Η εμφάνιση του Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Αρσένιο τον εν Πάρω ( 31 Ιανουαρίου)


Η εμφάνιση του Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Αρσένιο τον εν Πάρω

Ο Άγιος Αρσένιος ο εν Πάρω πήγε να εξομολογήσει τις μοναχές στο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως («Χριστός του Δάσους») περίπου έξι μίλια νότια της Παροικιάς. Ωστόσο, αυτό δεν του ήταν εύκολο έργο, καθώς ένα πνεύμα φιλονικίας και σκληροκαρδίας αναστάτωνε το μοναστήρι για χρόνια. Οι μοναχές αν και αγαπούσαν ειλικρινά τον πνευματικό τους πατέρα, η αληθινή μετάνοια ήρθε σιγά σιγά, και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο άγιος Αρσένιος είχε απελπιστεί μαζί τους και είχε τον πειρασμό να φύγει.

Μετά από χρόνια συμβουλών προς τις αδελφές να σταματήσουν τους καβγάδες και τη διχόνοια, μια μέρα έφυγε από το μοναστήρι απεγνωσμένος γιατί δεν ειρήνευαν. Αποφάσισε να τις αφήσει, και να μην είναι πλέον ο πνευματικός τους πατέρας. Επιστρέφοντας στη Μονή του Αγίου Γεωργίου, συνάντησε τον ίδιο τον Άγιο, ο οποίος του εμφανίστηκε ως ένας λαμπρός, όμορφος νέος όπου τον ρώτησε γιατί είχε εγκαταλείψει τις μοναχές. Μη συνειδητοποιώντας ότι ήταν ο Άγιος Γεώργιος, ο π. Αρσένιος απάντησε ότι δεν άντεξε την κακή τους συμπεριφορά, κι ο Άγιος του είπε: «Και γιατί δεν σκέφτηκες, πώς ο Κύριός μας υπομένει την κακή συμπεριφορά εκατομμυρίων ανθρώπων, ακόμη και εκείνων που δεν πιστεύουν σε Αυτόν, αλλά τον προσβάλουν, τον βλασφημούν και τον περιφρονούν, υπέμεινε ακόμη και αυτούς που τον σταύρωσαν, και ενώ ήταν πάνω στον Σταυρό προσευχήθηκε γι’ αυτούς λέγοντας: «Πάτερ άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» (Λουκ. 23,34); Γιατί δεν μπορείς να υπομείνεις τα λάθη σαράντα μοναχών, που είναι γυναίκες, αδύναμες φύσεις; Ναι, σε στεναχώρησαν, αλλά τώρα έχουν μετανιώσει;»

Ο Άγιος Γεώργιος τότε του έδειξε το φως και τη λαμπρότητα του Παραδείσου, και τη δυσωδία και το σκοτάδι της κόλασης, και του είπε ότι αν δεν επέστρεφε ως πνευματικός πατέρας των μοναζουσών, δεν θα έβλεπε ποτέ τον Παράδεισο. Το πρόσωπο του νέου έλαμψε σαν αστραπή και εξαφανίστηκε. Εκείνη μόλις τη στιγμή ο π. Αρσένιος κατάλαβε με ποιόν συνομίλησε. Αμέσως γύρισε πίσω στο μοναστήρι, όπου βρήκε όλες τις αδελφές γονατισμένες στην εκκλησία, να προσεύχονται με δάκρυα και να παρακαλάνε τον Θεό να επιστρέψει ο Γέροντας Αρσένιος και να τους συγχωρήσει.


Κορυτσάς Ιωάννης – Ο επικρατέστερος υποψήφιος για την θέση του νέου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας

Ο ιεράρχης της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για τη θέση του νέου Προκαθήμενου της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο επίσκοπος θεωρείται ο πνευματικός διάδοχος του εκλιπόντος Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για την εκπλήρωση των αρχιερατικών καθηκόντων. Επιπλέον, ο Μητροπολίτης Ιωάννης προτιμάται από τους επισκόπους της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο θέμα αυτό. Αυτό ανέφερε η Orthodox Times επικαλούμενη δικές της πηγές.

«Πηγές της Αλβανικής Εκκλησίας, με τις οποίες μίλησε το OrthodoxTimes.com, χαρακτηρίζουν τον Μητροπολίτη Ιωάννη ως έναν εξαιρετικά ικανό ιεράρχη με ισχυρό θεολογικό υπόβαθρο. Απόφοιτος του Holy Cross Divinity School στη Βοστώνη, γνωρίζει άπταιστα αλβανικά, ελληνικά και αγγλικά, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την ικανότητά του να εργάζεται τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας υποψήφιος ανάμεσα στα επτά μέλη της Ιεράς Συνόδου της Αλβανικής Εκκλησίας που να είναι ικανός να διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Αναμένεται ότι εάν εκλεγεί, ο Μητροπολίτης Ιωάννης θα ηγηθεί της Εκκλησίας με το ίδιο πνεύμα και με το ίδιο όραμα με τον προκάτοχό του» , αναφέρει το δημοσίευμα.

 Στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου της Αλβανικής Εκκλησίας παρέστησαν οι Προκαθήμενοι των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως, Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας και Βουλγαρίας, καθώς και οι Αρχιεπίσκοποι της Ελληνικής και Κυπριακής Εκκλησίας και εκπρόσωποι της Ρουμανικής, της Ρωσικής και άλλων Τοπικών Εκκλησιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ήταν δώρο του ουρανού. Δώρο για την ανθρωπότητα. Αγαπώ τον Χριστό


Tου Μιχ. Γ. Τρίτου

καθηγητού ΑΠΘ

Πλήρης ημερών και έργων αγαθών εξεδήμησε προς Κύριον ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κυρός Αναστάσιος.

Αναμφίβολα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ανήκει στις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής μας. Σε όλη του τη ζωή διακρίθηκε για το ανεπίληπτο ήθος του, την άριστη επιστημονική του συγκρότηση, τη θαυμαστή γλωσσομάθεια, την εκπληκτική οργανωτική του ικανότητα, την συγκινητική ευαισθησία του σε θέματα ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλες του οι ενέργειες εμπνέονταν από την οικουμενική αντίληψη της Εκκλησίας, η οποία του έδινε τη δυνατότητα να στέκεται με σεβασμό στην ετερότητα των αλλόδοξων και αλλόπιστων προς τους οποίους συμπεριφέρονταν χωρίς μισαλλοδοξία, άλλα με υπέρμετρη, γνήσια και ειλικρινή αγάπη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εξέφραζε στον ανώτερο δυνατό βαθμό τη χριστιανική αρετή της διακρίσεως. Γνώριζε πότε να μιλά και πότε να σιωπά. Τί να πει και πώς να το πει. Γι’ αυτό άντεξε σε μύριες δυσκολίες σε μια περιοχή που διακρίνεται για τις ραγδαίες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις και εθνικιστικές εκρήξεις και σε λαό με χαρακτηριστική καχυποψία και περίεργη ιδιοτυπία.

1. Ο Ιεραπόστολος. Η πρώτη μεγάλη αγάπη του Μακαριωτάτου υπήρξε η εξωτερική ιεραποστολή. Εκεί διέθεσε τη σφριγιλότητα της νιότης του και μεγάλο μέρος της ζωής του. Η Ιεραποστολή γι’ αυτόν ήταν εσωτερική αναγκαιότητα. Θεωρούσε αδιανόητη την αδιαφορία για τα εκατομμύρια των ανθρώπων, οι όποιοι ζουν «ξένοι των διαθηκών της επαγγελίας, ελπίδα μη έχοντες και άθεοι εν τω κοσμώ». Αισθάνονταν ότι οι περισσότερο αδικημένοι στην εποχή μας είναι όσοι στερήθηκαν το θείο λόγο, όχι γιατί οι ίδιοι αρνήθηκαν να τον ακούσουν, άλλα γιατί εκείνοι που επί αιώνες τον κατέχουν αδιαφόρησαν να τους τον γνωρίσουν.

2. Ο Πανεπιστημιακός Δάσκαλος. Το δεύτερο στοιχείο πού συνιστά τη μεγαλωσύνη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας είναι η πανεπιστημιακή του ιδιότητα, την οποία απέκτησε απολύτως δίκαια και αξιοκρατικά.

Προηγήθηκαν λαμπρές μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Το 1965 έγινε δεκτός στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. Το επόμενο έτος πήρε μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο του Μarburg της Γερμανίας, σημαντικό κέντρο καλλιέργειας των θρησκειολογικών σπουδών της Ευρώπης. Εκεί παρακολούθησε μαθήματα Εθνολογίας, Ιεραποστολικής και Αφρικανολογίας.

Το 1970 επέστρεψε στην Ελλάδα, οπού ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1972 εκλέχθηκε στην ίδια Σχολή έκτακτος εντεταλμένος καθηγητής της Ιστορίας των Θρησκευμάτων και το 1976 τακτικός καθηγητής. Το 1993 εκλέχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Οι εργασίες του, πού έχουν έντονο το στοιχείο της πρωτοτυπίας, αναφέρονται στην αφρικανική θρησκευτικότητα, το Ισλάμ, τον Βουδισμό, τον Ινδουισμό και τα λοιπά θρησκεύματα.

3. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Όμως εκεί όπου ο Μακαριώτατος φανέρωσε το μεγαλείο της προσωπικότητας του είναι η τριαντατετράχρονη διακονία του στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Αλβανίας. Παρέλαβε ερείπια και δημιούργησε μια υποδειγματική Ορθόδοξο Εκκλησία, η οποία διακηρύσσει διαρκώς τη χαρά της Αναστάσεως ως υπέρβαση όλων των αδιεξόδων.

Πολύπλευρο και πολυδιάστατο το έργο του: ποιμαντικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ο Ιεράρχης της βαλκανικής συναδέλφωσης, αφού πρωτοστάτησε στους αγώνες για την ειρηνική συνεργασία και αλληλεγγύη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από την πρώτη κιόλας στιγμή της ενθρονίσεώς του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της αλβανικής Εκκλησίας με επίσημες διακηρύξεις και συγκεκριμένη συμπεριφορά αγωνίστηκε για την ειρηνική συνύπαρξη των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων του βαλκανικού χώρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος ήταν πρωταγωνιστής στην επιχειρούμενη προσπάθεια προσεγγίσεως Ελλάδος και Αλβανίας. Συνέβαλε τα μέγιστα στην όλη αλλαγή του κλίματος εχθρότητας και καχυποψίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ξεχωριστό υπήρξε το ενδιαφέρον του για την ελληνική μειονότητα, τα θέματα της οποίας χειρίστηκε με σύνεση, διακριτικότητα και αποφασιστικότητα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος υπήρξε μια προσωπικότητα, που τίμησε την Ορθοδοξία, την Επιστήμη, την Αλβανία και την Ελλάδα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α’ είπε για τον Προκαθήμενο της αλβανικής Εκκλησίας: «Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι δώρο του ουρανού. Δώρο για την ανθρωπότητα. Είναι άνδρας σπάνιος, δυσεύρετος, πολυτάλαντος, πολύγλωσσος, πολυαγαπητός. Διεθνούς κύρους και αναγνωρίσεως».

Απολάμβανε της απολύτου εμπιστοσύνης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων εκκλησιαστικών και διεθνών οργανισμών, οι όποιοι του αναθέσαν αθόρυβους, άλλα ουσιαστικούς ρόλους.

Ολόκληρη η ζωή του υπήρξε μια προσφορά στην Εκκλησία, την Επιστήμη και τον άνθρωπο. Στο πρόσωπο του αποδεικνύεται το τί μπορεί να προσφέρει ένας και μόνον άνθρωπος προικισμένος με ακατάβλητο ψυχικό σθένος, ισχυρή προσωπικότητα και μεγαλειώδες όραμα.

Μυστικό της επιτυχίας του ήταν η προσωπική βίωση της δυνάμεως της Αναστάσεως και η ενσάρκωση του ήθους της. Διαρκής ήταν από μέρους του η επίκληση των παύλειων χωρίων «Του γνώναι Αυτόν και την δύναμιν της Αναστάσεως Αυτού» και «ημίν εχαρίσθη υπό του Χριστού ου μόνον εις Αυτόν πιστεύειν, αλλά και υπέρ Αυτού πάσχειν». Σε όλες τις δύσκολες στιγμές της πολυκύμαντης ζωής του μιλούσε για «δύναμη αντιστάσεως στην παρακμή. Δύναμη δημιουργίας για μια κοινωνία αλληλεγγύης και αγάπης, με περισσότερο φως, πασχαλινό φώς».

Λόγια αγάπης και συλλυπητήρια απ'τον Μητροπολίτη Ουκρανίας Ονούφριο για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ

ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 

 

Σεβασμιώτατοι και Σεβασμιώτατοι,

αγαπητοί άρχοντες!

 

Με μεγάλη θλίψη έλαβα την είδηση ​​του θανάτου του Προκαθήμενου της Αγίας Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. Εκ μέρους της επισκοπής, του κλήρου, όλων των πιστών τέκνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και εκ μέρους μου εκφράζω τα συλλυπητήριά μου σε εσάς και σε ολόκληρη την Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ενόψει της γόνιμης ζωής και της ακούραστης και πολύπλευρης διακονίας του, ο νεοδιορισθείς Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έγινε ένας από τους πιο εξέχοντες ιεράρχες ολόκληρης της Ορθοδοξίας σε αυτήν την περίοδο της εκκλησιαστικής ιστορίας που βιώνουμε.

Όλοι θα θυμούνται τον μακαριστό ως τον αρχιεφημέριο που αναβίωσε και έδωσε νέα πνοή στην Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία. ως εξέχων ιεραπόστολος που εργάστηκε σκληρά για να κηρύξει το Ευαγγέλιο στις αφρικανικές χώρες. ως βαθύς θεολόγος και δάσκαλος που δίδαξε πολλούς σημερινούς κληρικούς και επισκόπους όχι μόνο από τον ελληνικό κόσμο, αλλά και από πολλές άλλες ορθόδοξες χώρες.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα θυμάται πάντα με ευγνωμοσύνη τα λόγια συμπαράστασης, καθώς και τη θαρραλέα, ασυμβίβαστη και ειλικρινή κανονική θέση του, με την οποία ο πρόσφατα έκπτωτος ιεράρχης μίλησε σε στιγμές κρίσης ανατροπών της εκκλησιαστικής ειρήνης στην Ουκρανία και ευρύτερα σε ολόκληρη την Ορθόδοξη κόσμος.

Πιστεύω ότι περνώντας στην αιωνιότητα , ο νεοεκπτυγμένος επίσκοπος μπορεί να πει μαζί με τον άγιο απόστολο Παύλο: « Ταξίδεψα με καλές πράξεις τελείωσα το ταξίδι, κράτησα την πίστη μου και τώρα ετοιμάζεται το στεφάνι της αλήθειας για μένα που ο Κύριος, ο δίκαιος και ο κριτής , θα μου  δώσει εκείνη την ημέρα" (Β ' Τιμ. 4. 6-8).

Είθε ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή του νεοεκπτωθέντος αρχιεπισκόπου στις Ουράνιες Κατοικίες Του, όπου αναπαύονται όλοι οι δίκαιοι. Αιωνία η μνήμη του Μακαριωτάτου!

Με αδελφική αγάπη στον Κύριο,

Ονούφριος,

Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας,

Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Πατριάρχης Μόσχας – Είχα αδελφική σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος με μήνυμά του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Ιερά Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου. “Εκλαμβάνω την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου σαν προσωπική απώλεια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρακάτω ολόκληρο το μήνυμα:

Με βαθιά λύπη πληροφορήθηκα την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστασίου. Εκ μέρους του κλήρου και του λαού της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και εκ μέρους μου, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Ο Κύριος χάρισε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο μακροζωία, την οποία από τα νεανικά του χρόνια αφιέρωσε εξ ολοκλήρου σε έργα με ζήλο στον Αμπελώνα του Χριστού. Έχοντας ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Σωτήρα να κηρύξει τον λόγο του Θεού ακόμη και στα πέρατα της γης (Πράξεις 1:8), ενώ ήταν ακόμη λαϊκός, ξεκίνησε το μονοπάτι του ιεραποστολικού του έργου. Από την ιεραποστολή του στην αφρικανική ήπειρο, όπου το ταλέντο του ως φλογερός ιεροκήρυκας, ποιμένας και οικοδόμος της ενοριακής και επισκοπικής ζωής ήταν ιδιαίτερα εμφανές, έγινε παράδειγμα αληθινού ιεραπόστολου, ζηλωτού για καλές πράξεις (Τίτος 2:14).

Στη Ρωσική Εκκλησία, που έχει βιώσει τρομερούς διωγμούς από τις άθεες αρχές, αντιμετωπίζουν με απόλυτο σεβασμό τους ασκητικούς κόπους του αείμνηστου Προκαθήμενου για την αναβίωση της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία επίσης υπέστη σκληρούς διωγμούς στα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Το ποιμαντικό του έργο τόσο στον Ορθόδοξο όσο και σε ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο, οι εκτεταμένες ακαδημαϊκές του διασυνδέσεις και η ανεκτίμητη εμπειρία που απέκτησε με τα χρόνια υπηρεσίας στην Αφρική συνέβαλαν στην επιτυχή αποκατάσταση της πλήρους εκκλησιαστικής ζωής στο αλβανικό έδαφος υπό την ηγεσία του.

Εκλαμβάνω την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου σαν προσωπική απώλεια. Είχα μακροχρόνια αδελφική σχέση μαζί του. Επισκέφτηκε επανειλημμένα τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και συμμετείχε σε εκκλησιαστικούς εορτασμούς που ήταν σημαντικοί για εμάς. Ενθυμουμαι με μεγάλη θέρμη την επίσκεψή μου στην Αλβανία μετά από πρόσκλησή του το 2018. Τότε ο Κύριος με αξίωσε να δω με τα μάτια μου τους καλούς καρπούς των πολυετών κόπων του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου και των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας.

Όντας ένας από τους παλαιότερους Ορθοδόξους Προκαθήμενους, ο εκλιπών ήταν γνωστός ως ζηλωτής των ιερών κανόνων, φύλακας της εκκλησιαστικής παράδοσης και της πατερικής παράδοσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πιστός στον Χριστό και την Αγία Του Εκκλησία, σταθερός στις πεποιθήσεις του, έμοιαζε με έναν συνετό που έχτισε το σπίτι του στον βράχο (Ματθαίος 7:24).

Είθε ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή του πιστού δούλου Του στις ουράνιες κατοικίες, όπου δεν υπάρχει αρρώστια, θλίψη, στεναγμός, αλλά αιώνια ζωή.

Αιωνία η μνήμη του!

Προσευχή για τον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο – Επιδεινώθηκε η υγεία του, έκτακτος στην Αθήνα

Με αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας μεταφέρεται στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας αφού παρουσίασε επιδείνωση η κατάσταση της υγείας του.

Στην Αθήνα θα μεταφερθεί εντός της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Όπως έχει γίνει γνωστό η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Η περιπέτεια της υγείας του άρχισε στις 30 Δεκεμβρίου όταν εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα εποχικής ίωσης. Ωστόσο, η κατάστασή του επιδεινώθηκε και έτσι θα έρθει στη χώρα μας και θα νοσηλευτεί στον «Ευαγγελισμό».

Την αεροδιακομιδή θα αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με τον Αρχιεπίσκοπο και για αυτό το λόγο έχει διατεθεί ένα C-27J. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει, κατόπιν αιτήματος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), αεροσκάφος C–27J για την αεροδιακομιδή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιου από τα Τίρανα στην Αθήνα. Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έγκρισης διπλωματικών αδειών, μέσω των αρμόδιων αρχών», αναφέρει η σχετική ενημέρωση

Γιατι οι μάρτυρες του Ιεχωβά δεν εορτάζουν το Πάσχα ; – Ι.Μ Πειραιώς γραφείο επί των Αιρέσεων

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ Εν Πειραιεί τη 7η Απριλίου 2025 ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕ...