Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Προκαθημένου προς τους Αρχιερείς, τον κλήρο, τους μονάζοντας και τους όλους πιστούς της Ουκρανικής Ορθόδοξου Εκκλησίας

Η Γέννησίς σου Χριστὲ ο Θεὸς ημών
ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως

(Απολυτίκιο των Χριστουγέννων)

 Χριστός γεννάται, δοξάσατε!

Σας συγχαίρω ειλικρινά όλους εσάς, θεόφιλους αρχιερείς και ποιμένες, ευσεβείς μοναχούς και μοναχές, αγαπητούς αδελφούς και αδελφές για τη μεγάλη κοσμοσωτήρια εορτή των Χριστουγέννων κατά τη σάρκα του Κυρίου μας Θεού και Σωτήρος Ιησού Χριστού.

Τις ιερές αυτές ημέρες η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία θυμάται με αγάπη και δοξάζει με προσευχή το μεγάλο ευσέβειας  μυστηρίο του εν σαρκί φανέρωσης του Θεού (Α’ Τιμ. 3:16), μέσω του οποίου το θλιβερό γεγονός της απώλειας του Παραδείσου από τον άνθρωπο μετατράπηκε στο χαρμόσυνο γεγονός της επιστροφής του Παραδείσου στον άνθρωπο.

Η Θεία Αγάπη, με τη θαυμαστή, μυστηριώδη δύναμή της, δημιούργησε έναν άνθρωπο από τη γη. Ο Κύριος ξεχώρισε τον Αδάμ από όλη την κτίση, διακοσμώντας τον με τη Θεία Του εικόνα. Ο Αδάμ έγινε φορέας της ωραίας εικόνας του Αιώνιου Θεού. Τι μεγάλη τιμή για έναν άνθρωπο! Ο Κύριος έδωσε στον Αδάμ τον Παράδεισο, στον οποίο έμεινε ο Αδάμ και απόλαυσε την ομορφιά του. Όμως, σύμφωνα με την ιερή ιστορία, ο άνθρωπος αμάρτησε και έχασε την αξιοπρέπειά του. Τι συνέβη στη συνέχεια, η ιερή ιστορία λέει ελάχιστα για αυτό: ο Αδάμ απομακρύνθηκε από τον Θεό και έμεινε ανίκανος να ζήσει στον Παράδεισο και η Θεία Αγάπη, χωρίς να περιορίσει τη θέλησή του, του επέτρεψε να ζήσει σε έναν κόσμο κατεστραμμένο από την αμαρτία, όπου ο Αδάμ εργαζόταν στον ιδρώτας του μετώπου του, και η γη φύτρωσε γι’ αυτόν αγκάθια και γαϊδουράγκαθα (Γέν. 3:18).

Ο Αδάμ απομακρύνθηκε από τον Θεό, αλλά ο Θεός δεν απομακρύνθηκε από τον Αδάμ. Ο Κύριος έστειλε στον κόσμο τους προφήτες και τους δίκαιους άντρες Του, οι οποίοι υπενθύμισαν στους απογόνους του Αδάμ τον χαμένο Παράδεισο. Και όταν τελείωσε ο χρόνος, έρχεται στον κόσμο ο ίδιος ο Κύριος. Η Θεία Αγάπη παίρνει την εικόνα ενός πεσόντος ανθρώπου, την αποκαθιστά, την αγιάζει και επιστρέφει στον Παράδεισο.

Ο ερχομός του Θεού στη γη γίνεται με θαυμαστή και μυστηριώδη απλότητα. Η Υπεραγία Θεοτόκος, από την οποία ο Θεός ήθελε να πάρει ανθρώπινη σάρκα και αίμα για τον εαυτό του, έρχεται στην πόλη της Βηθλεέμ. Η Αγία Οικογένεια ήρθε στη Βηθλεέμ κατόπιν εντολής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου, ο οποίος έκανε απογραφή του πληθυσμού, μη υποπτευόμενος ότι μέσω αυτής έγινε όργανο στα χέρια του Θεού, με το οποίο ο Κύριος εκπλήρωσε την αρχαία προφητεία, σύμφωνα με την οποία ο Μεσσίας Χριστός πρέπει να γεννηθεί στην πόλη της Βηθλεέμ (Μικ. 5, 2).

Όταν ο Υιός του Θεού γεννήθηκε στη σπηλιά της Βηθλεέμ, η θαυμαστή δόξα του Θεού γέμισε τον κόσμο. Ο ουρανός χάρηκε, οι άγγελοι αινούσαν και όλη η φύση αγαλλίασε. Οι πρώτοι από όλους τους επίγειους ανθρώπους που έλαβαν την είδηση ​​της Γέννησης του Υιού του Θεού ήταν απλές βοσκοπούλες της Βηθλεέμ που έβοσκαν τα κοπάδια τους όχι μακριά από την ευλογημένη σπηλιά. Ένας Άγγελος του Θεού εμφανίστηκε σε αυτούς και τους είπε: «Μη φοβάστε, σας διακηρύττω μεγάλη χαρά που θα είναι σε όλους τους ανθρώπους, γιατί τώρα σας γεννήθηκε ένας Σωτήρας στην πόλη του Δαβίδ, που είναι ο Χριστός ο Κύριος. Και εδώ είναι ένα σημάδι για έσας: θα βρείτε το μωρό που σπαρτάρει ξαπλωμένο στη φάτνη». Και ξαφνικά εμφανίστηκε μαζί με τον Άγγελο ένας μεγάλος στρατός του ουρανού, που δόξαζε τον Θεό και έψαλε: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία!». (Λκ 2, 10-14). Οι βοσκοί έσπευσαν στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, βρήκαν το Βρέφος Χριστό και Τον προσκύνησαν με αγάπη, λέγοντας για όσα τους είχε ανακοινώσει ο Άγγελος.

      Μετά τους χαρούμενους βοσκούς, ανήμερα των Χριστουγέννων, τρεις Μάγοι ήρθαν από την ανατολή για να προσκυνήσουν το νεογέννητο θεόπαιδο, που ο Κύριος έφερε από διάφορες χώρες στη Βηθλεέμ, μέσω ενός υπέροχου αστέρα. Οι Μάγοι έφεραν μαζί τους δώρα: χρυσό, λιβάνι και μύρο, με τα οποία μαρτύρησαν ότι ο Βασιλιάς των βασιλιάδων είχε έρθει στον κόσμο (Αποκ. 17:14) και ο Αρχιερέας των μελλοντικών ευλογιών (Εβρ. 9, 11), ο οποίος, μέσω της εκούσιας ταλαιπωρίας και του θανάτου Του, θα επιστρέψει τον παράδεισο που χάθηκε για την ανθρωπότητα.

Και εμείς, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, σήμερα, σαν ευσεβείς ποιμένες, υποκλινόμαστε στον Σωτήρα και Κύριό μας και ταπεινά ευχαριστούμε που Αυτός, ο Δημιουργός και Πλάστης μας, ο Αιώνιος Υιός του Αιώνιου Πατέρα, έγινε Υιός του Ανθρώπου για να μας κάνει υιοί του Θεού. Μαζί με τους σοφούς μάγους φέρνουμε τα δώρα μας στο νεογέννητο θεόπαιδο: το χρυσάφι των ταπεινών προσευχών μας, το θυμίαμα της ταπείνωσής μας και το μύρο της μετανοίας μας. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα έχει ιδιαίτερη ανάγκη για προσευχή, ταπείνωση και μετάνοια. Αυτές οι άγιες αρετές καλλιεργούν στον άνθρωπο την αγάπη για τον Θεό και για τον πλησίον και κάνουν τον άνθρωπο όμοιο με τον Δημιουργό και Πλάστη του, που είναι Αγάπη από τη φύση Του.

Ζούμε σε αποκαλυπτικούς καιρούς, που χαρακτηρίζονται από φόβο και σύγχυση. Χρειαζόμαστε επίσης προσευχές, ταπείνωση και μετάνοια γιατί με τη βοήθειά τους προστατεύουμε τους εαυτούς μας από τον φόβο και τη σύγχυση και χαράσσουμε το δρόμο μας για τον Παράδεισο, για την αιώνια μακάρια ζωή.

Τα πρώτα λόγια του Αγγέλου προς τις ποιμένες της Βηθλεέμ ήταν: μη φοβάστε. Και σήμερα ο άγγελος των Χριστουγέννων λέει στον καθένα μας: μη φοβάσαι, γιατί γεννήθηκε στον κόσμο ο Υιός του Θεού, που νίκησε την αμαρτία με τους φόβους, τη σύγχυση και τις αρρώστιες του.

Σήμερα που επικίνδυνοι ιοί εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι βιάζονται να κάνουν το εμβόλιο για να παρατείνουν την επίγεια ζωή τους. Αλλά εμείς, οι πιστοί στον Χριστό ως Υιό του Θεού, ως Σωτήρα του κόσμου, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας άλλος, πιο τρομερός και επικίνδυνος ιός στον κόσμο – αυτές είναι οι αμαρτίες μας. Οι αμαρτίες μας κλέβουν την αιώνια ζωή. Πόσο χρειαζόμαστε, που φέρει το υψηλό όνομα του χριστιανού, να σπεύσουμε να λάβουμε το πνευματικό εμβόλιο – μετάνοια, για να νικήσουμε τον ιό της αμαρτίας και να διαφυλάξουμε τον εαυτό μας για την αιώνια ζωή!

Για άλλη μια φορά, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, σας συγχαίρω για τα καλά Χριστούγεννα. Εύχομαι σε όλους υγεία, σωτηρία και ευλογίες Θεού. Είθε η Θεία Αγάπη, που έσκυψε τον Ουρανό στη γη, να αγγίξει κάθε ανθρώπινη καρδιά, να μας παρηγορήσει και να μας δώσει τη δύναμη να ξεπεράσουμε με θάρρος όλες τις δυσκολίες και τις ταλαιπωρίες της επίγειας ύπαρξης μας. Ας λάμψει μέσα στον καθένα μας το φως της γνώσης, που μας το έφερε ο Υιός του Θεού, που έγινε Υιός του Ανθρώπου, το φως που αποκαλύπτει την αλήθεια, έστω κι αν κρύβεται με το πρόσχημα της αρχοντιάς, το φως που δείχνει μας τον δρόμο που οδηγεί στον Παράδεισο. Αμήν.

Καλά Χριστούγεννα!

 O Ταπεινός

 Ονούφριος

 Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας