῞Ομως, παιδιά, καί ἀπό αὐτή τή δυσπιστία τῶν Μαθητῶν βγῆκε κάποιο σπουδαῖο καλό! Ποιό; (...)  Νά τούς δοθοῦν ἀδιάψευστες ἀποδείξεις ὅτι «ἀνέστη ὁ Κύριος ὄντως»! Νά στερεωθεῖ ἔτσι ἀπόλυτα καί ἀδιάσειστα ἡ πίστη Τους στόν ᾿Αναστάντα  Λυτρωτή! Κι ὅταν θά ἔφερναν τό Εὐαγγέλιο τῆς ᾿Αναστάσεως σ᾿ ὅλον τόν κόσμο, θά εἶχαν νά ποῦν· Τόν εἴδαμε! Τόν ἀκούσαμε! Τόν ψηλαφήσαμε! Μᾶς εἶπε...!

 - Καί τί λέτε; Τυχαῖα οἱ ἱεροί Εὐαγγελιστές νά μᾶς διέσωσαν τούς ὑπέροχους αὐτούς διαλόγους τοῦ ᾿Αναστημένου Κυρίου μας μέ τούς δύσπιστους Μαθητές; (...)

—῎Οχι. ῾Οδηγημένοι ἀπό τό ῞Αγιο Πνεῦμα τούς ἔγραψαν. Γιατί;

—Βασικά, γιά νά βεβαιωθοῦν ὅλες οἱ γενεές τῶν ἀνθρώπων, χωρίς νά χωροῦν πλέον ἀμφισβητήσεις καί δυσπιστίες, ὅτι πραγματικά ὁ Κύριός μας, πού «ἐσταυρώθη δι᾿ ἡμᾶς», ἀναστήθηκε τήν τρίτη ἡμέρα! Εἶναι «Θεός ζῶν»! Καί ἔτσι νά ὁμολογοῦμε ὅλοι μέ ἀσάλευτη πεποίθηση στό «Σύμβολο τῆς πίστεώς» μας:  

«Καί ἀναστάντα τῇ τρίτῃ ἡμέρᾳ κατά τάς Γραφάς»!

 

Πόσοι ἄνθρωποι καί σήμερα βρίσκονται μέ ταραγμένη τήν ψυχή τους. Χωρίς γαλήνη, εἰρήνη, χαρά... Γεμᾶτοι ἀνησυχίες, ἀπελπιστία καί φόβο... Πόσοι τρέμουν μπροστά στό θάνατο! Πόσοι εἶναι ἀπαρηγόρητοι γιά κάποιους δικούς τους, πού πῆρε ὁ οὐρανός! Μελαγχολοῦν σάν τόν Θωμᾶ. Χάνουν τό θάρρος καί τήν αἰσιοδοξία τους γιά τή ζωή!... Κι ὅλα αὐτά γιατί;

—Γιατί δέ γνωρίζουν τόν ᾿Αναστάντα Κύριό μας ἤ ἔχουν ἀδύνατη καί κλονισμένη πίστη. Προσέξατε κάποιο σημεῖο τῆς διηγήσεως; Πότε ἄνοιξε ὁ νοῦς τους καί ἀναγνώρισαν τόν Κύριο; Καί στερεώθηκε ἡ πίστη τους στήν ᾿Ανάστασή Του; ῞Οταν τούς ξαναθύμισε τούς λόγους τῶν ῾Αγίων Γραφῶν γιά τά Πάθη καί τήν ᾿Ανάστασή Του! ᾿Απαραίτητη ἡ γνώση τῆς ῾Αγίας Γραφῆς γιά τήν πίστη μας!...Μέ τήν προσεκτική μελέτη τῆς ῾Αγίας Γραφῆς θά γνωρίσουμε τίς προφητεῖες καί τίς ἄλλες μαρτυρίες γιά τόν Σωτήρα Χριστό μας. «᾿Εκεῖναί εἰσιν αἱ μαρτυροῦσαι περί ἐμοῦ», μᾶς εἶπε ὁ ῎Ιδιος. Καί μᾶς συνέστησε· «᾿Ερευνᾶτε τάς γραφάς» (᾿Ιω. ε´ 39).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

—«῾Ο Κύριός μου καί ὁ Θεός μου»! ῎Οχι μόνο «῾Ο Κύριος καί Θεός», γενικά. Ἀλλά ὁ δικός μου Κύριος καί δικός μου Θεός!

Μεγάλη σημασία ἔχει, παιδιά, αὐτό τό «μου»!Ἔτσι δέν διακηρύττει ἁπλῶς τήν ἀκλόνητη καί ἀπόλυτη πίστη στόν ᾿Αναστάντα Χριστό. Δέν τόν ὁμολογεῖ μόνο Κύριο καί Θεό Παντοδύναμο, νικητή τοῦ Διαβόλου καί τοῦ θανάτου, χορηγό μιᾶς καινούργιας ζωῆς μέσα στή Βασιλεία τῆς ᾿Αναστάσεώς Του. Τόν ὁμολογεῖ «Κύριο» (Κυρίαρχο), Θεό, Σωτήρα καί Λυτρωτή μυριαγάπητο καί τῆς δικῆς μας καρδιᾶς. Μέ ἄλλα λόγια, ἔχει ὁ καθένας μας θρονιάσει ᾿Αναστημένο τόν Χριστό στήν καρδιά του! Τοῦ τήν ἔχει χαρίσει! ῞Ετοιμος νά ζήσει μαζί Του τή νέα («καινή») ζωή· τήν ᾿Αναστάσιμη! Χωρίς τίς προηγούμενες ἀδυναμίες καί λάθη του! ῞Ετοιμος νά ριχτεῖ καί νά διακηρύξει στόν κόσμον ὅλο τό Εὐαγγέλιο τῆς ᾿Αναστάσεώς Του καί τῆς Βασιλείας Του! «Χριστός ᾿Ανέστη»! νά διαλαλήσει!...

ΣΥΝΘΗΜΑ: «῾Ο Κύριός μου καί ὁ Θεός μου» ἀνέστη!

Ο 13χρονος με καρκίνο στο νοσοκομείο Ρίου που έβλεπε τον Χριστό…Μητέρα, έλα γρήγορα. Φτάνει ο παππούλης με τον Χριστό. Ανεβαίνει τα σκαλιά. Έλα να με ετοιμάσεις»




Τον  Σεπτέμβριο κάποιου έτους στο ογκολογικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου επικρατεί μεγάλη αναστάτωση. Ο μικρός Δημητράκης ζητούσε επειγόντως τον ιερέα του Νοσοκομείου. Ήθελε οπωσδήποτε να κοινωνήσει. Ήταν 13 ετών. Ενάμιση περίπου χρόνο βρισκόταν στην συγκεκριμένη κλινική. Ένας μικρός πονοκέφαλος τον οδήγησε εκεί.

Οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του εγκεφάλου. Η καταγωγή του ήταν από το Φίερι της Αλβανίας. Οι γονείς του αβάπτιστοι. Έμεναν αρκετά χρόνια στην Πάτρα. Αυτός, λίγο μετά την είσοδό του στο Νοσοκομείο, θέλησε να βαπτιστεί. Άκουγε για τον Χριστό και ήθελε να γίνη «παιδί» Του. Βαπτίστηκε «εις το όνομα του Πατρός και του Υϊού και του Αγίου Πνεύματος», κατόπιν κατηχήσεως βέβαια.

Όλοι τον αγαπούσαν πολύ στην κλινική. Ο καρκίνος είχε προχωρήσει αρκετά και ήδη του είχε στερήσει την όραση. Δεν έβλεπε καθόλου, τίποτε και κανέναν. Άκουγε όμως με μεγάλη και θαυμαστή υπομονή. Δεν παραπονιόταν. Έλεγε ότι ο Θεός τον αγαπά πολύ. Προσευχόταν και παρακαλούσε και τους γονείς του να κάνουν το ίδιο.

Όσοι τον επισκέπτονταν καταλάβαιναν να υπάρχει κάτι διαφορετικό σ΄ αυτό το παιδί. Μιλούσε συνέχεια για τον Θεό. Ήταν πάντα ευγενικό και χαρούμενο. Το πρόσωπο του έλαμπε. Ήθελε να κοινωνάει συχνά των Τιμίων Δώρων. Όταν κάποιες φορές η μητέρα του ήταν σε κάποιον άλλο χώρο της κλινικής, φώναζε: «Μητέρα, έλα γρήγορα. Φτάνει ο παππούλης με τον Χριστό. Ανεβαίνει τα σκαλιά. Έλα να με ετοιμάσεις».

Και έτσι γινόταν. Ο ιερέας ερχόταν και έβρισκε τον Δημητράκη καθισμένο στο κρεβάτι του, με ανοιχτό το στόμα κάνοντας με ευλάβεια τον σταυρό του. Ενώ δεν γνώριζε την ακριβή ώρα της προσελεύσεως του ιερέως με τα Τίμια Δώρα, με διορατικό χάρισμα τον έβλεπε να έρχεται, μολονότι παρεμβάλλονταν δυο κλειστές πόρτες πού χώριζαν το δωμάτιο του από τον διάδρομο πού ερχόταν ο ιερέας. Αυτό το βεβαιώνει και η ευλαβής κυρία Μαρία Γαλιατσάτου η οποία εθελοντικά φρόντιζε το παιδί αυτό. «Κυρία Μαρία, θέλω κάτι να σας πω», της είπε μία ημέρα.


«Όταν έρχεται ο παππούλης με τον Χριστό, τον βλέπω στις σκάλες πού ανεβαίνει και δίπλα του υπάρχουν δυο ψηλοί, όμορφοι άνθρωποι με ολόασπρη στολή πού γέρνουν προς το Άγιο Ποτήριο και με ανοιχτά τα χέρια τους το προστατεύουν». Κάποτε τον ρώτησε ο γιατρός: «Τί κάνεις, Δημητράκη, πώς πάμε;».


Του απάντησε: «Κύριε γιατρέ, μπορώ να σας πώ από κοντά. Εγώ είμαι καλά. Εσείς μην στενοχωριέστε πού έφυγε η γυναίκα σας. Ο Θεός θα είναι μαζί σας γιατί είστε καλός άνθρωπος».


Ο γιατρός έμεινε λίγο ακίνητος.

Κανείς δεν ήξερε το θλιβερό γεγονός πού είχε συμβεί την προηγούμενη ήμερα στο σπίτι του, ότι δηλαδή η γυναίκα του τον εγκατέλειψε και πήρε άλλον άνδρα. «Αυτό είναι παιδί του Θεού», έλεγαν όσοι το γνώριζαν. Την τελευταία φορά πού κοινώνησε δεν μπορούσε πλέον να σταθεί καθιστός στο κρεβάτι αλλά υποδέχθηκε με χαρά και λαχτάρα τον Χριστό ξαπλωμένος. «Ευχαριστώ πολύ», ψέλλισε και μετά εκοιμήθη.


Ο ιερέας, όταν την άλλη μέρα πήγε στο νεκροτομείο να διαβάσει στον Δημητράκη το τρισάγιο, είπε:

«Τέτοιο λείψανο πρώτη φορά στην ζωή μου βλέπω. Το πρόσωπο του είναι χαμογελαστό, λάμπει και έχει το χρώμα του κεχριμπαριού». Οι γονείς του αγάπησαν τον Χριστό πολύ και θέλουν και αυτοί να βαπτιστούν.


Από το βιβλίο: «Ασκητές μέσα στον κόσμο»

Κάτι συμβαίνει, ὁ ῞Αγιος δὲν θέλει τὰ χρήματά σου” Ενα συγκλονιστικό γεγονός μπροστά στη Λάρνακα του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ




Θά σᾶς ἀναφέρω ἕνα γεγονὸς ποὺ συνέβη πρὶν ἀπὸ δέκα χρόνια καὶ δείχνει τὴ βαθιὰ εὐλάβεια ἀλλὰ καὶ οἰκειότητα τοῦ λαοῦ πρὸς τοὺς ῾Αγίους του.


῞Ενας καημένος φτωχὸς ποὺ δὲν μποροῦσε νὰ ζήσει στὰ βουνὰ τοῦ Μαυροβουνίου θέλησε νὰ πάει στὴν ᾿Αμερική, ἀλλὰ δὲν εἶχε τὰ χρήματα γιὰ τὸ εἰσιτήριο. ῏Ηρθε λοιπὸν στὸν ῞Αγιο Βασίλειο, στάθηκε μπροστὰ στὴ λάρνακα ὅπου εἶναι τὸ σῶμα του καὶ εἶπε:

“῞Αγιέ μου, θὰ πάρω ἀπὸ σένα χρήματα γιὰ νὰ πληρώσω τὸ πλοῖο μέχρι τὴν ᾿Αμερικὴ καὶ θὰ σοῦ τὰ ἐπιστρέψω διπλάσια”.


῎Εβαλε τὸ χέρι του στὸ κιβώτιο ποὺ ἦταν τὰ χρήματα καὶ πῆρε… Τὰ πῆρε μὲ τὴ συμφωνία τοῦ ῾Αγίου, ὑποσχέθηκε ὅτι θὰ τὰ ἐπιστρέψει. Τὸ κιβώτιο εἶναι ἀνοιχτὸ καὶ ὁ λαὸς ἀφήνει μέσα τὰ χρήματα ποὺ θέλει. Τὰ πῆρε ἀπὸ τὰ πόδια τοῦ ῾Αγίου…
Λοιπὸν σὲ δυὸ χρόνια ἔστειλε τὰ χρήματα στὸν κουμπάρο του, ποὺ δὲν ἤξερε τίποτα, γράφοντάς του:
“Νὰ πᾶς νὰ τὰ βάλεις στὸ κιβώτιο τοῦ ῾Αγίου Βασιλείου”.
Πῆγε ὁ κουμπάρος νὰ τὰ βάλει στὸ κιβώτιο, ἀλλὰ μόλις τὰ ᾿βαλε, τὰ μισὰ ἔπεσαν κάτω. Τὰ ξανάβαλε καὶ ξανάπεσαν, καὶ πάλι τὸ ἴδιο. Τρόμαξε, τὸ εἶπε στὸν καλόγερο ποὺ ἦταν ἐκεῖ, καὶ ἐκεῖνος τοῦ λέει: “Κάτι συμβαίνει, ὁ ῞Αγιος δὲν θέλει τὰ χρήματά σου”. ῾Ο ἄνθρωπος τοῦ διηγήθηκε τὴν περίπτωση, καὶ ὁ καλόγερος τὸν συμβούλεψε νὰ γράψει στὸν κουμπάρο του στὴν ᾿Αμερικὴ καὶ νὰ τὸν ρωτήσει τὶ συνέβη. ῎Ετσι μαθεύτηκε τὸ γεγονός, καὶ φάνηκε ὅτι ὁ ῞Αγιος δὲν ἤθελε χρήματα μὲ ἐπιτόκιο»!…

ΣΗΜΕΡΑ, ὅπως ἐδῶ καὶ 300 περίπου χρόνια, κάθε χρόνο τὴν παραμονὴ τῆς ἑορτῆς του, ἡ λειψανοθήκη τοῦ ῾Αγίου Βασιλείου ἀνοίγεται καὶ τὰ ὑποδήματά του ἀλλάζονται. Καὶ ὅπως πάντα, αὐτὰ βρίσκονται σχεδὸν λειωμένα! ᾿Ακόμη καὶ σὲ αὐτὴν τὴν ἄθεο γενεὰ τῆς συνεχοῦς ἀπομακρύνσεως τοῦ ἀνθρώπου ἀπὸ τὸν Θεὸ καὶ τὴν ᾿Αλήθεια Του, ὁ ῞Αγιος ἐξακολουθεῖ νὰ ἐπιτελῆ πολλὰ θαύματα. ᾿Εν μέρει ὁ ῞Αγιος Βασίλειος τοῦ ῎Οστρογκ μπορεῖ νὰ ἀποκληθῆ ἕνας Σέρβος ῞Αγιος Νικόλαος Θαυματουργός

Ο Χριστός είναι η ζωή, η πηγή της ζωής, η πηγή της χαράς, η πηγή του φωτός του αληθινού… 

Άγ. Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

iconandlight.wordpress.com



Ο Χριστός φώναξε μέσα από το Άγιο Δισκοπότηρο " Τι πας να κάμεις παιδί μου; Τι πας να κάμεις;

 

Κάποτε, όπως μου διηγείτο στα παιδικά μου χρόνια ο παπα-Θόδωρος, ο ιερεύς που με βάπτισε, κάλεσαν κάποιο βράδυ τον παππού του, που ’ταν και αυτός ιερεύς με το όνομα παπα-Γιώργης, για να κοινωνήσει έναν άρρωστο. Ετοιμάστηκε ο παππούς ιερεύς, παίρνοντας μαζί του τον εγγονό του, Θεόδωρο, για να κρατάει το φαναράκι αναμμένο και να πηγαίνει έτσι μπροστά. Πήγε στην εκκλησία, πήρε το Άγιο Ποτήριο με τη Θεία Κοινωνία, αφού προηγουμένως φόρεσε το πετραχήλι του και έβαλε στους ώμους του τον αέρα.

Έτσι γινόταν τα παλιά χρόνια. Μπροστά πήγαινε ο μικρός, ο Θοδωρής, με το φαναράκι και ένα μικρό θυμιατό. Ήταν χειμώνας και οι δρόμοι ήσαν έρημοι και το κρύο πολύ.
Σε μια στροφή του δρόμου, συναντούν μια σκοτεινή σιλουέτα – μόλις φαινόταν. Ο ιερεύς ούτε καν την πρόσεξε διότι όλη η προσοχή του ήταν στραμμένη στο Άγιον Ποτήριον και στη φύλαξη των Τιμίων Δώρων, του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Εκείνη η σκιά ήταν γυναίκα, σταμάτησε απότομα και έντρομη. Ο παπάς, χωρίς να δώσει σημασία, προχώρησε στο δρόμο του. Πήγε στο σπίτι του αρρώστου και τον κοινώνησε.
Σε λίγο γύρισε πίσω από τον ίδιο δρόμο και άρχισε να σιγοβρέχει. Κάτω ο δρόμος ήταν γεμάτος λασπόνερα. Και βλέπει σε μια στιγμή μια γυναίκα, γονατιστή μέσα στις λάσπες και στα νερά, να κλαίει με λυγμούς. Ήταν η ίδια, που είχε συναντήσει πριν.
– Στάσου παπά μου, του λέει, μην προχωρήσεις άλλο.

Σταμάτησε ο ιερεύς έκπληκτος και κείνη άρχισε με λυγμούς να διηγείται τα εξής που τάκουσε και ο μικρός ο Θεόδωρος, ο μετέπειτα παπα-Θόδωρος, που είχε σταματήσει και κείνος.
– Εγώ προηγουμένως παπά μου πήγαινα να αμαρτήσω. Να λερώσω το στεφάνι μου. Όταν, όμως, έφτασες κοντά μου, βγήκε μια φωνή από τη Θεία Μεταλαβιά, προφανώς βέβαια απ’ το Άγιο Ποτήριο, και μου είπε «Τι πας να κάμεις παιδί μου, τι πας να κάμεις;»
Η φωνή ήταν τόσο γλυκειά αλλά και τόσο πονεμένη, που λύγισα, ντράπηκα. Και έπεσα στα γόνατα και άρχισα να κλαίω, να κλαίω και να κλαίω μέχρι τώρα. Παπά μου, συγχώρεσέ με. Συγχώρεσέ με την αμαρτωλή, και συνέχισε να κλαίει με λυγμούς.

Και κείνος ο απλοϊκός αλλά αγιασμένος λευΐτης του χωριού, ακούμπησε στο κεφάλι της το Άγιο Ποτήριο, ναι, πάνω στο κεφάλι της, και της είπε:
– «Λελυμένη και συγκεχωρημένη, και εν τω νυν αιώνι και εν τω μέλλοντι. Μόνον μηκέτι αμάρτανε».
Επανέλαβε τους λόγους του Κυρίου που είπε προς την μοιχαλίδα γυναίκα, που την είχαν πιάσει επ’ αυτοφόρω, όπως μας διηγείται ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, τα ίδια εκείνα λόγια: «Μηκέτι αμάρτανε».

Και κίνησε να φύγει. Φεύγοντας, την άφησε γονατιστή και την άκουσε βέβαια να λέγει εκεί όπως ήταν γονατιστή, «Θεέ μου, συγχώρεσέ με». «Θεέ μου, συγχώρεσέ με την αμαρτωλή, Χριστέ μου, ελέησέ με, Θεέ μου συγχώρεσέ με, ντρέπομαι», και άλλα πολλά τέτοια όμοια.
«Και σ’ ευχαριστώ, Θεέ μου, που με συγχώρεσες, δεν θα το ξανακάμω».Αλήθεια τι θαύματα μπορεί να κάμει ο Θεός, για να σώσει, έστω και μια ψυχή. Τι θαύματα…

Μετά την απόθεση της Θείας Κοινωνίας στην Αγία Πρόθεση, λέγει ο παπα-Γιώργης στον εγγονό του:
– Έως ότου πεθάνουμε, και εγώ και αυτή δυστυχισμένη γυναίκα, δε θα μιλήσεις ποτέ, παιδί μου.

Και συνέχισε ο παπα-Θόδωρος:
– Στέφανε, παιδί μου, η αληθινή μετάνοια και η πίστις κάνουν θαύματα. Και τα κάνουν πάντοτε, και σήμερα! Tα πιο πολλά δεν τα ξέρουμε.
Άραγε, τι μάθημα ήθελε να μου δώσει εμένα; Το μικρό παπαδάκι, που βρισκόμουν μέσα στο Άγιο Βήμα. Τι μάθημα; Το θαύμα; Την πρόνοια του Θεού για το πεσμένο πλάσμα του; Τη δύναμη της μετανοίας; Το ευόλιστον της ανθρώπινης αδυναμίας; Τι απ’ όλα αυτά; Ή όλα μαζί;

Στέφανος Ἀναγνωστόπουλος

Αγία μου Άννα κάνε με μάνα…. Αγία μου Άννα κάνε με μάνα ( Μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία )


Αγια Αννα: Μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία.

Η καριέρα της πάνω από όλους και όλα … Κουβέντα δεν ήθελε να ακούσει για παιδιά και σκοτούρες … έχουμε χρόνο έλεγε, και δυσφορούσε εμφανώς όποτε κανείς τολμούσε να της απευθύνει ευχή για τεκνογονία.

Οποτε ο καλός της όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί χάζευε με παραπονεμένο βλέμμα μικρά αγγελούδια στους σπάνιους περιπάτους τους …είπαμε ….όποτε θέλω Εγώ εσύ δεν θα γεννήσεις …. Λίγο πριν τα σαράντα της του το ανακοίνωσε …θα κάνω παιδί έτσι του είπε …

Λίγο μετά τα σαράντα της τα μάτια της ήταν πάντα κοκκινισμένα …οι κουβέντες της πλέον μετρημένες και το βλέμμα της όπως …του καλού της …

Πόσο αφελής ήμουν που νόμιζα ότι όλα τα κανονίζω εγώ ….Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που ξεστόμισε μόλις συνάντησε για πρώτη φορά στην ζωή της τον γιατρό της ψυχής …δεν φορούσε λευκή μπλούζα όπως οι τόσοι που συνάντησε για το …πρόβλημά της μα στολή αγιασμένη με χρυσοκέντητους σταυρούς …ποτισμένη απο λιβάνι και δάκρυα διαμαντένια.

Και αυτός της έδωσε την καλύτερη συνταγή …μια μικρή ευχούλα που από κείνη την ημέρα αντηχούσε συνέχεια μέσα της …Την άκουσα και εγώ κάποτε να την ψιθυρίζει με φωνή τρεμάμενη ,γλυκιά και ικετευτική …Αγία μου Άννα κάνε με μάνα …. Αγία μου Άννα κάνε με μάνα…. Αγία μου Άννα κάνε με μάνα…. Την άκουσα και προχθές στην βάπτιση των διδύμων της να την επαναλαμβάνει μα ήταν κάπως αλλιώτικη τούτη τη φορά η ευχή : Αγία μου Άννα κάνε με καλή μάνα….

Ο Ιερέας που αρνήθηκε να παντρέψει δύο ξαδέλφια και το μετέπειτα μαρτυρίο του [ Αγαπώ τον Χριστό ]


 O Γέρων Χρυσόστομος ήταν εφημέριος στον Καρέα περί το 1960, εκλήθη στο γραφείο της Αρχιεπισκοπής και του δόθηκε η εντολή να τελέση τον γάμο σε ένα ζευγάρι που είχαν κώλυμμα γάμου σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες. Σύμφωνα με την εκμυστήρευση του Γέροντα, είχαν βαθμό συγγενείας (πρώτα εξαδέλφια). Ο π. Χρυσόστομος ήταν ζηλωτής των πατρικών παραδόσεων. Αρνήθηκε με ευγένεια, όχι ελεγκτικά αλλά αρνήθηκε. Δέχθηκε πολλαπλές πιέσεις. «Τι σε νοιάζει εσένα;» του έλεγαν, «αυτός που σε διατάζει έχει την ευθύνη» κλπ. Εκείνος σταθερός στην άρνησή του. Τότε τον έθεσαν σε αργία οικονομική, δηλαδή επιτρεπόταν να λειτουργή μόνο, όχι να τελή Μυστήρια κλπ., αλλά του έκοψαν τον μισθό από το 1960 μέχρι το 1984.Τώρα αρχίζει το μαρτύριο της πείνας, της ζητιανιάς και της πικρίας για την μητριά Εκκλησία. Αυτός ο χρυσός άνθρωπος φιλοξενιόταν εδώ και εκεί, λειτουργούσε όταν του το επέτρεπαν και ζούσε από τα τρισάγια που έκαναν στα Κοιμητήρια οι πτωχοί αδελφοί του Χριστού.

Έτσι τον γνώρισαν όλοι, πτωχό, καθαρό, άρχοντα, ευθυτενή, λευκογένειο, με την τεράστια ομπρέλλα του καλοκαίρι-χειμώνα, γιατί ήταν παλλευκός και τον επείραζε το φως. Ας σημειωθή ότι δεν κρεοφαγούσε και, ενώ πενόταν, δεν ζητούσε, αρκούμενος σε ό,τι ο Θεός θα έστελνε με τον φωτισμό του σε κάποιον αδελφό. Ήταν Μ. Τετάρτη, μια χρονιά που ήταν ακόμη άμισθος. Γύριζε από το Κοιμητήριο. Κατηφόριζε για το εκκλησάκι στον Καρέα. Ήταν μεσημέρι, είχε δροσιά, Άνοιξη. Δρασκέλιζε με μεγάλα βήματα με τα τρύπια άρβηλα τον μόνο ασφαλτόδρομο που ένωνε το Κοιμητήριο με την εκκλησία. Τότε άκουσε μια βαρειά βλασφημία για τον Χριστό από ένα θαμώνα του καφενείου. Πλησίασε στο καφενείο, τον έδειξε, του είπε, «έλα έξω» και με την ανάστροφη της δεξιάς του του έδωσε μία, τόσο δυνατή, που τον ξάπλωσε φαρδύ-πλατύ κάτω και ο άνθρωπος έχασε τις αισθήσεις του. Γύρισε χωρίς καν να τον κοιτάξη, τίναξε τα ρούχα του και συνέχισε τον δρόμο του χωρίς να τον νοιάξη. Οι άνθρωποι τον κοίταζαν αποσβολωμένοι και άκουγε πίσω του την φασαρία, αλλά αυτός προχωρούσε και δεν τον ένοιαζε τίποτε.

Φτάνει στον ναό, πάντοτε με την είσοδο έπαιρνε κερί από το παγκάρι, προσκυνούσε τις εικόνες και άναβε δύο κεριά, ένα για τους ζώντες και ένα για τους κεκοιμημένους. Προσκύνησε τις Βασιλικές εικόνες του τέμπλου και, μόλις σκύβει στον Χριστό, άκουσε στην καρδία του μια φωνή πραεία να τον μαλώνη. «Εγώ υπομένω σήμερα τα πάντα, Χρυσόστομε, και εσύ σχεδόν τον σκότωσες τον άνθρωπο». Τότε συγκλονίστηκε, κατάλαβε τι είχε κάνει, γυρνάει πίσω να βρη τον άνθρωπο να του ζητήση συγγνώμη. Τίποτε, το καφενείο κλειστό, όλοι άφαντοι. Γυρίζει πάλι πίσω. Μπαίνει στο Ιερό, σφαλίζει τις θύρες και κλαίει ώρες, αλλά καμμία παρηγοριά. Το απόγευμα πάει στον Πνευματικό, εξομολογείται, αλλά πέτρα η καρδιά του. Ακούει μέσα του το Πνεύμα το Άγιο λυπημένο να του λέη: «Κάϊν, Κάϊν, που είναι ο αδελφός σου;». Γυρνά πάλι στην Εκκλησία. Που να τολμήση να φορέση το πετραχήλι του για την Ακολουθία! Ο λαός συνάζεται, ο ψάλτης αδημονεί και αυτός γονατιστός κλαίγοντας μπροστά στην αγία Τράπεζα παρακαλά για συγχώρεση.

Και τότε γίνεται το αναπάντεχο. Ο Σταυρός του Χριστού, που τον είχε βγάλει για να τον καθαρίση και τον είχε ακουμπήσει στον τοίχο, γλίστρησε και πέφτει με πάταγο. Το χερι του Χριστού και το ξύλο του Σταυρού έπεσε με δύναμη πάνω στο κεφάλι του και το άνοιξε, τρέχαν τα αίματα. Και τότε άκουσε πραεία τη φωνή στην καρδία του, «τα αίματα είναι ο κανόνας σου, σήκω φόρεσε το πετραχήλι σου και πρόσεχε σεαυτώ». Και έβαλε «Ευλογητός» ο χαρίεις αυτός άνθρωπος ο θεοδίδακτος.

Πηγή: Θεοδοσίου ιερέως, «Ο Γέρων Χρυσόστομος ο Σταυρονικητιανός». Έκδοση «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», 2017, σελ 199-201. koinoniaorthodoxias.org

Πηγή:https://synaxipalaiochoriou.blogspot.com

Μα καλά δεν φοβούνται ; Δεν πήγαν να κρυφτούν ; ΟΧΙ !! Έκαναν λιτανεία τις ιερές εικόνες


Τι είναι αυτό άραγε που σε κάνει να μην νιώθεις φόβο , αγωνία , άνχος; Μα καλά δίπλα τους πέφτουν βόμβες και αυτοί πήραν τις Αγίες εικόνες και κάνουν λιτανεία στους δρόμους του Χάρκοβου; Η απάντηση στο ερώτημα είναι πολύ απλή, Ο Χριστιανός δεν έχει να φοβάται τίποτα, Τι να φοβηθεί άλλωστε όταν έχει τον Χριστό στην καρδιά του , στην ψυχή του , τον έχει προστασία σε κάθε βήμα της ζωής του.

 Όταν μέσα του πιστεύει, ότι αυτός είναι η σωτηρία, και αυτός θα δώσει την λύση στο πρόβλημα, αυτός θα δώσει το Τέλος , γιατί ο Χριστός είναι αρχή και τέλος, τότε θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει χωρίς να εξετάσει τις συνθήκες, χωρίς  φόβο για την ζωή του. Μερικές φορές παρακαλώ τον Θεό να μου δώσει λίγη από την πίστη αυτών των ανθρώπων. Να γεμίσουμε ξανά τις εκκλησίες, και να μην κοιτάμε αν έχει καλό καιρό για να πάμε στην Θεία Λειτουργία την Κυριακή.
Μακάρι και εδώ στην Ελλάδα να τους μοιάσουμε και να γεμίσουμε  Χριστό !!

Ας το καταλάβουμε κι ας το πούμε χωρίς δισταγμό: το σημαντικότερο πράγμα δεν είναι να μην πεθάνουμε, αλλά να μη ζούμε μακριά από το Χριστό.

Αυτό φυσικά έχει νόημα μόνο για τους χριστιανούς… Για τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας πιθανόν υπάρχουν άλλες προτεραιότητες: αυτά που μπορεί να ζήσει και να απολαύσει ο άνθρωπος σ’ αυτόν τον κόσμο. Αυτά δεν είναι κατ’ ανάγκην κακά – περιλαμβάνουν όμορφα αισθήματα, αγάπη, μουσική, αθλητισμό, ζωή κοντά στη φύση, την υγεία και την επιτυχία των παιδιών μας και τόσα άλλα. Όλα αυτά δεν τα αρνούμαστε κι εμείς οι χριστιανοί. Τα δεχόμαστε και είμαστε ευγνώμονες όχι τόσο «στις δυνάμεις μας», όσο στον ίδιο το Θεό γι’ αυτά. Δεν τα αρνούμαστε. Όμως όλα τα παραπάνω έχουν σίγουρη ημερομηνία λήξεως, όπως και η ίδια η ζωή μας πάνω στη γη έχει σίγουρη ημερομηνία λήξεως.

Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως εκείνοι που δεν είναι χριστιανοί ή είναι μόνον τυπικά χριστιανοί, θεωρούν ότι τα σημαντικότερα αγαθά που μπορεί να έχει ο άνθρωπος είναι η υγεία και η μακροζωία – να ζήσει χωρίς να υποφέρει και τελικά να πεθάνει σε βαθιά γεράματα.

Οι χριστιανοί δεν το βλέπουν έτσι. Στη ζωή τους έχουν πάντα μια βαθιά χαρά και μια βαθιά θλίψη. Χαρά, λόγω της αγάπης του Χριστού, που μεταμορφώνει τα πάντα (και τις ίδιες τις ψυχές μας) σε ολόλαμπρο φως. Και θλίψη, αφενός για τις δικές τους αμαρτίες – όποιες κι αν είναι – και αφετέρου επειδή πονάνε για όλους τους άλλους ανθρώπους που υποφέρουν και θλίβονται.


Χάρκοβο - Ουκρανία 28/5/2022 Ιερά λιτανεία



30 Απριλίου εορτάζει ο Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος, αδελφός του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Χριστός  Ανέστη 


ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

Στον κύκλο των δώδεκα μαθητών του Χριστού υπήρχε και ένας στενότερος κύκλος τριών μαθητών, του Πέτρου, του Ιακώβου και του Ιωάννου. Αυτοί οι τρείς βρισκόταν πιο κοντά στον Κύριο και απολάμβαναν περισσότερο της εμπιστοσύνης Του. Ένας λοιπόν από αυτούς ήταν ο απόστολος Ιάκωβος.

Καταγόταν από την πόλη της Βησθαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιός του Ζεβεδαίου (Ματθ.4,21. Μαρκ.1,19.3,17. Λουκ.5,10) και της Σαλώμης (Ματθ.20,20.Μαρκ.15,40.16,1). Ήταν δε μεγαλύτερος αδελφός του αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου (Μαρκ.5,37). Το επάγγελμά του ήταν ψαράς, ασχολούνταν με την αλιεία στη μεγάλη και πλούσια σε αλιεύματα λίμνη Γεννησαρέτ. Μαζί του είχε τον αδελφό του Ιωάννη και τον πατέρα του. Απ’ ότι φαίνεται είχε δική του εύρωστη αλιευτική επιχείρηση, δικό του πλοίο και απασχολούσε πολλούς εργάτες. Συνεργάτης του στην επιχείρηση ήταν και ο Πέτρος (Λουκ.5,10).

Ανήκε σε ευσεβή οικογένεια, η οποία σέβονταν τις θρησκευτικές παραδόσεις και ασκούσαν τα νενομισμένα. Ο ίδιος είχε βαθειά ευσέβεια και πολύ έντονη την προσδοκία της έλευσης του Μεσσία. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όταν άκουσαν το κήρυγμα του Ιησού, αυτός και ο αδελφός του Ιωάννης, «αφέντες τον πατέρα αυτών Ζεβεδαίον εν τω πλοίω μετά τω μισθωτών απήλθον οπίσω αυτού» (Μαρκ.1,20).

Ο Ιάκωβος, όπως και ο αδελφός του Ιωάννης, μαζί με το συνεργάτη τους τον Πέτρο, έγιναν οι πλέον στενοί συνεργάτες του Κυρίου και αποτέλεσαν το στενό κύκλο των μαθητών Του, την ομάδα των τριών πλησιέστερων αποστόλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν μάρτυρες πολλών μεγάλων γεγονότων, που δεν τα βίωσαν οι άλλοι Απόστολοι.

Αξιώθηκαν να γίνουν αποκλειστικοί μάρτυρες του θαυμαστού γεργονότος της Μεταμορφώσεως του Κυρίου στο όρος Θαβώρ (Ματθ.17,1.Μαρκ.9,2.Λουκ.9,28). Είδαν την θαυμαστή ανάσταση της κόρης του αρχισυνάγωγου Ιάειρου (Μάρκ.5,27. Λουκ.8,51). Είχαν την τιμή να προσκληθούν από τον Ιησού κοντά Του κατά τις ώρες της αγωνίας στον κήπο της Γεσθημανής (Μάρκ.14,33.Ματθ.26,37).

Η οικειότητα αυτή οδήγησαν προφανώς τον Ιάκωβο με τον αδελφό του Ιωάννη να ζητήσουν μέσω της μητέρας τους, της Σαλώμης, επίσης αφοσιωμένης μαθήτριας του Χριστού, από Αυτόν, πρωτοκαθεδρία στην εγκόσμια βασιλεία Του, παρανοώντας την αποστολή του Μεσσία (Ματθ.20,20-23.Μαρκ.10,35). Ήταν και αυτοί δεμένοι με την ιουδαϊκή αντίληψη ότι ο Μεσσίας θα ήταν ένας εγκόσμιος ισχυρός άρχοντας, ο οποίος θα αναβίωνε το θρόνο του Δαβίδ, θα απελευθέρωνε τους Ιουδαίους από τη ρωμαϊκή κυριαρχία και θα τους ανύψωνε σε κυρίαρχο έθνος, το οποίο θα εξουσίαζε όλους τους λαούς του κόσμου.

Ο Χριστός όμως, επειδή τους αγαπούσε και καταλάβαινε τα ευγενή τους αισθήματα τους εξήγησε με πραότητα και καλοσύνη ότι «ουκ οίδατε τι αιτείσθε. Δύνασθε πιείν το ποτήριον ο εγὼ πίνω, και το βάπτισμα ο εγὼ βαπτίζομαι βαπτισθήναι; οι δε είπον αυτώ· δυνάμεθα. ο δ Ιησούς είπεν αυτοις· το μεν ποτήριον ο εγὼ πίνω πίεσθε, και το βάπτισμα ο εγὼ βαπτίζομαι βαπτισθήσεσθε· το δε καθίσαι εκ δεξιών μου και εξ ευωνύμων ουκ έστιν εμὸν δούναι, αλλ᾿ οις ητοίμασται» (Μαρκ.10,38-40). Και πάλι δεν κατάλαβαν τι τους είπε. Εν τω μεταξύ «ακούσαντες οι δέκα ήρξαντο αγανακτείν περὶ Ιακώβου καὶ Ιωάννου» (Μαρκ.10,41), προφανώς διότι φοβήθηκαν ότι θα έπαιρναν εκείνων την πρωτοκαθεδρία. Τότε ο Χριστός «προσκαλεσάμενος αυτοὺς λέγει αυτοίς· οίδατε ότι οἱ δοκούντες άρχειν των εθνών κατακυριεύουσιν αυτών και οι μεγάλοι αυτών κατεξουσιάζουσιν αυτών· ουχ ούτω δε έσται εν υμίν, αλλ᾿ ος εὰν θέλῃ γενέσθαι μέγας εν υμίν, έσται υμών διάκονος, και ος εὰν θέλῃ υμών γενέσθαι πρώτος, έσται πάντων δούλος· και γαρ ο υιός του ανθρώπου ουκ ήλθε διακονηθήναι, αλλὰ διακονήσαι, και δούναι την ψυχὴν αυτού λύτρον αντὶ πολλών» (Μαρκ.10,42-45). Βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για την φρίκη των εξουσιαστών του κόσμου, η οποία δεν ταιριάζει στη νέα κοινωνία, στην επί γης πνευματική βασιλεία Του, όπου δεν (θα) πρέπει να υπάρχει εξουσία, αλλά αλληλοδιακονία, έχοντας ως πρότυπο τη δική Του διακονία, ο Οποίος έδωσε την ψυχή Του, ως λύτρα για την απελευθέρωση του κόσμου από την αιχμαλωσία του διαβόλου και τη δουλεία της αμαρτίας.

Τον Ιάκωβο χαρακτήριζε ζωηρός ενθουσιασμός και βαθιά πίστη. Είδε, μαζί με τους υπολοίπους δέκα μαθητές τον Κύριο αναστάντα και τα θαυμαστά γεγονότα, που επακολούθησαν. Έγινε μάρτυρας της ανάληψης του Κυρίου και αποδέκτης της αποστολής του για τον ευαγγελισμό του κόσμου (Ματθ.28,20), «έως εσχάτου της γης» (Παρξ.1,8). Την αγία ημέρα της Πεντηκοστής βρέθηκε στο υπερώο της Ιερουσαλήμ, όπου, μαζί τους δέκα μαθητές και τη Θεοτόκο, έλαβε το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος (Πραξ.2,1-12) και έλαβε μέρος στην εκλογή του Ματθία, ο οποίος πήρε τη θέση του προδότη Ιούδα (Πραξ.1,23-26).

Κατόπιν ανέλαβε να κηρύξει το Ευαγγέλιο στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης. Μεγάλο πλήθος ανθρώπων μεταστρέφονταν στη νέα πίστη και άλλαζε τρόπο ζωής χάρις στο έργο του Ιακώβου. Αυτό θορύβησε ιδιαίτερα τους άρχοντες των Ιουδαίων, οι οποίοι τον συνέλαβαν και τον αποκεφάλισαν, με διαταγή του Ηρώδη Αγρίππα, το 44 μ. Χ. (Πράξ.12,2). Ο Ιάκωβος είναι ο πρώτος μάρτυρας μεταξύ των Αποστόλων.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Απριλίου.


Ο π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης απαντά μετά την χυδαία επίθεση ύβρεων που δέχτηκε


Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Poimin.gr με τον Πρωτοσύγγελο της Μητροπόλεως Φωκίδος π. Νεκτάριο Μουλατσιώτη σήμερα το πρωί αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ερωτηθείς για συνέβησαν δήλωσε:

Χριστός ανέστη.
Στην ερώτησή σας τι συνέβηκε σήμερα στο Λιδωρίκι σας απαντώ τα εξής:
Από προχθές είχα ενημερώσει τον ιερέα του Ναού, ότι κατ’ εντολή του Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, θα μεταβώ στην ιερά πανήγυρη του Ναού τους, την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής για να συλλειτουργήσουμε.

Ο π. Δημήτριος Ζαφειρόπουλος πολλάκις έχει ζητήσει από τον Μητροπολίτη μας να φύγει από το Λιδωρίκι, αλλά ακόμα παραμένει εκεί.

Θεωρώ ότι σκόπιμα δημιούργησε το επεισόδιο αυτό ώστε να προέλθει ντόρος και σάλος για να λάβει τη μετάθεση που επιθυμεί διακαώς. Ουδεμία αιτία θεωρώ υπάρχει ώστε να δημιουργήσει όλο αυτό το οποίο έγινε.

Μέσα στο Ιερό Βήμα, η Αγία Τράπεζα ήταν σε απαράδεκτη κατάσταση. Τα ενδύματα της Αγίας Τραπέζης ήταν σκισμένα και σε απαράδεκτη κατάσταση. Ομοίως, μου πρόσφερε ένα ιερατικό βιβλίο για να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία, έκδοση του 1962, το οποίο ήταν τόσο βρώμικο που αδυνατούσα να το ακουμπήσω.

Βλέποντας όλα αυτά με πολλή ηρεμία (ήταν παρόντες άλλοι 4 κληρικοί εκτός από εμένα κι εκείνον), του λέγω: «Πατέρα μου, η στολή σου και η χθεσινή και η σημερινή είναι λαμπρή και χρυσοκέντητη και σε συγχαίρω, διότι τέτοια ημέρα ο ιερέας πρέπει να είναι λαμπρά στολισμένος, όμως η Αγία Τράπεζα που είναι ο Χριστός μας, γιατί είναι σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και μέσα στη βρώμα;» Τότε μου λέγει: «Δεν έχουμε άλλη στολή» και ένας εκ των ιερέων που έχει υπηρετήσει εκεί, ο π. Ανδρέας Μανιτάρας, του λέγει: «Πάτερ, έχει ο Ναός άλλες 5 πολύ ωραίες στολές για την Αγία Τράπεζα. Γιατί βάλατε αυτή τη σκισμένη φορεσιά στην Αγία Τράπεζα;»


Ο διάκονος ξεκίνησε τότε να διαβάζει το Ευαγγέλιο, ο ιερεύς π. Δημήτριος βγάζει τα ιερά του άμφια πετώντας τα σε μια καρέκλα και ο Πρωτοσύγκελλος του λέγει: «Μην το κάνεις αυτό πάτερ, είναι βαρύ αμάρτημα και τιμωρείται με καθαίρεση» και η απάντησή του ήταν «δεν με ενδιαφέρει». Μόλις τελειώνει η ανάγνωση του Ευαγγελίου, βγαίνει στην Ωραία Πύλη ο π. Δημήτριος αρπάζει το μικρόφωνο, φωνάζει στην παπαδιά του και κοινοποιεί τον προσωπικό διάλογο που έγινε σε προσωπικό και φιλικό επίπεδο μέσα στο ιερό, λέγοντας «εγώ φεύγω και δεν με ενδιαφέρει τίποτα».


Αναχώρησε από την Θεία Λειτουργία, προτρέποντας τον κόσμο να βγει έξω από τον Ναό. Κάποιοι τον ακολούθησαν και κάποιοι άλλοι μαζί με τον κ. Δήμαρχο συνέχισαν με ηρεμία να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία που συνεχίστηκε κανονικά.

Προσωπικά, ζήτησα συγγνώμη για την όλη αναστάτωση που δημιουργήθηκε άνευ ουσιαστικού λόγου, παρόλο που δεν έφταιγα σε κάτι, γιατί πάντοτε με χαρά πηγαίνω τέτοια μέρα στο Λιδωρίκι και πανηγυρίζουμε μαζί με τον λαό και τον κλήρο την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.

Κατά την αναχώρησή μου και ενώ βρισκόμουν εκτός του Ιερού Ναού, ως με ενημέρωσαν Λιδωρικιώτες, υπήρχαν μέσα στο εκκλησίασμα άγνωστα άτομα, τα οποία πρώτη φορά βρισκόντουσαν στο Λιδωρίκι, μάλιστα ένας εξ αυτών κύριος με μακριά μαλλιά κρατούσε χοντρή αλυσίδα και τη στριφογύριζε, κάποιοι φώναζαν (περίπου 20 άτομα) ντροπή, αίσχος, ανάξιος, την ώρα που έμπαινα στο αυτοκίνητο με το οποίο με είχαν πάει στο Λιδωρίκι. Εγώ απαντούσα σε όλους Χριστός ανέστη και αναχώρησα.

Το όλο σκηνικό θεωρώ ότι ήταν στημένο, διότι ήμουν εκπρόσωπος του Μητροπολίτη και ο ιερέας δημιούργησε το επεισόδιο αυτό για να πιέσει τον Μητροπολίτη για να τον μεταθέσει εκ του Λιδωρικίου. Άλλο λόγω δεν βλέπω.


Πηγή : poimin.gr

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Σίκινο, έλαμπε από χαρά η Μοναχή Δωροθέα που εγκαταβιεί ολομόναχη !

Η Παναγία Ζωοδόχος Πηγή τιμήθηκε στη Σίκινο και την Άνδρο

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ σήμερα το μεσημέρι με ιδιωτικό μέσο μετέβη από την Ερμούπολη στη Σίκινο και ευθύς κατευθύνθηκε στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής- Χρυσοπηγής, όπου ετέλεσε τον Εόρτιο Εσπερινό, με τη συμμετοχή των Εφημερίων της νήσου και του συνοδεύσαντος αυτόν Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου, Αρχιμ. Αλεξίου Παπαδόπουλου. και την παρουσία του Δημάρχου Σικίνου κ. Βασιλ. Μαράκι, Δημοτικών Συμβούλων και απάντων σχεδόν των Σικινίων.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ συνεχάρη και ευχαρίστησε την Ηγουμενεύουσα Μοναχή Δωροθέα για την ανύστακτη και κοπιώδη μεριμνά της προς την Ιερά Μονή, καθώς επίσης και την Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Ακράτας και δύο Μοναχές από τη Ρουμανία, που προσήλθαν να συνδράμουν τη Μοναχή Δωροθέα στην οργάνωση της Πανηγύρεως της Μονής, καθώς και τους δύο «Πανηγυράδες», τον παραδόντα και παραλαβόντα την ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, την οποία, κατά το έθος, διαφυλάσσουν όλο το έτος στην οικία τους, διένειμε σε όλους κόκκινα αυγά και απηύθυνε πασχάλιες ευχές!
Αμεσως μετά, μετέβη με το ίδιο μέσο στην Άνδρο και τέλεσε ωσαύτως τον Εόρτιο Εσπερινό στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, του χωρίου Επισκοπείο, με τη συμμετοχή του Εφημερίου του Ναού και Εφημερίων Ενοριών της Άνδρου, και με την παρουσία του Δημάρχου Άνδρου κ. Δημ. Λοτσάρη, του διατελέσαντος Δημάρχου Θεοδόση Σουσούδη, του Αντιδημάρχου Κορθίου, κ. Ιωάννη Τηνιακού, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γεωργίου Τρανάκη, της Υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας κας Ιω. Σαραβάνου, και πολλών πιστών.
Ευχαρίστησε τον Εφημέριο του Ναού, Πρεσβύτερο Ιάκωβο Στεφάνου για τη διακονία του στις Ενορίες της περιοχής και απηύθυνε τις ευχές του προς τους πιστούς, προς τους οποίους διένειμε πασχάλια αυγά!

Και στους δύο Εσπερινούς, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ομίλησε για το Πρόσωπο της Παναγίας, η Οποία, ως Ζωοδόχος Πηγή, συμβολίζει την Έκκλησία, που προσφέρει ιάματα ψυχικών και σωματικών αρρωστημάτων.
Προέτρεψε δε τους πιστούς να απλώνουν το χέρι τους προς την Πηγή της Ζωής, την Εκκλησία, να αντλούν ζείδωρα νάματα από την ακένωτη πνευματική δεξαμενή Της, να αναγνωρίζουν τις όποιες άτακτες πράξεις τους, να γνωρίζουν τον εαυτό τους και να σναγγενώνται με το λουτρό της παλιγγενεσίας στη χαρά της Αναστάσεως.


Αύριο το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ θα ιερουργήσει στο Καθολικό της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής, στην περιοχή Μπατσίου.
















Επίθεση στον π. Μουλατσιώτη του φώναζαν Ανάξιος επειδή έκανε παρατήρηση ότι η Αγία Τράπεζα είναι βρώμικη




Χαμός στο Λιδωρίκη
  
Για την Αγία Τράπεζα

Αναστάτωση επικράτησε νωρίτερα σήμερα στο Λιδωρίκι, ανήμερα της Εορτής της Ζωοδόχου Πηγής. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων που βρίσκονταν στον Ναό, την ώρα της λειτουργίας ο γέροντας Μουλατσιώτης, που είναι Πρωτοσύγκελος στην Ιερά Μητρόπολης Φωκίδας, έκανε παρατήρηση στον ιερέα λέγοντας του πως η Αγία Τράπεζα είναι τρύπια και βρώμικη.

Επίσης σύμφωνα με τις καταγγελίες των πιστών, του είπε πως η εκκλησία θα έπρεπε να είναι πιο καθαρή τέτοια ημέρα, ενώ σχολίασε και τα ράσα που φορούσε.

Όλα αυτά έγιναν μέσα στο Ιερό, χωρίς να ακούσει κάτι κάποιος από τους πιστούς. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο παπά Δημήτρης, έξαλλος βγήκε στη Ωραία Πύλη, διέκοψε την Θεία Λειτουργία και είπε στους πιστούς τι ακριβώς συνέβη.

Ο ιερέας και οι πιστοί βγήκαν από τον ναό, αποδοκιμάζοντας τον γέροντα Μουλατσιώτη και φωνάζοντας ανάξιος, την ώρα που εκείνος αποχωρούσε.

Η άποψη του Πρωτοσύγκελου
Σύμφωνα με την πλευρά του πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Φωκίδας πατέρα Νεκτάριου Μουλατσιώτη, το περιστατικό πήρε αναίτια μεγάλες διαστάσεις με ευθύνη του ιερέα.

Ο πρωτοσύγκελος έκανε προσωπική παρατήρηση στον ιερέα (μέσα στο ιερό) για την κατάσταση της Αγίας Τράπεζας καθώς ήταν ημέρα γιορτής και δεν ήταν καθαρισμένη και στολισμένη όπως έπρεπε και τότε ο ιερέας εξεμάνει και βγήκε στην ωραία πύλη φωνάζοντας και ζητώντας από την πρεσβυτέρα να αποχωρήσουν μαζί από τον ναό.

Η λειτουργία συνεχίστηκε κανονικά με τον πρωτοσύγκελο και άλλους ιερείς που ήταν παρόντες, αλλά όταν έφευγε ο πρωτοσύγκελος περίπου 20 άτομα τον αποδοκίμασαν.

Οι πιστοί στο πλευρό του ιερέα
Ο ιερέας πήγε στο σπίτι του και εκεί βρέθηκαν αρκετοί πιστοί, που του ζήτησαν να επιστρέψει στην εκκλησία και να ευλογήσει τα εδέσματα που ετοιμάζονται λόγω της ημέρας.

Εκείνος δέχθηκε και τα πνεύματα ηρέμησαν.

 πηγή tvstar.gr



Με ρώτησες τι σήμαινει "Χριστός Ανέστη" και σου απαντώ ~ Αγαπώ τον Χριστό ~


«Χριστός Ανέστη – σημαίνει: πράγματι υπάρχει Θεός.

Χριστός Ανέστη - σημαίνει: υπάρχει πραγματικά ένας ουράνιός κόσμος, ένας πραγματικός και αθάνατος κόσμος.

Χριστός Ανέστη - σημαίνει: η ζωή είναι ισχυρότερη από τον θάνατο.

Χριστός Ανέστη - σημαίνει: το κακό είναι πιο αδύναμο από το καλό.

Χριστός Ανέστη - σημαίνει: όλες οι καλές ελπίδες της ανθρωπότητας δικαιώνονται.

Χριστός Ανέστη - σημαίνει: όλα τα προβλήματα της ζωής λύνονται θετικά.

Όλα τα προβλήματα της ζωής λύθηκαν, λύθηκαν τα κύρια και επώδυνα μυστήρια, οι αλυσίδες του σκότους και των θλίψεων έσπασαν, γιατί ; 

Γιατί ο Χριστός Ανέστη !!

 


«Παναγία η Ελαιοβρύτισσα» Το θαύμα με το λάδι στην Ι.Μ Βατοπεδίου ( βίντεο από Βατοπέδι )


Περιγραφή

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος, ημέρα αφιερωμένη στην Κυρία Θεοτόκο την Ζωοδόχο Πηγή, στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου τιμάται και εορτάζεται σύμφωνα με την παράδοση της Μονής και κατά την προβλεπόμενη αγιορείτικη τάξη η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελαιοβρύτισσας.



Χάρκοβο - Βορβάδιζαν την πόλη, και οι πιστοί έκαναν λιτανεία τις εικόνες χωρίς φόβο



Κατά τη διάρκεια της πομπής της Ουκρανικής Ορθόδοξης εκκλησίας στους δρόμους του Χάρκοβο, ο Προϊστάμενος της πανεπιστημιακής εκκλησίας με προσευχές ράντισε αγιασμό τα κτίρια που είχαν πληγεί από βομβαρδισμούς.

Στις 26 Απριλίου 2022, η κοινότητα της πανεπιστημιακής εκκλησίας προς τιμή του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου της επισκοπής Χάρκοβο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία υπέφερε από βομβαρδισμούς, πραγματοποίησε πορεία στους δρόμους του κεντρικού τμήματος του Χάρκοβο, ο αρχιερέας Yevhen.

Τη ΛαμπρόΤρίτη, ημέρα εορτασμού της Ιβηρικής Εικόνας της Θεοτόκου, παρά τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της πόλης, τελέστηκε Πασχαλινή λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου.


Σημειώνεται ότι για τη λειτουργία, οι ενορίτες αποκατέστησαν παράθυρα, εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη, τα οποία υπέστησαν ζημιές από την επίθεση με ρουκέτα στο κέντρο της πόλης στις 2 Μαρτίου, το κύμα έκρηξης της οποίας κάλυψε και την εκκλησία του πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια της πομπής, ο πατέρας Ευγένιος ράντισε με αγιασμό τα κτίρια που είχαν καταστραφεί από τις εκρήξεις και έκανε στάσεις για να διαβάσει ευαγγελικές περικοπές.

«Η παράδοση της Εκκλησίας να κάνει πομπές του σταυρού κατά τη διάρκεια καταστροφών έχει δείξει επανειλημμένα τα θαύματα της προσευχής των πιστών. Και ελπίζουμε ότι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, ο Πανάγαθος Κύριος θα μας χαρίσει την πολυαναμενόμενη ειρήνη μέσω των προσευχών των Ορθοδόξων Χριστιανών», είπε ο ιερέας της Ουκρανικής Ορθόδοξης εκκλησίας

Η γυναίκα που είδε τον παράδεισο μαζί με τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ ~ Αληθινή ιστορία

Στον παράδεισο με τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ

Η Σάβετα Μ. από το Μπαρ, δουλεύοντας ως καθαρίστρια στο αστυνομικό τμήμα στο χωριό Όστρογκ, στις 29 Απριλίου του 1926 αποφάσισε να πλύνει τα ρούχα μη ξέροντας ότι αυτή την ημέρα είναι η πανήγυρη του Αγίου Βασιλείου.
Μόλις πήρε το σαπούνι και έβαλε τα χέρια της στο νερό, όλο το νερό έγινε αίμα και μάτωσαν τα χέρια της! Αμέσως πηγε στη βρύση για να τα ξεπλύνει, να αλλάξει το νερό για να συνεχίσει. Δεύτερη φορά έγινε το ίδιο και ξαφνιάστηκε βλέποντας ότι δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό τραύμα στα χέρια της αλλά το αίμα υπάρχει.
Αυτό επαναλήφθηκε και για τρίτη φορά, όμως αυτή την φορά δεν πρόλαβε να φτάσει μέχρι τη βρύση διότι ζαλίστηκε και έπεσε στο χώμα. Έτσι την βρήκαν κάποιοι περαστικοί και την μετέφεραν στο Τμήμα προσπαθώντας να την συνεφέρουν, όμως τίποτα δεν κατάφεραν. Ύστερ’ από μία ώρα άνοιξε τα μάτια της και το πρώτο που ρώτησε ήταν: Ποιά πανήγυρη είναι σήμερα;

Όταν της είπαν ότι είναι η γιορτή του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, μετά από κάποιες ανάσες η Σάβετα είπε τα εξής: Όταν έπεσα βρέθηκα σε ένα περιβάλλον με πολλά λουλούδια και όμορφα δένδρα. Μέσα σε τούτη την ομορφιά βρίσκονταν πολλά μονοπάτια που περνούσαν ανάμεσα από τα φυτά.
Τότε από μίαν άκρη με πλησίασε ένας γέροντας με μακριά γενειάδα και μπαστουνάκι στο χέρι του. Κατά τη γενειάδα κατάλαβα ότι μοιάζει στον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ όπως τον είχα δει στην εικόνα του. Όταν έφτασε κοντά μου, είπε: Έλα να σου δείξω τον τόπο της αιώνιας ζωής όπου δεν υπάρχουν βάσανα και θλίψεις.


Ξεκινήσαμε τότε μαζί να περπατάμε σε αυτό το περιβόλι. Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορεί να εκφράσουν αυτά που είδα και άκουσα, εκείνη την ανέκφραστη ομορφιά. Δεν ξέρω τι με γοήτευσε περισσότερο, η μελωδία, η ομορφιά και η ψαλμωδία των ουράνιων πουλιών τα οποία πετούσαν γύρω μου. Πολλά γλυκά και όμορφα παιδιά με ολόχρυσα μαλλιά, χόρευαν τριγύρω μου στα πράσινα χωράφια. Η ψαλμωδία τους ακόμα ακούγεται στα αυτιά μου, γλυκαίνει την καρδιά και την ψυχή μου. Aπό αυτά τα τραγούδια και την ψαλμωδία κατάλαβα ότι τα παιδιά εκείνα δοξάζουν τον Θεό και τον ευχαριστούν.

Εκτός από τα πουλιά τα οποία σε σμήνη πετούσαν τριγύρω, υπήρχαν και εκατομμύρια χρυσαλλίδες που πετούσαν πάνω στα λουλούδια. Από άλλες φωνές οι οποίες έφτασαν μέχρι τα αυτιά μου, αναγνώρισα τις φωνές των μελισσών οι οποίες βόμβιζαν στα ρυάκια τα οποία σε κάποιες στάσεις μουρμουρούσαν θαυμάσια. Πολλές και διάφορες ευωδιές τις οποίες συνάντησα από πολλές πλευρές δεν μπορώ να τις περιγράψω μα το μόνο που ξέ­ρω είναι ότι εδώ σε αυτό τον κόσμο δεν υπάρχει τέτοιο όμοιο άρωμα, και όλα τα αρώματα από εδώ δεν αξίζουν τίποτα μπροστά σε κείνη την ευωδία σε αυτό το παραδείσιο μέρος. Η διάθεσή μου ήταν τόσο καλή και χαριτωμένη που σκέφτηκα αν θα έμενα εκεί ακόμα καιρό για να λειώνω από την χαρά σαν το χιόνι.

Σε αυτή την κατάσταση ο Άγιος με σταμάτησε και μου είπε: Είναι ακόμα νωρίς για σένα να έρθεις εδώ. Να προσέχεις, να είσαι ευγενική και σεβαστική στην συμπεριφορά και θα έρθεις εδώ στην ώρα που πρέπει αλλά αυτή την ημέρα δεν θα δουλεύεις ποτέ. Λέγοντας αυτά, εξαφανίστηκε ο Άγιος και εγώ ξύπνησα τότε με μεγάλη στεναχώρια στην ψυχή λόγω του γεγονότος που συνέβη.

Λυπάμαι πάρα πολύ διότι γρήγορα ξύπνησα και δεν μπορώ να είμαι ακόμα σε αυτή την παραδείσια κατάσταση, στην ευλογία και τη χάρη στην οποία ήμουν.
Από τότε αυτή η κυρία Σάβετα άλλαξε εντελώς τον τρόπο ζωής, μετανόησε και μεριμνούσε για την σωτηρία της ψυχής της ενώ τις ημέρες των μεγάλων εορτών δεν εργαζόταν αλλά πήγαινε στην εκκλησία.


Πηγή: Ο Άγιος Βασίλειος του Όστρογκ, έκδοση Ι. Μ. Χιλανδαρίου, Άγιον Όρος 2008, σ. 39.


https://iconandlight.wordpress.com/

Αντίθετος ο Μητροπολίτης Αντινόης με την αφαίρεση του Εσταυρωμένου πίσω απ' την Αγία Τράπεζα

Δείτε την συνέντευξη που παραχώρησε ο Μητροπολίτης Αντινόης για το σοβαρό θέμα της αφαίρεσης του Εσταυρωμένου πίσω από την Αγία Τράπεζα στην...