«Το παλάτι του ουρανού» που έχτισε ο Απ. Θωμάς στον Ινδό βασιλιά, και τον έκανε Χριστιανό !


Το παλάτι του ουρανού.....

Ο Ινδός βασιλιάς Γουνδιαφόρος αποφάσισε να κτίσει για τον εαυτό του ένα μεγαλοπρεπέστατο ανάκτορο, που όμοιό του να μην υπάρχει στη γη. Όταν ο απεσταλμένος του βασιλιά, Αμβάνης, αναζήτησε έναν ικανό αρχιτέκτονα για να οικοδομήσει το ανάκτορο, συνάντησε κατά θεία Πρόνοια τον Απόστολο Θωμά. Ο άγιος Απόστολος του είπε ότι ήταν ικανός τεχνίτης και κανένας άλλος εκτός απ’ αυτόν δεν θα μπορούσε να κτίσει το παλάτι που ήθελε ο βασιλιάς.  Έτσι ο Θωμάς έλαβε απ’ τον βασιλιά άφθονο χρυσάφι για να κτίσει το παλάτι. Μόλις έφυγε από τη συνάντησή του με τον βασιλιά, το μοίρασε όλο στους φτωχούς.

Η τοποθεσία που θα χτιζόταν το βασιλικό ανάκτορο ήταν κάπως μακριά απ’ την έδρα του βασιλιά, ύστερα από δυο χρόνια έστειλε ανθρώπους του να ρωτήσουν τον Θωμά αν είχε ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση. Ο Θωμάς απάντησε ‘’Τα πάντα είναι έτοιμα, εκτός από την οροφή’’ και αναζήτησε περισσότερα χρήματα απ’ τον βασιλιά. Εκείνος του τα έδωσε. Για μια ακόμη φορά ο άγιος Απόστολος τα μοίρασε στους φτωχούς και πεινασμένους και εξακολούθησε να περιδιαβαίνει το βασίλειο των Ινδιών, κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο.

Όταν έμαθε ο βασιλιάς ότι ο Θωμάς ούτε καν είχε αρχίσει να κτίζει το παλάτι, διέταξε να τον συλλάβουν και να τον ρίξουν στη φυλακή. Εκείνη τη νύχτα όμως απεβίωσε ο αδελφός του βασιλιά, το γεγονός αυτό έριξε σε μεγάλη θλίψη τον βασιλιά. Ένας άγγελος πήρε την ψυχή του κεκοιμημένου και οδηγώντας την, δια μέσου του Παραδείσου, του έδειξε ένα υπέροχο παλάτι, τέτοιο που δεν μπορεί ποτέ να φανταστεί ο νους του ανθρώπου. Η ψυχή του κεκοιμημένου επιθυμούσε να εισέλθει ς’ αυτό το ανάκτορο, όμως ο άγγελος του εξήγησε ότι δεν μπορούσε, διότι ήταν του αδελφού του – του βασιλιά- και για εκείνον το είχε κτίσει ο Απόστολος με τις ελεημοσύνες του. Κατόπιν ο άγγελος επέστρεψε την ψυχή του κεκοιμημένου στο σώμα του.

Όταν συνήλθε ο αδελφός είπε στον βασιλιά ‘’Υποσχέσου μου ότι θα κάνεις οτιδήποτε σου ζητήσω’’. Το υποσχέθηκε . Τότε του είπε ‘’Δώσε μου το παλάτι που έχεις στους ουρανούς’’. Εξεπλάγη ο βασιλιάς, ακούγοντας ότι είχε παλάτι στους ουρανούς. Ο αδελφός του εξήγησε με λεπτομέρειες τι είχε δει και τότε ο βασιλιάς πίστεψε, αμέσως απελευθέρωσε τον Θωμά απ’ τη φυλακή.

Τα δυο αδέλφια άκουσαν το κήρυγμα του Αποστόλου για τη σωτηρία και την αιώνια ζωή και αποφάσισαν να βαπτιστούν. Ο Ινδός βασιλιάς Γουνδιαφόρος πραγματοποίησε και νέα έργα ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας για τον λαό του και έτσι έκτισε ένα ακόμη μεγαλοπρεπέστερο παλάτι στον ουρανό για τον εαυτό του.

Από το βιβλίο «Πνευματικό Ημερολόγιο, Ο Πρόλογος της Αχρίδος» – Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Εκδόσεις ΆΘως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΒ Βασιλόπουλος – 25 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του καταστήματος στο Άγιον Όρος !!

Μετά από πολλές αντιδράσεις της Ι. Κοινότητας, η ΑΒ-ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας υποκαταστήματος στις ...