Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος μας διδάσκει περί προσευχής


Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος  σημείωσε ότι η νηστεία και η προσευχή είναι δύο φτερά που υψώνουν τον άνθρωπο πάνω από τον θνητό και αμαρτωλό κόσμο.

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης , κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος στην εκκλησία του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στο Κίεβο, είπε πώς να μάθετε τη σωστή προσευχή. Ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι η νηστεία και η προσευχή είναι δύο φτερά που υψώνουν τον άνθρωπο πάνω από τον θνητό και αμαρτωλό κόσμο.

Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, προετοιμάζοντας μας για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η Εκκλησία μας μιλά για την ώρα της αυξημένης νηστείας, μετανοίας και προσευχής.

«Κάθε άνθρωπος είναι πλασμένος για να κοιτάζει τον Θεό και να χαίρεται. Εάν είστε μικρού πνευματικού αναστήματος και το μυαλό σας δεν μπορεί να δει τον Θεό και να καταλάβει ποιο δόγμα του Χριστού είναι αληθινό, προσπαθήστε να σκαρφαλώσετε στο δέντρο της νηστείας και από εκεί θα δείτε τον Σωτήρα», είπε ο Προκαθήμενος



«Η Εκκλησία μας διδάσκει πώς πρέπει να είναι η προσευχή, ώστε να σηκώνεται και να μην είναι νεκρό φτερό, να κρέμεται και να μην φέρνει ούτε ένα κατόρθωμα. Η σωστή προσευχή είναι ταπεινή», πρόσθεσε ο Προκαθήμενος του UOC και εξήγησε σε τι πρέπει να βασίζεται.

«Ένα άτομο πρέπει να θυμάται στην προσευχή ότι:

 Ο Θεός είναι τα πάντα.
 Ο Θεός είναι το νόημα της ζωής μας.
 Ο Θεός είναι η ομορφιά της ζωής μας.
 Ο Θεός είναι το φως της ζωής μας.
 Ο Θεός είναι αγάπη.
 Ο Θεός είναι καλοσύνη.
 Ο Θεός είναι έλεος.
 Ο Θεός είναι ειρήνη και είμαστε χώμα και λάσπη.

Τίποτα δεν είμαστε, γιατί ο Θεός μας δημιούργησε από το τίποτα... Σε αυτή τη βάση, ότι ο Θεός είναι τα πάντα, και εγώ είμαι τίποτα, η προσευχή μας πρέπει να βασίζεται. Και πρέπει να πούμε αυτό: «Κύριε, εσύ είσαι το παν, κι εγώ τίποτα, ελέησέ με, το τίποτα!», σημείωσε ο Μακαριώτατος.

Ο Προκαθήμενος του UOC πρόσθεσε ότι αν κάποιος δεν εκπληρώσει το θέλημα του Θεού στη ζωή του, αρχίζει να γεμίζει σύγχυση και απόγνωση, και αν ζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και προσεύχεται σωστά, θα γνωρίσει την ευτυχία και την ευδαιμονία.

«Η ταπεινοφροσύνη στην προσευχή δεν είναι αυτοταπείνωση, είναι η κατανόηση ότι δεν είμαστε τίποτα. Όσο βαθύτερα καταλαβαίνει ο άνθρωπος ότι ο Θεός είναι τα πάντα, τόσο πιο δυνατή η προσευχή του», κατέληξε ο Μακαριώτατος Ονούφρυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...