Η Ρωσία εορτάζει τον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ – Αρχιερατική Θεία λειτουργία στο Ντιβέγιεβο


«Χαίρε, Σεβασμιώτατε Σεραφείμ, θαυματουργέ του Σάρωφ!»

Ο σεβασμιώτατος Σεραφείμ του Σάρωφ είναι το λυχνάρι της ρωσικής γης. Ανήμερα της μνήμης του, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό στη Μονή του Ντιβεγιεβο. Πέντε Θείες Λειτουργίες τελέστηκαν στο μοναστήρι και στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στην Θεία λειτουργία προέστη ο Μητροπολίτης Νίζνι Νόβγκοροντ και Αρζαμάς Γεώργιος. Μαζί με έντεκα επισκόπους και κληρικούς της επισκοπής Νίζνι Νόβγκοροντ.

Ο μοναχός Σεραφείμ του Σάρωφ έδειξε μέσα από τη ζωή του ένα παράδειγμα χαράς στον Κύριο. Σε όλη του τη ζωή απέκτησε αυτόν τον καρπό του Αγίου Πνεύματος στο σύνολό του. Η χαρά είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση του ανθρώπινου πνεύματος. Η χαρά δεν έχει τίποτα από τον υλικό κόσμο· είναι ασύγκριτη με τη διασκέδαση ή την ανεβασμένη διάθεση. Ένα άτομο μπορεί να βιώσει χαρά ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες.

Το  Θείον κήρυγμα εκφώνησε ο εφημέριος της επισκοπής Νίζνι Νόβγκοροντ, Επίσκοπος Φιλάρετος του Νταλνεκονσταντινόφσκι.

«Σήμερα θυμόμαστε έναν Άγιο για  κάθε Ρωσική ψυχή και ολόκληρης της Ορθοδοξίας Ο Άγιος Σεραφείμ δέχτηκε όλους όσους έρχονταν κοντά του για ευλογία και παρηγοριά. Χαιρετούσε πάντα όλους: «Χαρά μου, Χριστός Ανέστη!» Και αυτά τα εμπνευσμένα λόγια μεταδόθηκαν σε όλους», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Στο τέλος της λειτουργίας, η ηγουμένη της Μονής Σεραφείμ-Ντιβέγεβο, Ηγουμένη Σέργια εκ μέρους όλης της μοναστικής οικογένειας, ευχαρίστησε από καρδιάς τον Μητροπολίτη Γεώργιο και τον οικοδεσπότη των επισκόπων για τον στολισμό της εορτής του Αγίου Σεραφείμ.

Ο Μητροπολίτης Γεώργιος ευχαρίστησε την ηγουμένη της μονής για τα καλά της λόγια και τα δώρα της και απευθύνθηκε στους πιστούς.


Ο επικεφαλής της Μητρόπολης Νίζνι Νόβγκοροντ κάλεσε να θυμόμαστε τη ζωή και το κατόρθωμα του Αγίου Σεραφείμ, χάρη στον οποίο, ίσως, η ρωσική γη μπόρεσε να αντέξει, διατηρώντας την πίστη και την Αγία Εκκλησία στα χρόνια των δύσκολων καιρών. Και τόνισε: «Εδώ, σε αυτό το μοναστήρι, στην τέταρτη κληρονομιά της Θεοτόκου, ζει το πνεύμα του πατέρα Σεραφείμ. Πολλοί άνθρωποι ρέουν εδώ, εκατομμύρια, που είναι νηφάλιοι στην καρδιά και φωτισμένοι στο μυαλό. Είναι πολύ σημαντικό ο ρωσικός λαός να έχει αυτό το πνευματικό προζύμι - ζωή στον Κύριο, ώστε να «ζυμώνει» ολόκληρο τον ρωσικό λαό, έτσι ώστε το πνευματικό αλάτι να μην εξαφανιστεί ποτέ στη γη μας και οι άνθρωποι να «αλατίσουν» τη ζωή τους με την πίστη του Θεού. .»










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μοναξιά του Χριστού κατά την Εβδομάδα των παθών – Μητρ. Αντωνίου (Bloom) του Σουρόζ.

Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την...