Η Ρωσική εκκλησία δεν χώρισε ποτέ τους πιστούς [ Απάντηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ]


Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν χώρισε ποτέ τους πιστούς της σε θρησκευτικές, εθνικές και γλωσσικές γραμμές· στις εκκλησίες της υπάρχει χώρος για όλους. Αυτό δήλωσε ο Πατριαρχικός Έξαρχος Αφρικής, Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας (Γκορμπατσόφ), σχολιάζοντας τις κατηγορίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κατά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για αίρεση του εθνοφυλετισμού («εκκλησιαστικός ρατσισμός») σε σχέση με ενέργειες στην Αφρική.

Εθνοφυλετισμός σημαίνει προτίμηση των εθνικών (εθνικών) συμφερόντων έναντι της γενικής εκκλησίας. Νωρίτερα, η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κατηγόρησε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για «ιό εθνοφυλετισμού» και εμπλοκή στη «νεοαποικιοκρατία», επικρίνοντας τη δημιουργία της Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής. Σε απάντηση, η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε ότι ακριβώς από την πλευρά των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας, που αναγνώρισαν τη σχισματική δομή στην Ουκρανία, επιτρεπόταν η διαστρέβλωση της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας (το δόγμα της εκκλησίας).

«Ο εθνοφυλετισμός είναι η Εκκλησία ενός έθνους. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πέρασε μια δύσκολη περίοδο - περισσότερα από 70 χρόνια επιβίωσης στον πρακτικά άθεο σοβιετικό χώρο, και ανάμεσα στους ενορίτες μας δεν υπήρχε κανείς, εμείς στην Εκκλησία δεν χωρίσαμε ποτέ τους ανθρώπους σε «Έλληνες και Εβραίους». Και τώρα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν χωρίζει τα παιδιά της για θρησκευτικούς, εθνικούς, γλωσσικούς ή άλλους λόγους», είπε ο Μητροπολίτης Λεωνίδ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αφρική δεν θα αποτελέσει εξαίρεση ούτε εδώ. «Η Ρωσική Ορθοδοξία φέρνει στον κόσμο όχι ρωσική ανωτερότητα, αλλά εθνική και πολιτιστική πολυμορφία και μπαίνουμε στην αφρικανική ήπειρο με την ίδια θέση - ότι στην Εκκλησία «δεν υπάρχει ούτε Έλληνας ούτε Εβραίος» (Κολ. 3:11), - σημείωσε. ο εξαρχος .

Δυστυχώς, ανέφερε, αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για την Ελληνική Ορθοδοξία, η οποία είναι ακριβώς από πολλές απόψεις μολυσμένη με εθνοφυλετισμό.

«Τώρα, για παράδειγμα, δημοσιεύτηκε μια συνέντευξη με έναν κληρικό της Μαδαγασκάρης που ήταν διάκονος για πολλά χρόνια, μετά ιερέας και ο οποίος λέει ότι αυτοί, οι Αφρικανοί κληρικοί, δεν έχουν πάει ποτέ στο σπίτι του επισκόπου τους. Έφεραν τα πράγματά του στην πόρτα και έφυγαν, ή πήραν πράγματα και αυτό είναι όλο, δεν τους επέτρεψαν να μπουν πιο μακριά από τη βεράντα. Ωστόσο, όλοι οι Έλληνες, που μπορεί να μην είναι καν ενορίτες του ναού τους, περιδιαβαίνουν ήρεμα την αυλή και το σπίτι του και λαμβάνουν κάθε λογής προτιμήσεις. Δηλαδή, οι άνθρωποι εδώ νιώθουν ταπεινωμένοι ακριβώς σε φυλετική και γλωσσική βάση», είπε ο έξαρχος.

Φυσικά, πρόσθεσε, μεταξύ των Ελλήνων επισκόπων υπάρχουν λαμπροί εκπρόσωποι που σπέρνουν «λογικούς, καλούς, αιώνιους», ωστόσο πολλοί από αυτούς, δυστυχώς, πάσχουν από τον ιό της «ελληνικής ανωτερότητας», που οι ίδιοι προσπαθούν τώρα να κατηγορήσουν την Ρωσική εκκλησία «Οι ελληνικές εκκλησίες πηγαίνουν οπουδήποτε κάτω από τις ελληνικές τους σημαίες και κηρύττουν την ελληνική, ελλαδική ιστορία τους σε όλους. Αλλά η Ρωσία και η Ρωσική Εκκλησία έχουν διαφορετικό δόγμα», κατέληξε ο Μητροπολίτης Λεωνίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...