Μητροπολίτης Ιλαρίωνας "Η με τους σχισματικούς ή με την Ρωσική εκκλησία "


«Οι χριστιανοί της Αφρικής έχουν ανάγκη από την προστασία της Ρωσίας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία όχι με τη θέλησή της, αλλά λόγω των περιστάσεων, όπως διαμορφώθηκαν, ίδρυσε την πατριαρχική της εξαρχία στην Αφρική, προκειμένου να παράσχει κανονικό καταφύγιο στους Αφρικανούς κληρικούς, οι οποίοι δεν θέλησαν να ακολουθήσουν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην αναγνώριση και τη νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.



Η σύσταση της πατριαρχικής εξαρχίας Αφρικής ήταν αναγκαστικό μέτρο, επεσήμανε ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων: «Ουδεμία εισπήδηση [στα κανονικά όρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας] δεν υπήρξε εκ μέρους μας, απλώς ανταποκριθήκαμε στα αιτήματα του αφρικανικού ευαγούς κλήρου».

«Στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πολύ απλή η επιλογή, που έχουν ενώπιόν τους οι κληρικοί και οι πιστοί: είσθε με τη κανονική Εκκλησία ή με τους σχισματικούς; Οι Αφρικανοί ιερείς τώρα βρίσκονται ενώπιον αυτής της αναγκαστικής επιλογής», ανέφερε ο ιεράρχης.

Νωρίτερα, όταν μεταξύ των δύο Εκκλησιών υπήρχε ευχαριστιακή κοινωνία, η Ρωσική Εκκλησία συμβούλευε τους ρωσόφωνους πιστούς, οι οποίοι διαμένουν στην Αφρική, να εκκλησιάζονται στους ναούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. «Τώρα πλέον, δυστυχώς, δεν μπορούμε να τους το πούμε αυτό, διότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ταυτίσθηκε με το σχίσμα. Επομένως, τώρα οφείλουμε να δημιουργήσουμε για τους ρωσόφωνους πιστούς μας τις δικές μας ενορίες της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας», διαπίστωσε ο επικεφαλής του ΤΕΕΣ.

Υπηρεσία Επικοινωνίας του ΤΕΕΣ
Κληρικοί και ενορίτες του ιερού ναού της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Φωτογραφία: t.me/exarchleonid





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...